czasami można się pokusić i zarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów
Ala piecze i gotujedobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy. I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag, objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu. To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza
Smaczna Pyzawarstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam na ich stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych słodkości. http://brzesc.pl/pl/oferta/ciasteczka/maszynowe . Składniki na ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)się kożuch. Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem. Do misy miksera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sypki krem i na niskich obrotach ubijamy aż zgęstnieje. Warstwy ciasta: 1. ciasto ciemne nasączamy herbatą 2. następnie wykładamy masę budyniową 3. na budyniu układamy warstwę herbatników jasnych 4. na herbatniki wykładamy masę krówkową 5. masę krówkową przykrywamy herbatnikami jasnymi
Sama słodycz i szczypta chilijeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze(...)każdego boku ciasta nacięcie 1,5 cm od brzegu. Otrzymujemy w ten sposób ramkę, a środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem. Ciasto należy wystudzić. Krem: Budyń rozpuszczamy
Przysmaki KarolkiCiasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych. Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełeną grudek. Dlaczego? Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!otrząsnęłam się jeszcze po świątecznym celebrowaniu niezliczonych posiłków i deserów. Przyzwyczajona do zapasu słodkości w spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka 20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem
Zapiski Młodej ŻonyŚnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny? SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA Składniki: ciasto marchewkowe: 1 szkl mąki 1 szkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego(...)skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm) Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami
Bon appetit mon amiekończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki(...)napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić
Z miłości do słodkościLekkie ciasto kokosowe, delikatny krem budyniowy, biszkopty, słodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka... W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową ! foremka 23x33 cm Biszkopt: 6 białek , 200g(...)gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów, puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ), 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło
Z miłości do słodkościTarta grzechu warta! Ale wyszło mi ciasto omg! Luby nazrywał ostatnich wiśni w ogrodzie, a ja wymyśliłam sobie kruchą tartę z kremem budyniowym, frużeliną z wiśni i kruchą lekko ciągnącą się bezą. O jakie to jest pyszne! Ciasto idealne do kawy i nie dość, że wygląda to jeszcze smakuje, jak z najlepszej kawiarni! Do zrobienia koniecznie! Filmik widzieliście na moim(...)wiśni na krem budyniowy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano po wyjęciu, frużelina będzie zastygnięta. Na ciasto układamy upieczoną bezę i gotowe. Ciasto może wydawać się Wam skomplikowane, ale chciałam Wam opisać je bardzo szczegółowo i po kolei. Tak na prawdę jest bardzo proste, polega na upieczeniu oddzielnie spodu i bezy. Zrobieniu kremu i frużeliny. I gotowe! Dajcie
SMYKWKUCHNImąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/3 szklanki wody 4 łyżki masła klarowanego 2 jajka 1 łyżka kakao olej do smażenia krem budyniowy: 1 budyń do ciast i kremów Winiary waniliowy 500 ml mleka 100 g masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany
wesoła kuchniaczekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem. P.S. Na cały deser (krem budyniowy, polewę i ciasto x2) zużyłam 2 gorzkie czekolady (powyżej 70%). Do ciasto dałam (przy podwojonej liczbie pozostałych składników): ok. ¾ szklanki cukru, ¾ tabliczki gorzkiej czekolady i 10 łyżek kakao. Pozostałą ¼ tabliczki zużyłam
Qlinarnie i QlinarnieKremowo-budyniowo. Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej
potrawyregionalne