Jestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :) Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)łyżką lub szpatułką. Na koniec możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto stężało. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google
Smakowy Rajtortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem(...)cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części
Kuchnia domowa Aniprzed gotowaniem 250 g - kakao ½ szklanki (60 g) - jaja 4 szt. - banan 5 szt. - rodzynki 140 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - 1 szklanka wody - soda oczyszczona ½ łyżeczki KREM: - serek homogenizowany naturalny (400 g) - masło orzechowe (200 g) - odżywka białkowa (100 g) Wykonanie: Namoczoną przez noc fasole gotujemy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i namoczonymi(...)masy i dalej blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Upieczone ciasta kroimy na pół. Krem: Wszystkie składniki mieszamy razem, krem odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Wystudzone placki przekładamy kremem. Całość wstawiamy do lodówki na 1 dzień
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę. ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 110 g cukru 100 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) 100 g wiórków kokosowych około 420 g truskawek płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania(...)Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychRolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie. SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół(...)ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia. 2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem. 3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy
słodki bratekktórym taka tarta występowała. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie kuchni+ "Jakubiak w sezonie 4" , ale u mnie zaistniały pewne modyfikacje. Przede wszystkim polecam przepis na kruche ciasto, które sprawdziło się bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga(...)soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;) Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru 1 jajko krem 300g waniliowego serka homogenizowanego 100g serka mascarpone 50g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka + 3 żółtka (stąd ten piękny pomarańczowy kolor) na wierzch
W kuchni wieczoremciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki kefiru 50 g kakao 2 duże jajka 120 g masła 250 g cukru brązowego cukier waniliowy * składniki w temperaturze pokojowej krem : 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku(...)przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Czynność powtarzamy dla drugiej porcji ciasta. Kiedy ciasto ostygnie, możemy zająć się kremem. W mikserze umieszczamy mascarpone i bitą śmietanę, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, porcjami. Kiedy całość jest sztywna, wyłączamy mikser. Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki
KuchcikoweLoveCiasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru
Blog kulinarny S9.PLCiasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru
Blog kulinarny S9.PLpełnych łyżek, do posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze/tacy/talerzu. Nasączyć go jedną częścią ponczu, następnie rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu i rozsmarować drugą połowę dżemu. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować
Opowieści z piekarnikaklasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi. Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie
kolorowotorcikowoKruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym
Smaczna Pyzabanany. 5. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu. Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta. 6. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin, aby smaki się połączyły, a ciastka namokły kremem. 7. Przed podaniem posypujemy ciasto kakaem. Moje ślinianki mocniej pracują, kiedy dodaję ten wpis. Mam nadzieję, że na Was też wywarł podobne wrażenie i niedługo spróbujecie tego przepysznego ciasta. Dajcie znać
two broke sistersNajpierw o śmietanowcu. Śmietanowiec zniknął u Halinki w Wolimierzu (cmok cmok cmok) zanim zdążył dobrze wystygnąć. Jakie było pierwsze ciasto, które upiekłam po powrocie do do
bistro mamaNa tort natknęłam się na kilku zagranicznych blogach i bardzo mnie zaciekawił, szczególnie ze względu na oryginalny pomysł na ciasto. Tropikalne smaki również należą do
Mania Gotowania