lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję(...)galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody Beza: 3 białka (w białkach nie może znajdować się ani gram żółtka!) 6 łyżek cukru szczypta soli Jak zrobić ciasto ,,Truskawkowa Chmurka" ? Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia galaretki z truskawkami . Wodę zagotowujemy, dodajemy
Kuchnia Łukaszasię tłuszcz od innych substancji), często jest to przyczyną nie ładnie wyglądającej polewy. Zbyt długie gotowanie może przyczynić się do zważenia czekolady. Tutaj możesz poczytać o przyczynach ważenia się kremów. Ciasto makowa panienka z żurawiną możemy ozdobić dowolnie wybrany przez nas sposób. Ja zatopiłam płatki migdałów w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów doskonale pasuje również kokos. Można też użyć dowolnej posypki(...)papieru do pieczenia a następnie włóż z powrotem na ten sam papier do tej samej formy. (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić) Poncz Wymieszaj razem składniki ponczu. Łyżeczką lub butelką z dziurkami w zakrętce nawilż równomiernie biszkopt makowy. Krem Ubijaj śmietanę powoli dodając po łyżce cukru pudru, na zmianę z łyżkami mascarpone. Ubijaj aż do momentu gdy krem będzie
SmartBake.plVELVET CAKEprzepis klikTort czekoladowy z kremem!Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-)przepis KLIKCzekoladowy tort z brzoskwiniamiCzekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-)PRZEPIS KLIKCaramel Brownie TowerCiasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee
SMYKWKUCHNIdodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną(...)cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce
Aga w kuchnitort z lampkami o smaku szarlotki to idealny pomysł na święta Bożego Narodzenia. Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast polecam wykorzystać ciasto z Tortu piernikowego. Krem do tynkowania z białą czekoladą jest bardzo słodki. Jeśli ktoś uważa, że kremy maślane do tynkowania są za słodkie, to niech spróbuje tego! Inne kremy, które nadają się(...)dekorujemy cukierkami. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm: 80 ml oleju rzepakowego 65 g drobnego
Słodki PomysłBabeczki z uszami Jeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku wyglądają jak zajączki. Czego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko Składniki na kruche ciasto Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu . Z gotowego ciasta wycinamy foremką zajączki. Ważne, żeby miały głowę i uszy, tułów nie będzie
Ciastkozercynich ponczem (jeśli ciasto będą jadły dzieci poncz można zrobić ze słodkiego dziecięcego kakao lub herbaty owocowej). Nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie, ale to kwestia gustu. Blaty biszkoptu wygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą. Masło na krem powinno być bardzo miękkie(...)Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli jest zbyt gęsty można nieco go podgrzać). Do dekoracji
Ciastkozercyproszek do pieczenia, dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem. Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź. Krem 1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce. 2. Mleko nastaw do gotowania(...)pogotuj cały czas mieszając. 5. Odstaw do ostygnięcia. 6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem. 7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto. Polewa : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy. Wylewamy na ciasto. Posypujemy kolorowa posypką Smacznego
Różne smaki w kuchniproszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm, piec 30 minut w 175 stop. Przekroić ciasto wzdłuż na pół. Krem budyniowy(...)Zagotować 0,5 szkl mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta : Gorący krem budyniowy, wyłożyć na ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta, posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusipierwsze tego typu ciasto na blogu, to ten przepis jest w stu procentach w moich smakach. Ciasto jest puszyste, jednocześnie wilgotne, cudownie delikatne i … Artykuł Idealne ciasto marchewkowe z kremem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meKopernika” 🙂 #przepisnakopernika Składniki: ciasto: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50 ml mleka 10 dkg mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku … Czytaj dalej Ciasto z kremem i pierniczkami
czarrna od kuchniPrzyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne(...)upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka 30% - 1 saszetka
Zdrowie i pysznie na talerzuzostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody(...)zrobić, ja tym razem zapomniałam w ferworze robienia zdjęć ;) Na blat nakładamy połowę kremu i dekorujemy umytymi wcześniej owocami. Układamy drugi blat, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, nakładamy pozostały krem. Wierzch ciasta posypujemy zielonymi kruszkami i dekorujemy owocami. Ciasto jest od razu gotowe do jedzenia, ale znacznie łatwiej je pokroić jeśli schłodzicie je min. 1 godz. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Ciasto 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki(...)wody zamiast 1 l ) Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta. Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady. ciasto jamajka
O kuchni z uczuciemrazem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. 3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki. 4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy(...)rolady. GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem
Kuchnia Paulettes