farszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów. Składniki na ciasto (na około 33 pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli(...)wody z pieczarek, podsmażamy je jeszcze przez chwilę. Łączymy zeszkloną cebulę, pieczarki i kaszę jaglaną. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (jeśli zachodzi potrzeba). Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły. Gotowe :) Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie
Smak mojego domuciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy(...)posypkę: Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy wiórki razem z cukrem. Mieszamy całość do momentu aż wiórki zbrązowieją. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia i posypujemy wierzch ciasta posypką. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie
Emcia Pichcipieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę(...)części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Drugą część upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180 °C. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości
nietadietaUgotowałam więcej kaszy jaglanej i nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem. Kiedyś natknęłam się na podobny przepis. Poszukałam owego przepisu. I tak narodziły się moje kokosanki
Smaki EwyZainspirowana przepisem na zapiekaną kaszę jaglaną, poszłam o krok dalej i zrobiłam zapiekany ryż z owocami. Zamrażarka jeszcze pełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja
Życie zaczyna się w kuchniNajfajniej jednak jest gdy tym co przygotuję zachwycają się dzieci. Niestety zdarza się tak, że zachwyt jest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się(...)Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Za pomocą noża ściągamy błonkę z biszkoptu, dzięki temu krem będzie się lepiej trzymał. Krem czekoladowy: Gotujemy kasze jaglaną według
Przysmaki Karolkipóźniej odsącz. Daktyle dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe zmiel w młynku do kawy na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wylep nią spód foremek do babeczek. Budyń jaglany: Kaszę(...)jaglaną dokładnie przepłukaj kilka razy pod gorącą wodą. Do kaszy dodaj 200 ml wody, 300 ml wody, olej kokosowy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 17-20 min. Do lekko ostudzonej kaszy dodaj banany, masło orzechowe i sok z cytryny, cynamon, ksylitol do smaku. Wszystko dokładnie zblenduj na krem. Budyń przełóż do foremek na babeczki z ciastem
Mrs. Endorfinawrzącą wodą i odstaw na kilkanaście minut 2) Gdy daktyle zmiękną dodaj do nich olej i zmiksuj/''rozwal'' widelcem. 3) Połącz masę z preparowaną kaszą jaglaną 4) Na blachę wyłożoną folią do pieczenia połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj
fitolarun.blogspot.comwszechstronna, że w zasadzie nadaje się do większości potraw – do ciast, ciastek, koktajli, sałatek czy kotletów. Jakby tego było mało, to jedna z najzdrowszych kasz, charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą (jest bogata w krzem, witaminy z grupy B czy lecytynę). Kto jeszcze nie próbował kaszy jaglanej (chociaż wątpię że ktoś taki istnieje ), niech koniecznie biegnie do sklepu i przygotuje
Powiedz dietom niesamodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto
Zawsze głodna!kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński
Kuchnia Bazyliisól 1 szklana mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Gotujemy i studzimy kaszę jaglaną. Dwie szklanki wraz z tofu mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy kolejną szklankę kaszy, mąkę jaglaną, ziemniaczaną szczyptę soli i zagniatamy ciasto, gdyby była potrzeba można dodać ciut wody. Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej
Łycha smakówMarchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka(...)obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort
Weekendy w domu i ogrodziekomosy ryżowej 2 łyżki miodu 80 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych) łyżka gorzkiego kakao pół łyżeczki cynamonu 60 ml oleju kokosowego szczypta soli Masa: 150 g kaszy jaglanej 330 ml mleka jaglanego 150 g puree z dyni 4 łyżki miodu 30 g budyniu waniliowego łyżka limoncello (można pominąć) skórka otarta z pomarańczy puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce) Polewa(...)kaszę odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Do malaksera włóż: ostudzoną kasze jaglaną, miód, puree z dyni, skórkę otartą z pomarańczy, limoncello i budyń waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj. Z puszki wyjmij śmietankę kokosową i ubij ją na sztywną pianę. Wymieszają ją delikatnie z masą jaglaną. Masę przełóż na podpieczony spód ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
365 dni dookoła kuchni