SKŁADNIKI: 500 g ciecierzycy z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 4 jajka 60 g odzywki białkowej 20 g oleju kokosowego 4 łyżki kakao 100 g
ClauditteMissCookingpiernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie. Składniki: szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej 3 banany 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki mleka
Mango Papajazmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek(...)tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeuwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka
kruche babeczkibrzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda” miały po 50 ml): 1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 300 gr mąki orkiszowej ale może być też
moj przepis nadodaje bo jem je z owocami lub syropem klonowym - 2 łyżki mielonej babki płesznik (niezbędna) Placuszki z kaszy jaglanej mają to do siebie, że są bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu. Dlatego musimy dodać coś co zwiąże masę i będzie ją trzymać w ryzach. Dlatego dodajemy babkę płesznik, jest(...)dziesięciokrotnie! W/w składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę i odstaw na kwadrans. Smaż małe placuszki na minimalnej ilości oleju kokosowego lub rzepakowego. Czas smażenia placuszków z kaszy jaglanej jest około 30% dłuższy niż tych standardowych. Smażymy je na mniejszym ogniu. Placuszki podajemy ze świeżymi owocami, czekoladą lub syropem. Polecam
SMYKWKUCHNIschłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową": 250 g kaszy jaglanej +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić(...)wierzch sernika Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zalewamy mlekiem oraz szklanką wody. Zagotowujemy po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę dokładnie blendujemy, następnie dodajemy kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym . W razie potrzeby dolewamy mleka. Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód
Kuchnia Elliewynajętym mieszkaniu jest do bani i nie udało mi się ich dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku(...)trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) na początku najlepiej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna odsłona "sernika" na bazie kaszy jaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc(...)łyżek karmelu daktylowego do smaku. Całość mieszamy, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciastem wylepiamy spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka kaszy jaglanej szklanka płatków jaglanych szklanka mąki ryżowej/pszennej 3 małe marchewki ok. 100 g rodzynek
Kuchnia Elliejury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami(...)innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią
Right Behind The KitchenOlgi Smile przepis na ten właśnie chleb gryczany i postanowiłam go upiec. Do trzech razy sztuka! Mąkę gryczaną można kupić w sklepie, a jaglaną zrobiłam mieląc kaszę. Nie spodziewałam się jakiegoś spektakularnego efektu w postaci wypieczonego bochna chleba, bardziej zakalca, bo nie mam doświadczenia w drożdżowych wypiekach, a jedyny chleb, jaki jest(...)szklanki wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem. Mąkę gryczaną kupiłam, a jaglaną zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną w elektrycznym młynku do kawy. • Do suchych składników wlewać wodę cały czas miksując masę na wolnych obrotach. • Ciasto na chleb wlać do dwóch małych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką
To co kochamkrążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Mięso mielone doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulką oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Kasze jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem *** *** Przestudzonym farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii i układamy je w naczyniu żaroodpornym *** *** Z wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym(...)ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkwintesencja nowoczesnej kuchni białoruskiej. Oryginalnie owalne, ja uformowałem na bardziej ciekawy kształt. Składniki: - ziemniaki - jakaś mąka - czerwona fasola, ale są też z kaszą jaglaną lub ryżem Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i ugniatamy. Dodajemy trochę mąki i ugniatamy na ciasto. Lepimy z nich jakieś kształty, które można nafaszerować fasolą i przygotowane tak pierogi zapiekamy w piekarniku. W moim przypadku było
Kryzysowa Książka KucharskaOstudzić. Buraki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcedzić nadmiar soku. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę z czosnkiem, starte buraki wymieszać z jajkami i pozostałymi składniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie więcej mąki. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie
Fabryka pomysłówniejadalne,z powodu gorzkiego smaku.W miare dojrzewania traca goryczke.Ponoc najlepsze sa po pierwszych przymrozkach.Goji mozna jesc na surowo.Sa takze idealnym dodatkiem do kaszy jaglanej czy owsianych platkow sniadaniowych-zarowno swieze jak i suszone.Jest swietnym elementem koktajli,ciast,mufinek czy salatek.Chinczycy dodaja je do zup.Pasuja wlasciwie do wszystkiego,a do tego sa prawdziwa ozdoba na talerzu.W przeciwienstwie do innych owocow,goji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!