marchewki startej na drobnych oczkach 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 g posiekanych orzechów włoskich na krem: 250 g serka mascarpone 50 g miękkiego masła ekstrakt z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu. krem: Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto
Pysznie & PięknieKlasyka sama w sobie :) Dwa blaty ciasta ptysiowego (który pięknie wyrasta podczas pieczenia) przełożone puszystym kremem budyniowo- maślanym. Polecam do kawki! Składniki: Ciasto: 1 szkl. wody 125 g margaryny 4-5 jaj 1 szkl. mąki pszennej Masa: 4 szkl. mleka 3/4-1 szkl. cukru pudru 6 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła 2 op. cukru(...)Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. 4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekanieformie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków! SKŁADNIKI : ( forma keksowa ) * jajko(...)masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ : Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne. Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy. Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy. Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki ( najlepiej
Ostra na Słodkosztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160 ° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać(...)utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ciasto wstawić do lodówki. skladanie od dołu ciasto orzechowe z jabłkami i bezą dżem porzeczkowy na to ciasto kokosowe następnie krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz
w mojej kuchnisłodko, a przy okazji także halloweenowo. Są to bowiem keto ciastka dyniowe z pajęczyną z czekolady. Jako inspirację posłużył mi ten przepis . Jest bardzo udany. Kiedyś robiłam już ciasto dokładnie według tego przepisu i było super. Niestety nie trafiło na bloga, bo jego zdjęcia zaginęły wraz z ukradzionym aparatem… Dzisiejsze ciastka są natomiast wariacją na jego temat. W wersji mini(...)przyjemne połączenie cytrusowego musu dyniowego z aksamitnym kremem z nerkowców, a za sprawą pajęczyny z czekolady nabierają mrocznego klimatu. Palce lizać! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciasta z kremem , ciastka , ciasto dyniowe , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka Porcje 6 ciastek Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Biszkopt 2 jajka
Modern Cave Girlobyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi znajdują się(...)piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze
MyCookBook.plgościom bardzo smakowała :) Przepis znalazłam tutaj ( klik ), lecz wprowadziłam kilka zmian :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Ciasto : 6 szklanek mąki 300 g masła 4 jajka 4 łyżki miodu 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo(...)natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta. Krem: Masło odstawić w ciepłe miejsce aby zmiękło. Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotować budyń. Odstawić go w chłodne miejsce aż będzie zimny. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać
My simple kitchengdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego(...)pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny
Roślinna - blog wegańskiponieważ było nas ponad 21 osób,ale ja bym radziła zrobić go w małej 20cm.śr. wówczas można go podzielić na 3 części co da ładniejszy efekt jego podania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.mąki 25dag. cukru muskovado (proponuje jednak użyć cukru trzcinowego brązowego jest lżejsze, ale bardziej słodki) 6 dużych jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta(...)Krem musi dać się rozsmarować gładko na cieście. Ciasto nasączamy ponczem(wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem). Pierwszy spodni blat smarujemy dżemy porzeczkowym,przykrywamy następnym blatem ciasta,smarujemy kremem,posypujemy płatkami migdałów,znów układamy blat ciasta.Całe ciasto smarujemy resztą kremu,obsypujemy boki płatkami migdałów,a na wierzchu np.wyciskamy rozetki z kremu.Przystrajamy tak jak nam się podoba.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOstatnio moja córka się zajadała tym ciastem więc postanowiłam go upiec ... tasiemiec to dwa pieczone ciasta- jasne i ciemne z dodatkiem kakao, przekładane pysznym kremem karpatkowym, oblane polewą czekoladową. składniki: 8 jaj 1,5 szkl. cukru pudru 2 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki kakao Białka upić i dodać cukier puder.Następnie(...)brzegami). Piec ok 30 min w temp 200 st C. Ciasta ostudzić i każde pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm. Układać na przemian ciasto jasne , ciasto ciemne , przekładając każdy kawałek kremem karpatkowym . krem karpatkowy: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżki mąki pszennej 1/2 l mleka 1/2 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 200 g masła Mąkę rozmieszać
Z Marcepanemmnie forma kwiatka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. 2. Krem Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części(...)pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować ostatnią częścią kremu, ułożyć trzeci blat ciasta
Szalona Kuchnia Ewelinyszpinakiem? Pieczecie takie ciasta? Ja uwielbiam, co prawda jest to moje drugie takie ciasto i już mogę stwierdzić, że należy do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo(...)ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. 4. Przekładanie: Połowę kremu rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na wierzchu ciasta. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka
IzabelawkuchniTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 6 Muffinki z niebieskim kremem CIASTO 1 szklanka mąki 1/4 szklanka maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia MASA 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix barwnik spożywczy niebieski DODATKOWO owoce, np. brzoskwinia
Gotuję Testujęwyszło:) /, dowolne owoce, maliny, czarna porzeczka, układamy blisko brzegu ciasta i delikatnie zwijamy ciasto ponownie, pomagając sobie folią. Może się zdarzyć, że ciasto odrobinę popęka, ale kiedy zwiniemy ciasto razem z kremem i owocami i w miarę dokładnie owiniemy w folię, będzie Ok! Ewentualne pęknięcia zasklepią się. Zwinięte ciasto wkładamy do lodówki, na kilka godzin, można na noc. Rano będzie(...)zwarte i dość stabilne. Teraz możemy rozwinąć ciasto z folii, nasączyć wierzch i boki kompotem lub wodą z cytryną, jak kto woli. Przy tortach ciasto nasączamy przed położeniem kremu. W przypadku rolady zrobiłam odwrotnie. Można zrobić dowolną polewę. Na ozdobienie rolady może być wiele pomysłów Po nasączeniu posmarowałam ciasto pędzelkiem maczając w płynnym miodzie i posypałam wiórkami kokosowymi
Leśny Zakątekspagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto(...)cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona
La grande e la piccola cuoca