fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła(...)energicznie. Polewę odstawiam na 10 minut aż zgęstnieje. Ciasto nakrywam drugim blatem biszkoptu, dociskam i smaruję polewą. Wstawiam do lodówki aż polewa zastygnie i szprycą robię dekorację z reszty kremu. Ciasto dobrze jest schłodzić 3-4 godziny albo całą
wesoła kuchniawyjęłam laskę wanilii. Śmietankę ubiłam na puch, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec wlałam cienkim strumieniem roztopioną żelatynę. Wymieszałam. Krem gotowy. Teraz już można poskładać tort. Na paterze położyłam jeden blat ciasta. Dookoła ciasta zapięłam obręcz tortownicy ale o mniejszej średnicy, czyli 24 cm , ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia się kurczy a tym samym zmniejsza się(...)łyżek kremu Chanitylly. Krem wygładziłam i przykryłam drugim blatem ciasta. Odłożyłam 5 łyżek kremu do wysmarowania boków a resztę wyłożyłam na ciasto. Wyrównałam wierzch. Z trójkątów polukrowanego ciasta ułożyłam na kremie wierzch tortu. Tort wstawiłam do lodówki na około 3 godziny. Zdjęłam obręcz tortownicy i odłożonym kremem posmarowałam boki tortu. Wierzch udekorowałam rozetkami ubitej śmietanki i wiśniami. Gotowy tort
Kuchnia u Krysidobrego upiekliście na niedzielę? Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty. Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto Bounty Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki(...)Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego
paapilotkaabiszkopt. Odcinamy nierówny wierzch, a następnie łyżeczką drążymy w cieście dziurę. W zależności od tego jak wysoki wyszedł biszkopt drążymy dziurę o głębokości około 1,5-2 cm. Pamiętamy żeby przebiegi zostawić nie za cienkie. Moje miały około 0,4 cm. Wydrążone ciasto odkładamy do miseczki, będzie potrzebne do obklejenia kremu. Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Możecie(...)dorzucamy do niej posiekaną czekoladę i całość mieszamy szpatułką. Banany układamy w naszej biszkoptowej dziurze i całość przykrywamy kremem. Krem dość dobrze wciskamy tak żeby wypełnił przestrzenie pomiędzy bananami. Następnie wykładamy resztę kremu tworząc z niego kopułę. Krem oblepiamy resztkami ciasta, które pozostało z drążenia dziury w biszkopcie. Ciasto przechowujemy w lodówce. PS. Po wydrążeniu dziury w biszkopcie można
Relaxtimepieczenia. Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min. Wyjąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić do wystudzenia, następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie części Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki. Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym(...)następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi
Mix smakusyte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 200 g masła 1/3 szklanki cukru Słonecznik(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zimny słonecznik kruszymy. 100 g słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy. 4. Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - krem ze słonecznikiem - druga część biszkoptu - krem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachpół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia to 25 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy. Składniki na przełożenie ubijamy na sztywna pianę. Przekładamy ciasto kremem. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria SmakuPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).SKŁADANIE:Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół, najlepiej nożem z piłką.Krem pralinowy wyciśnij ozdobnie na spód ciasta za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). Posyp krem uprażonymi na patelni i ostudzonymi migdałami.Przykryj drugą częścią ciasta i wstaw
Słodko-Słony Świat Ilonymarchewki startej na drobnych oczkach 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 g posiekanych orzechów włoskich na krem: 250 g serka mascarpone 50 g miękkiego masła ekstrakt z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu. krem: Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto
Pysznie & Pięknieformie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków! SKŁADNIKI : ( forma keksowa ) * jajko(...)masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ : Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne. Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy. Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy. Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki ( najlepiej
Ostra na Słodkosztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160 ° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać(...)utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ciasto wstawić do lodówki. skladanie od dołu ciasto orzechowe z jabłkami i bezą dżem porzeczkowy na to ciasto kokosowe następnie krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz
w mojej kuchnisłodko, a przy okazji także halloweenowo. Są to bowiem keto ciastka dyniowe z pajęczyną z czekolady. Jako inspirację posłużył mi ten przepis . Jest bardzo udany. Kiedyś robiłam już ciasto dokładnie według tego przepisu i było super. Niestety nie trafiło na bloga, bo jego zdjęcia zaginęły wraz z ukradzionym aparatem… Dzisiejsze ciastka są natomiast wariacją na jego temat. W wersji mini(...)przyjemne połączenie cytrusowego musu dyniowego z aksamitnym kremem z nerkowców, a za sprawą pajęczyny z czekolady nabierają mrocznego klimatu. Palce lizać! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciasta z kremem , ciastka , ciasto dyniowe , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka Porcje 6 ciastek Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Biszkopt 2 jajka
Modern Cave Girlobyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi znajdują się(...)piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze
MyCookBook.plgościom bardzo smakowała :) Przepis znalazłam tutaj ( klik ), lecz wprowadziłam kilka zmian :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Ciasto : 6 szklanek mąki 300 g masła 4 jajka 4 łyżki miodu 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo(...)natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta. Krem: Masło odstawić w ciepłe miejsce aby zmiękło. Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotować budyń. Odstawić go w chłodne miejsce aż będzie zimny. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać
My simple kitchengdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego(...)pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny
Roślinna - blog wegański