porcja na formę o średnicy 21: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 puszka mleka kokosowego, 4 łyżki miodu, 2 szklanki wiórek kokosowych, 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Krok 1 Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do 2 szklanek wody 10 łyżek mleka kokosowego do wody. Do przestudzonej kaszy dodajemy miód raz wiórki kokosowe, całość mieszamy i przekładamy(...)formy. Krok 2 W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy pozostałe mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Krok 3 Polewą smarujemy masę kokosową. Ciasto odkładamy do schłodzenia na noc do lodówki. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Coś bym zjadłaJAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się(...)zimna woda do pokrycia żelatyny ~~METODA~~ Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać gorącą wodą kilka razy, aby pozbyć się goryczki. W garnku podgrzać mleko i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tak długo, aż kasza wsiąknie mleko. Kaszę zmiksować blenderem. Dodać wiórki, miód i ponownie zmiksować. Gdy kasza przestygnie dodać jogurt i wymieszać. Żelatynę zalać wodą
Kuchnia Pauletteswoli. W mojej diecie postawiłam na zdrowy rozsądek (własny) i na komfort (również własny). Dzięki temu teraz, kiedy osiągnęłam swoją upragnioną wagę, nie mam zamiaru rezygnować np. z ciasta od czasu do czasu. Najczęściej w weekend albo w pracy, jeśli koleżanka ma urodziny albo w deszczowy dzień, kiedy z inną koleżanką postanowimy pocieszyć się pączkiem. Nie robimy tego(...)chcę, żeby ten pączek był z ksylitolem. On ma być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką pszenną. Od czasu do czasu sięgam po zamienniki. Pączki usmażę na oleju kokosowym, zrobię jagielnik bo jestem ciekawa jak smakuje
bistro mamaMoja głowa jest skarbnicą pomysłów! w tym momencie chodzą mi po głowie przepisy na ciasto czekoladowe z fasoli, obiad z kaszą jaglaną, sernik na migdałowym spodzie,..itp. Wczoraj jednak zrealizowałam pomysł na szarlotkę, taka to szarlotka która składa się przede wszystkim z jabłek, mało w nim ciasta i to przemawia na jej korzyść ;) Składniki (tortownica o średnicy 21 cm): 100g
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodający jeszcze więcej słodkości cukier puder wieńczący super efekt wizualny. Ciasto sprawdzi się idealnie na przyjęcia, czy dla domowników na smaczny deser. Polecam również inną wersję ciasta z truskawkami. Bazą jest kasza jaglana i smakuje również obłędnie. Szczególnie polecam je osobom, które starają się zmniejszyć ilość kalorii w deserach. Tarta jaglana z truskawkami LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza(...)wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Zalecam nie wyciągać od razu i zostawić na ok godzinkę w piekarniku, jeśli nie macie potrzeby podania go od razu. Wtedy ciasto będzie jeszcze lepsze :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniedodający jeszcze więcej słodkości cukier puder wieńczący super efekt wizualny. Ciasto sprawdzi się idealnie na przyjęcia, czy dla domowników na smaczny deser. Polecam również inną wersję ciasta z truskawkami. Bazą jest kasza jaglana i smakuje również obłędnie. Szczególnie polecam je osobom, które starają się zmniejszyć ilość kalorii w deserach. Tarta jaglana z truskawkami LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza(...)wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Zalecam nie wyciągać od razu i zostawić na ok godzinkę w piekarniku, jeśli nie macie potrzeby podania go od razu. Wtedy ciasto będzie jeszcze lepsze :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzupierwsze już i na pewno nie ostanie ciasto z jej udziałem. Uwielbiam, nie tylko w deserach ale również w daniach wytrawnych. Zapiekana z kaszą jaglaną czy z mięskiem smakuje wybornie. W ciastach sprawdza się równie znakomicie. Nadaje im wilgotności, świeżości i za nic w świecie nie do wykrycia w smaku. Dzisiejsze ciasto jest cukiniowo – czekoladowe, z pyszną warstwą serka
Made By Mom And SonPrzepisy na tradycyjne dania z terenów zamieszkałych przez Rzeszowiaków można znaleźć w publikacji Stowarzyszenia LGD „Eurogalicja” - Tradycja, smak i wdzięk. Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 250 g białego sera (twarogu) 1 szklanka kaszy jaglanej(...)mieszamy. Do mąki dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko (około 2 mm grubości), wykrawamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy. Okraszamy roztopionym masłem. Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka Inne dania kuchni podkarpackiej, w tym pierogi
Trzeci talerzgorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia „Sernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego -70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody -3 limonki (i otarta skórka z jednej lub dwóch) -150g ksylitolu -60g (3 miarki) białka roślinnego waniliowego Plantforce -35g (3 łyżki) mąki(...)formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-80’C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać je patyczkiem czy ciasto jest suche i dopieczone. 8. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą ora kilka razy zwykłą z kranu. Ugotować ją w wodzie do miękkości i wchłonięcia płynu na małym ogniu. 9. Tofu, mleko roślinne
Candy PandasDomowy budyń czekoladowy z owocami to wspomnienie dzieciństwa gdzie rodzice bądź dziadkowie przygotowywali budyń. Dziś też możesz go sobie przygotować nie z saszetki lecz taki domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jabłkiem Dyniowe pączki Piernikowe babeczki z dynią Dyniowy pudding z drożdżówki Dyniowa polenta (kaszka kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia w wegańskim cieście sezamowym Dyniowe donuty z kaszy jaglanej Omlet dyniowy z sosem z żurawiny Wegański budyń z dyni i quinoa Dyniowy mus z ricottą Omlet jaglany z dynią Budyń dyniowy z makaronem i karmelizowaną pigwą
Poranek na słodkosernik smakować wyśmienicie. Ale bez względu na to, czy musicie zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany 1kg serek naturalnego Vitello do serników 1 budyń śmietankowy z cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu ~cynamon - do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie cały(...)sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownicę - wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy ją łyżką lub ręką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy
chili & sugarucieszy się chociaż z takiego drobnego gestu... :) Lubię zdrowsze wypieki, więc zamiast zwykłej mąki, użyłam zmielonej kaszy jaglanej. W połowie pracy zauważyłam, że w lodówce nie ma jajek, więc w roztargnieniu użyłam dobrze znanego mi zamiennika - bananowego puree. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było na tyle płynne, że nie potrzebowało dodatku żadnego tłuszczu! Fajnie wyrosło (aż sama się zdziwiłam(...)wiele łatwiej, gdybym piekła w okrągłej formie. Dopiero po rozkrojeniu ciasta na mniejsze kawałki mogłam je swobodnie odwrócić na drugą stronę. Pomimo swej ,,zdrowotności" wyszło naprawdę smaczne i słodkie. Babci też bardzo zasmakowało, chociaż jest wierna tradycyjnym wypiekom. Naprawdę warto spróbować! ;) Składniki: 300 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej) opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 dojrzałe banany
Kuchnia EllieWitajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis . Ciasto zarobiłam z podwójnej porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki(...)siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy równomiernie w blaszce, posypujemy płatkami i siemieniem
Sama słodycz i szczypta chili