ciasto z kaszy jaglanej - 1601 przepisów (strona:32/107)

Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 233

taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam kremem czekoladowym i posypałam ziarnami granatu. Można polać(...)szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego

Szefowa kuchni
Babeczki jaglane 123

Te babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku

Wiszniówka
Knedle jaglano-twarogowo-gryczane z sosem śliwjkowym 133

piątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić

Czerwień i błękit
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście 187

obawiałam się, że ciasto nasiąknie i nie wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej doprawiłam musztardą pełnoziarnistą, zmielonymi suszonymi prawdziwkami oraz olejem rydzowym, który ma musztardowy posmak i sprawdził sie w tym daniu idealnie. 150 g suchej(...)suchej kaszy jaglanej duża cebula 3 łyżki oleju Rzepakowy Wielkopolski SemCo, do smażenia 2 łyżki sosu sojowego tamari 100 ml oleju Rydzowy SemCo 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (użyłam prawdziwków) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Ciasto

Mienta blog
#kuchniazpazurem, czyli kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 200

ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać kotki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dekorując ekspandowaną kaszą jaglaną (tworzymy oczka i nosek, a wąsy odciskamy przy pomocy noża). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu

FitKot
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 157

letniej wody,   250 g zakwasu.   Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.)   gorąca woda   Ciasto (10-12 godzin później):   Zaczyn,   170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w  blenderze  lub  młynku do kawy ),   150 g mąki ciemnej orkiszowej(...)Ziarna zalać gorącą wodą odstawić.   Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać  zaczyn, odsączone ziarna,  mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane , wyrabiać 10 minut.   Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolny mi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.    Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce

SzczyptaSmaQ
Blondie - sernik z kaszy jaglanej z gruszkami (bez sera, mleka, glutenu i jajek) 253

Ciasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;)  Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)przygotować wersję dietetyczną wystarczy zamienić cukier na odpowiednią ilość stevii lub ksylitolu. Przygotowanie: Aby otrzymać 3 szklanki ugotowanej kaszy, trzeba użyć 1 szklanki suchej kaszy i ugotować ją najlepiej według tego przepisu . Jeśli wolicie gładką konsystencję kaszę można zmielić maszynką lub za pomocą blendera. Ja użyłam niezmielonej, w gotowym wypieku zupełnie to nie przeszkadza.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

głodny alergik
Kokosowy jagielnik 152

Ugotowaną kaszę jaglaną z budyniem odrobinę studzimy. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy całość na gładką masę. 4. Na blasze układamy ciastka jedno obok drugiego. Wykładamy na nie masę i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami  kokosowymi. Ciasto wkładamy

Bananowe Pole
A La snickers jaglany 118

Przed nami ostatnie dni roku. Moja propozycja na pożegnanie Starego Roku ciasto jaglane smakiem przypominające snickersa, zachęcam 🙂 Składniki Masa: 200 g kaszy jaglanej 750 ml mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 4-5 łyżek cukru Spód: 100 g płatków jaglanych 140 g masła orzechowego 40 g namoczonych daktyli Karmel 90 g masła orzechowego 110 g … Czytaj dalej A La snickers

gotuj ze mną
20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 310

nadziane startymi burakami; lekkie i puszyste 19. Rafaello na krakersach  – ciasto na zimno przełożone krakersami i masą kokosową  20. Kokosowy snikers  - ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego

Ugotować
Wiśnie w syropie 164

Takie wiśnie lubię. Po odsączeniu soku są idealne do ciasta i deserów. Można je dodawać do ugotowanego ryżu, kaszy jaglanej, grysiku lub budyniu. -5 kg wiśni -2,5 kg cukru Wiśnie wydrylować. Zasypać cukrem, odstawić na 12 godzin, najlepiej na noc, aby puściły sok.  Wyparzone słoiki napełniać wiśniami z sokiem. Pozostały z wiśni sok rozlać

Kulinarne przemyslenia
Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 219

smaku ewentualnie dodać więcej wody do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Zmiksować soczewicę, bób, posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kolendrę i przyprawy. Dodać kaszę jaglaną i miksować dalej do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie odstawić na 10-15 minut.  Blachę wyłożyć papierem i posmarować oliwą. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości

SzczyptaSmaQ
Kruche babeczki z kremem jaglano-orzechowym 132

upiekłam kruche spody do babeczek (są świeże do dwóch tygodni) a dziś wykombinowałam do nich wypełnienie w formie kremy jaglano-orzechowego. Składniki na kruche ciasto znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kruche-ciasto-z-kremem-agrestem-i-porzeczkami/ Krem: 100g suchej kaszy jaglanej- ugotować 100-150 g solonych orzeszków ziemnych 50-100 ml syropu klonowego (lub innego np. trzcinowego) Wszystkie składniki na krem blendujemy tak długo

greenscarf
Pierogi z suszonymi pomidorami podane z sosem grzybowym 126

Połączenie suszonych pomidorów z czosnkiem i z  sosem grzybowym - mistrzostwo smaku ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki: Na ciasto: 1/2 kg mąki (ja użyłam typ 450) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła (u mnie bez laktozy) 1 szklanka gorącej wody Na farsz: 3/4 woreczka kaszy jaglanej 4 łodygi zielonej pietruszki 3 duże ząbki czosnku 4 łyżeczki soku z cytryny(...)przygotować: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i masło - zalać bardzo gorącą wodą. Najpierw mieszać łyżką następnie wyrabiać w rękach. Następnie podzielić ciasto na dwie części jedną włożyć do miski i przykryć ścierką, drugą bardzo cienko rozwałkować. Aby ciasto nie było zbyt twarde należy ograniczać mąkę, tą którą podsypujemy ciasto aby nie przywierało do blatu. W rozwałkowanym cieście

dlaSmaQ
Bezglutenowe brownie z gruszkami 154

powstało właśnie takie ciasto. B rownie  - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego  brownie   z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao(...)wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.  Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.  Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.  Gruszki myjemy i kroimy

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania