sezamu 150 g masła 6 łyżek miodu 1/3 szklanki cukru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: 300 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier i sodę rozrobioną w mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować(...)następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę. W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruche, aromatyczne ciasto upieczone z powidłami śliwkowymi i orzechami. Między nimi delikatny i lekki krem czekoladowy, który chociaż jest budyniowy, to nie ma w nim ani grama masła. Wierzch wieńczy słodka beza, na której pojawiły się złote krople rosy. Ciasto warto przygotować co najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje. CIASTO KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń, aby przestygł, ale całkiem nie stężał. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Budyń rozmiksować i porcjami łączyć z kremówką. Gotowy krem natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto, równomiernie rozsmarować i przykryć ciastem z bezą. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego :) Przy pieczeniu ciasta przyda się forma i rękawica kuchenna #Ambition. Akcesoria można znaleźć
https:KKuchniaMniamnich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK". Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :) Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dżemu - ja dodałam konfitury poziomkowej(...)białą masę. Na przemian dodawać po łyżce zsiadłego mleka i śmietany. Jeśli krem się zwarzy miksować jeszcze około 10 minut. Jeśli to nie pomoże - po prostu wyłożyć krem na ciasto - po nocy w lodówce krem będzie zwarty i cudowny. Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim. Polewa czekoladowa: Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nasączeniem ciasta :-) Jeszcze jedna uwaga. U mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek(...)Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Tężejącą masą polać górę ciasta. Dobra rada: Jeżeli używacie świeżych truskawek, to warto pokroić kilka lub kilkanaście w małe kawałki i wmieszać w krem. Ciasto będzie jeszcze pyszniejsze ;-) Tradycyjnie kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia ciasta
Passions hobbies lifeKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie. Do zrobienia kremu potrzebujesz - 1/2 litra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 2 cukry waniliowe - żółtko jajka - 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny. Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka
Pasje Jolkiczekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. W tym czasie przygotować krem maślany. Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając(...)większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwyceni jego smakiem. Wypiek ten to nasz osobisty faworyt pośród przekładanych i warstwowych ciast. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie wafelki familijne, z pewnością to ciasto zachwyci Wasze podniebienia. To właśnie od ich nazwy pochodzi nazwa ciasta. Połączenie wafelków z pysznym kremem z dodatkiem nutelli, masła orzechowego i serka daje naprawdę zachwycający efekt smakowy. Myślę(...)ciasto familijne z pewnością zachęci wiele z Was do wypróbowania tego przepisu, ponieważ naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO FAMILIJNE Składniki na biszkopt 5 jajek 100 g cukru 60 g mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem z wafelkami 150 g wafelków czekoladowych 3/4 szklanki mleka 300 g serka homogenizowanego, 10 łyżek mleka w proszku
Przepiski.pldziała kojąco (tak ptasiory bladym świtem już urządzają sobie trele uwierzcie mi na słowo). Dodatkowo dostałam bardzo wiosenną przesyłkę pełną czekolad Terravita, która natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota. Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej(...)starte na tarce cukierki. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy dżemem i wykładamy krem. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami. Chłodzimy ok 2h w lodówce. Smacznego
Cynamonowe szczęściemąki 25 dag margaryny 25 dag kwaśnej gęstej śmietany 18% szczypta soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki na krem:1 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 Śmietan-Fix-yZ mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości(...)foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony (fot.1). Tak przygotowane rurki obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na wyłożonej papierem blaszce (fot.2-3).Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC na jasnozłoty kolor. Wystudzić. Teraz należy przygotować krem. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Przed końcem ubijania dodać
Świat Ciastapudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę... oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek. 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na "oko", więc nie podam Wam przepisu(...)serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały - dolewamy do naszego musu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy cały mus będzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto. Krem: 0,5 l mleka 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać
My World by Dagmara RekSkładniki: ciasto: 2 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka wrzącej wody 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru trzcinowego 0,5 tabliczki czekolady 2 łyżki kakao 0,5 kubka śmietany 1 kubek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii nadzienie: 1 op pianek marshmallows 0,5 kubka śmietany 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Przygotowanie(...)rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy żelatynę, podgrzewamy do chwili pojawienia się bąbelków, zalewamy śmietaną, dosypujemy pianki i mieszamy ciasto wyjmujemy z piekarnika, wydrążamy środek, wlewamy krem, przykrywamy okruszkami z ciasta całość polewamy czekoladą Smacznego
Luźna KuchniaPrzedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi(...)żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną mleko
Szefowa kuchniSkładniki ciasto 2 jajka 90g mąki 90g cukru pudru krem 250g mascarpone 250 ml śmietanki 100g cukru pudru syrop: 100ml wody 50g cukru pudru 1 łyżeczka rumu orzechy ,lub migdały do posypki polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mascarpone Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. .Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem przez 4-5 minut mikserem. Ubić(...)serkiem mascarpone. Przeciąć ciasto ,każdy krążek na 3 części Do formy włożyć krążek ciasta zmoczyć obficie syropem, wlać około 2 łyżki kremu na wierzch,przykryć krążkiem ciasta nasączonym syropem ,krem ,oraz ostatni krążek ciasta nasączony syropem. Wszystko pokryć polewą Do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie usuwamy z foremki-kręgi i wykańczamy polewą oraz zmielonymi orzechami
w mojej kuchniCiasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem i orzechami. Takie połączenie brownie ze snickersem! Intensywny smak kakao i bardzo wilgotne ciasto przypominające brownie, połączony z budyniowym, waniliowym kremem i chrupiącymi orzechami tworzy fantastyczną całość której(...)gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, nie przerywając ucierania dodajemy budyń łyżka po łyżce. 3/4 kremu wyciągamy na nasączone ciasto, przykrywamy, smarujemy resztą kremu. WIERZCH: Masło rozpuszczamy z cukrem, karmelizujemy orzechy, studzimy, siekamy, obficie posypujemy ciasto. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik(...)czas przemieszać.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania
Di gotuje