Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 315kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić(...)przerażać :)Upieczone placki przekładać (a raczej "przelewać" ;) ) masą budyniową. Ostatni placek pozostawić suchy. Ciasto szczelnie okryć folią spożywczą i po wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie
Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO UKRAINKA 637Ciacho podpatrzone u Marioli, które urzeka swoim wyglądem jak i smakiem. Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy blaty ciast zmiękną, i nasiąkną naparem kawowo
RAROSSA
Pasja serowo- orzechowa 251oknami pochmurno. Pogoda przypomina bardziej jesienną niż wiosenną. Na poprawę humoru warto wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto serowo- orzechowe przełożone kremem budyniowym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto orzechowe: 5 jajek, ¾ szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pani Walewska (Pychotka) 150osobne wykonanie kremu do przełożenia ciasta. A co do kosztu, to rzeczywiście, pani Walewska nie jest tania w wykonaniu, ale czyż powinniśmy oszczędzać, przygotowując deser na ważne wydarzenie? Składniki na panią Walewską (Pychotkę) Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g schłodzonego masła 100 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18 % Masa budyniowa
niecodziennikpary
Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 447Słodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć!Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!SKŁADNIKI:( blacha 24 x 28 )CIASTO :* jajko
Ostra na Słodko
TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM PATISSIERE 184roku obrodziło nie tylko truskawkami czy malinami ale i śliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon
Kuchnia w oparach
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 293Lubicie ciasto ptysiowe? Ja bardzo! W sumie to jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast ( w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, które chyba w dalszym ciągu
Ostra na Słodko
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 252śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY:3 jaja1/3 szklanki + 1 łyżka cukru3 czubate łyżki mąki owsianej*1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki gorącej wodySKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)400 ml mleka(...)zacznij powolutku wsypywac przesiane mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze.Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM BUDYNIOWY:W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę
Słodko-Słony Świat Ilony
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 690ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Składniki kremu budyniowego:20 dkg masła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4774Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek orzechowy wyłożyć jabłka z galaretką Na jabłkach ułożyć placek makowy Wierzch placka makowego posmarować pozostałością kremu budyniowego Masę budyniową posypać pokrojonymi orzechami i startą gorzką czekoladą Ciasto przechowywać w lodówce
Trzeci talerz
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 713Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone
Wanilia i Kardamon
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 705wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy. Masło ubijamy na puch(...)partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta. Polewa czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy składniki się roztopią
Słodka Strona
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3927łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na nim obok siebie herbatniki, a na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi. Na masie układamy drugą warstwę herbatników, a na niej(...)krem budyniowy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy, który smarujemy najmniejszą częścią kremu. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy polewą czekoladową. Ja wolę wersję z pokruszonymi herbatnikami (jak na zdjęciach). Wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Inne przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie klikając w ten link. Zapraszam
Trzeci talerz
Murzynek z bitą śmietaną 156będzie dłużej przechowywane lub przewożone do ubijanej śmietany można dodać śmietan-fix, wtedy ubita śmietana dłużej zachowa swój kształt. Ubitą śmietaną udekorować ciasto i schłodzić. Zobacz również: ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
Kuchcik gotuje