kaszy jaglanej 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła) odrobina soku z cytryny Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić. Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć wgłębienia na muffinki
Kuchnia Ellieobie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo 50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao garść orzechów Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, wymieszać z masłem
Kuchnia Elliepył w młynku do kawy lub malakserze. Można też ją wcześniej uprażyć: Rozgrzać suchą patelnię, wsypać kaszę jaglaną i prażyć, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać orzechowy zapach, zsypać ją z patelni i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zmielić kaszę na drobny pył. Do babki potrzebujemy 260 g mąki. 2. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 3. Piekarnik(...)mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki
Domowa Cookierenka Agicukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła. Gdy nasza kasza będzie miękka miksujemy ją z wiśniami, miodem i masłem i skórką cytrynową na gładki krem. Gotowe naleśniki przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem
sierotka maRysia w kuchnikaszy? wydawało mi się mało apetyczne. Jednak do czasu az sama go wypróbowałam. I nastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-) Składniki; 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki kakao(...)brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników. Forme o wymiarach 16 x 26 cm (można tez uzyc tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez
Radość kipiąca uśmiechem.czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich(...)godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smakówwszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO? Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji było kilka. Za każdym razem nie wytrzymywałam napięcia pstrykającego aparatu i szybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był(...)orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 2 białka jaj i 1 żółtko - rabarbar (150g) - orzechy 15g - stevia u mnie w płynie - ekstrakt waniliowy + możesz oczywiście
fitolarun.blogspot.comtruskawkami 10. Zawijane bułeczki z czekoladą 11. Jajka po turecku 12. Naleśniki kokosowe 13. Smoothie bowl 14. Jabłka w cieście 15. Hummus z bobu 16. Naleśniki z serem i frużeliną 17. Guacamole na kanapkę 18. Pancakes z kaszy jaglanej 19. Chlebek bananowy z cynamonem 20. Dutch baby z piekarnika 21. Domowe bułki pszenno- orkiszowe z miodem 22. Pasta rybna
SMYKWKUCHNIP yszny, zdrowy deser lub śniadanie dla łasuchów. PRZEPIS NA BOUNTY JAGLANE Składniki na bounty jaglane: 100g kaszy jaglanej suchej 300ml mleka 1/2 szkl wiórków
Dorota SmakujeTwojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią) 1 łyżeczka agaru(...)zagotowania). Mielimy mak w maszynce do kawy. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy agar i cukier oraz ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną. Przekładamy do miksera i dokładnie miksujemy. Masa serowa Dzień wcześniej zalewamy migdały wodą i zostawiamy na całą noc. Obieramy ze skórki, dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Do mleka dodajemy
Moja Mama GotujeSkładniki na jaglane biszkopty (na tortownicę 30 cm : - 3 szklanki mąki jaglanej - 10 dużych jajek podwórkowych - 10 dojrzałych bananów Składniki na krem: - 2 szklanki kaszy jaglanej - 2 szklanki daktyli - 500 ml mleka kokosowego ReakThai (do kupienia -->TUTAJ<-- - 3 szklanki wiórków kokosowych - mus z gruszek około 1 szklanka (zblendowane gruszki) - 3 owoce Persymony (kaki) Przygotowanie: Poniższe(...)minut. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej , miksujemy około 3 minut. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 40 minut. Daktyle zalewamy wodą i namaczamy około 2 godzin. Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy, najlepiej na sitku. Zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu do czasu
Szkrab Je Samtruskawek (smak, niestety, aromatowi nie dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym ciastem skomponują się dobrze. Przypadkiem trafiłam na przepis na jaglane brownie u Kasi , i postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie(...)śmiało możecie zastąpić go octem balsamicznym (w nieco mniejszej ilości, jest bardziej wyrazisty i ostry w smaku), lub pominąć, jeśli nie lubicie. We wszelkich kombinacjach - będzie pysznie. Brownie z kaszą jaglaną ma lekko orzechowy smak, i wychodzi bardzo dobre - jak ktoś nie wie (C.), co tam w środku jest, to z pewnością się nie domyśli, że chcecie mu podać nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej(...)kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz
vegetanieBudyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła
Poezja smaku