Pewnie jako jedna z małej wegusów nie lubię humusu i nie przepadam za kaszą jaglaną. Z czymś jednak trzeba jeść kanapki, bo nie samym curry i ciastem człowiek żyje. Moim ulubionym wytrawnym kremem/pastą na kanapki jest właśnie ta na bazie słonecznika. Robię kilka wariantów smakowych, ale przedstawiam Wam pomidorowy jako pierwszy, z bajglami smakuje wyśmienicie. ps. W lodówce wytrzyma
greenscarfDzisiaj przedstawiam dietetyczny deser na bazie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną można wykorzystywać do dań słodkich jak i słonych. Tym razem proponuję na słodko. Może się skusicie
Smaki EwyStarożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka
My Chcemy Jeśćroztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego, suchego garnka z grubym dnem
bistro mamakiermaszu! Uśmiechnięte małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem
Pasja Smakudruga nadaje mu inny smak. Jest nieco suchy, więc najlepiej zjeść go w towarzystwie twarożku lub domowych powideł :) Ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu 3 jajka pół szkl ksylitolu pół szkl mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną w młynku do kawy) pół szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej łyżeczka ekstraktu waniliowego Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas
FitKotmożna jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić(...)zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę płuczemy na sitku-najpierw w zimnej, następnie w gorącej wodzie i dodajemy do garnka z gotującą się wodą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłóż. Ziarenka dodajemy do śmietanki kokosowej, a korę dorzucamy do gotującej się kaszy. Gotujemy razem ok 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. W międzyczasie w do innego garnka
Zawsze głodna!glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami. Jestem zachwycona! Składniki na 1-2 porcje*: * 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej * 2 łyżki mąki gryczanej(...)dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o) 3. dolałam wodę i szczyptę soli (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąka gryczana i kurkuma (g) 6. mąka jaglana, kukurydziana i olej (sł) 7. czosnek niedźwiedzi (o) Ciasto wyszło mi dość płynne, miałam duże obawy czy coś mi się uda z niego osiągnąć, ale kto nie próbuje, ten się nie dowie, więc odstawiłam
Zdrowa Kuchnia Sowytheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ptysie z kremem jaglanym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem jaglany: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Awokado – 1 sztuka Banan – 4 sztuki Kakao – 4-5 łyżeczek Miód – 2 łyżki Wykonanie - ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego(...)ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20-30 minut, aż będą miały ładny złoty kolor. Wykonanie – krem: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować na mleku z miodem i 1 bananem. Gdy kasza wystygnie, zmiksować ją na gładki krem z awokado
Kuchnia Bon Appetitodsłonę tak słynnego i tak lubianego bezsernika z kaszy jaglanej (przeze mnie na pewno 😹). Starałam się, by kokosowa wersja powstała z możliwe najzdrowszych, najbardziej naturalnych składników, ograniczając przy tym ilość cukru i tłuszczu. Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej. Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem(...)się wspomóc malakserem). Łączymy w jednym naczyniu z kakao, cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). na jaglaną masę 100 g kaszy jaglanej 150 g płatków jaglanych 3 białka 50 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka
Kuchnia ElliePyszne, bardzo kakaowe ciasto. Idealne dla oslodzenia sobie troche dnia:) Chyba nie muszę mowic dlaczego:) Skladniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Pol szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 2 lyzki oleju Pol szklanki kakao 3/4 szklanki cukru- najlepiej trzcinowego, ale zwykly też się nada 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 gruszka Kasze gotujemy w dwoch szklankach(...)czasu aż nie będzie wody. Studzimy Resztę składników łączymy ze sobą, dodajemy wystudzoną kaszę i blendujemy na dość gładką masę ( jesli grudki w calosci nie znikną, to nic:)) Ciasto przelewamy do małej formy wyłożonej papierem, najlepsza bylaby " keksówka" ale ja jej niestety nie mam, wtedy ciasto byloby
Mamuśka wraca do formypieczenia Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować wodę, do gotującej się wody dodać kaszę, wymieszać, ustawić moc palnika na niską (u mnie na 3 z 9, na średnim palniku), przykryć, gotować 20 min od momentu zagotowania się kaszy. Kaszę lekko(...)wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej w 2 i 1/4 szklanki wody 100 g gorzkiej czekolady
moj przepis nakaszy jaglanej 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła) odrobina soku z cytryny Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić. Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć wgłębienia na muffinki
Kuchnia Ellieobie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo 50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao garść orzechów Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, wymieszać z masłem
Kuchnia Ellie