Domownikom zachciało się ciasta, trochę poczarowałam i wyszło mi takie oto bardzo sycące cudeńko.Bez cukru, bez jajek, warstwowe dzięki czemu wiemy co jemy 😋, mokre no i można je jeść bez wyrzutów sumienia👆 Nadeszły już upały 30 stopniowe i taki schłodzony deser jest niczym zimna kąpiel 💦 Składniki: 1 warstwa/spód: ☑ 40 g kaszy jaglanej ekspandowanej * ☑ 80 g banana ☑2 łyżki(...)miodu* ☑1 łyżka kakao 2 warstwa: ☑150 g (szklanka) kaszy jaglanej ugotowanej 3 warstwa: ☑250 g twarogu chudego * Polewa: ☑3 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 99%) ☑pół łyżeczki żelatyny ☑dodatki (u mnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe) Przygotowanie: Spód 1. Do miski wsypujemy kaszę ekspandowaną, rozdrobnionego widelcem banana, miód, kakao i mieszamy do połączenia masy(najlepiej ręcznie). 2. Tortownicę o średnicy
Zdrowie i pysznie na talerzukefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki(...)Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio sporo zagłębiam się w meandry dietetyki i właściwego odżywiania się, ale też i właściwego podejścia do tematu jedzenia. Ten przepis to początek czegoś nowego na
Wiszniówkabardzo często, dziś znów wraca na nasze stoły. Ja, zważywszy na to, że jestem ogromnym łasuchem na słodkości, podaję ją w przeróżnych deserach i ciastach. Dziś proponuję spróbować mojej czekoladowo-kokosowej krajanki z kaszy jaglanej nadzianej żurawiną. Smaczny, zdrowszy deser idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. A co najważniejsze również najmłodsi po niego sięgają. Spróbujcie. * przepis własny - powstał
Słodkie okruszkiświeżych malin Przygotować naleśniki ucierając jajka z solą do białości. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki. Wodę na kaszę zagotować. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i tuż przed wrzuceniem do garnka przelać na sicie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Gotować na bardzo
https:KKuchniaMniamzapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm): na ciasto: 250 g mąki
greenscarfdość często, w różnej postaci. Tym razem postanowiłam zrobić naleśniki jaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko lub słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle(...)kaszą jaglaną przełożyłam na sito i przelałam najpierw bardzo zimną wodą, potem wrzątkiem i na koniec jeszcze raz zimną wodą. W ten sposób z kaszy pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Tak przygotowaną kaszę przełożyłam do garnka i zalałam szklanką wody. Kaszę gotowałam w tej wodzie przez ok. 15 minut. W tym czasie cała woda powinna się wchłonąć. Kaszę wystudzić, wyjąć
Waniliowe Improwizacjeszklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 listki żelatyny Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów. Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i kasztanową(...)mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta, z kakaem. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem
nietadietaCzy uwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego
Mienta blogwodę i zagotować. Następnie wsypać kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar wody (czyli około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania się kaszy, bo może przywierać do dna). Banan i gruszki obrać ze skóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę(...)najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifeZłocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową Ciasto 370 gramów mąki pszennej typ 450 30 gramów mąki kukurydzianej 2 żółtka 200 gramów masła minimum 82 % tłuszczu 100 mililitrów bardzo zimnej wody 15 gramów oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego (/ można pominąć) Masa budyniowa 200 mililitrów mleka krowiego/kokosowego 70 gramów kaszy jaglanej 1/2 szklanki rodzynków (/ około 50 gramów) 2 banany(...)dnia. Pod koniec chłodzenia ciasta, rozgrzewamy piekarnik do 180℃ z termoobiegiem. Wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formę, nie zapominając o brzegach. Nakłuwamy ciasto widelcem wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Powinno się lekko zrumienić. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy żeby przestygło. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem budyniowy – wykonanie Rodzynki zalewamy ciepłą wodą. Kaszę prażymy przez kilka minut
Krupeczkiefekt końcowy przejdzie aż tak moje oczekiwania. Bałam się, że przesadzę z ilością orzeszków i wtedy będzie za słony, ale teraz już wiem, że powinnam dać ich nawet więcej! Ciasto powstało z połączenia dwóch moich ulubionych rzeczy-sernika i orzechów. Baza sernika wykonana dość standardowo, podobna do sernika królewskiego (oczywiście przepis jest również na mojej stronie TUTAJ ). Tym razem postawiłam(...)nerkowca czy włoskie. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym i zazwyczaj stosowałam je w mniejszych deserach. Raz już wykonałam podobny przepis na ala snickersa z kaszy jaglanej i wiedziałam, że jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie w cieście. Padło na sernik i chwała mi za to! :D Degustatorzy tak się nim zajadali, że od razu połowa blaszki zniknęła. A to oznacza
zdrowo i aktywnieefekt końcowy przejdzie aż tak moje oczekiwania. Bałam się, że przesadzę z ilością orzeszków i wtedy będzie za słony, ale teraz już wiem, że powinnam dać ich nawet więcej! Ciasto powstało z połączenia dwóch moich ulubionych rzeczy-sernika i orzechów. Baza sernika wykonana dość standardowo, podobna do sernika królewskiego (oczywiście przepis jest również na mojej stronie TUTAJ ). Tym razem postawiłam(...)nerkowca czy włoskie. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym i zazwyczaj stosowałam je w mniejszych deserach. Raz już wykonałam podobny przepis na ala snickersa z kaszy jaglanej i wiedziałam, że jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie w cieście. Padło na sernik i chwała mi za to! :D Degustatorzy tak się nim zajadali, że od razu połowa blaszki zniknęła. A to oznacza
Zdrowie i pysznie na talerzuKiedy po raz pierwszy zobaczyłam, że sernik można wykonać z kaszy jaglanej, byłam zaskoczona :) Ale również zaciekawiona :) I to dzięki tej ciekawości postanowiłam w końcu go zrobić! Dlaczego tak długo czekałam? Chyba z wynikającej obawy, że ciasto nie wyjdzie, nie będzie smakować i wszystko "pójdzie" do kosza. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Serniczek jest wyborny! Delikatny, kremowy, aksamitny(...)jaglaną: - 115 g kaszy jaglanej (użyłam KUPIEC) - 500 ml mleka sojowego - 1 płaska łyżka stewii w proszku - 2 łyżki jagód goji 1. Kaszę należy przepłukać zimną wodą. Zagotować 250 ml mleka, wsypać kaszę, dodać stewię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, do momentu wchłonięcia mleka. Od czasu do czasu zamieszać. 2. Lekko ostygniętą kaszę należy zblendować/zmiksować dodając
Zdrowie na języku :Ptaką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam kremem czekoladowym i posypałam ziarnami granatu. Można polać(...)szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego
Szefowa kuchni