już wspominałam jak bardzo uwielbiam kaszę jaglaną? Pewnie tak, ale muszę się powtórzyć raz jeszcze. ;) Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach. Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas(...)wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ
Kuchnia ElliePizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza, bardzo smaczna i zdecydowanie zdrowsza. Polecam! Jaglany spód do pizzy: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 jajka sól pieprz czarny 1 łyżeczka bazylii suszonej DODATKI: 1 cebula 1 szklanka przecieru pomidorowego
https:KKuchniaMniampuszki wlewamy do garnka, w którym będziemy gotować kaszę. Do mleka w garnku dodajemy litr wody i zagotowujemy. W tym czasie kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika, aby pozbyć się goryczki. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować, wsypujemy przelaną kaszę i gotujemy przez 20 minut – kasza powinna “wypić” cały płyn. Zestawiamy ją wtedy(...)ognia. Namoczone nerkowce odlewamy i miksujemy w malakserze/blenderze (można dodać 2 łyżki ugotowanej kaszy, aby łatwiej się zmiksowały). Zmielone orzechy dodajemy do kaszy i blendujemy całość dodając w trakcie syrop z agawy i sok z cytryny. Zblendowaną masę wlewamy na spód ciasta. Gdy się przestudzi, wstawiamy do lodówki. Karmel daktylowy: Do śmietanki kokosowej z rondelka dodajemy łyżkę masła orzechowego
Poezja smakuOstatnio wszyscy są zafascynowani kaszą jaglaną. Ja natomiast kocham kuskus i mogłabym ją jeść do wszystkiego. Okazało się, że jak przygotowałam ciasto właśnie na bazie kaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną. Składniki
Niezły Młynekplanowałam zrobić ciasto z cieciorki, niestety gdy zabierałam się do pracy, było zbyt późno na długie gotowanie. Idealna okazała się soczewica, która potrzebuje 15 min, być gotową do spożycia. Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki kaszy jaglanej(...)bananem i cynamonem wodę gotujemy, dodajemy agar- energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min- agar dodajemy do zblendowanych składników- dokładnie mieszamy składniki na spód ciasta przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym- do wchłonięcia całego płynu- po ugotowaniu blendujemy gotowym kremem smarujemy ciasto, ozdabiamy kawałkami brzoskwini
healthy dreamsfolię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. 5. Z ciasta wykrawamy prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Z reszty ciasta wylepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. 6. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem(...)mleka kokosowego. 8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. 9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy. 10. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i migdałami. Mazurek jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego(...)wystygnięciu podzielić na 2 części. Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy
Słodki ZakątekDzisiaj sobota, polecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać(...)kasza się rozgotuje i odparuje nadmiar wody (pod koniec gotowanie należy mieszać cały czas, żeby kasza nie przywierała do dna garnka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, formę tortową o średnicy 22 cm posmarować lekko masłem. Banany i kiwi obrać ze skórki. Do masy jaglanej dodać oba banany i jedno kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu
Passions hobbies lifeupieczeniu😊i mamy kolejny pełnowartościowy deser.💪😇 Ja dodatkowo posypałam cukrem pudrem na wierzchu, ale zapomniałam, że to mokre ciasto i wszystko w minutę wsiąkło😁😁,stąd te białe plamki na zdjęciu.😅 Składniki na formę 20 cm: -150 g kaszy jaglanej -2 dojrzałe banany -3 szt. kiwi -100 g twarogu chudego (lub 200 g białka jaj) +2 kostki startej gorzkiej czekolady(...)Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam swoje wskazówki . 2. Ostudzoną kaszę wrzucamy do blendera/melaksera, dodajemy pokrojone w plastry banany, jedno kiwi, twaróg/białka jaj (możecie wedle uznania dosłodzić) i miksujemy wszystko na jednolitą masę. 3. Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pozostałe 2 szt. kiwi kroimy w talarki i wciskamy w ciasto. Pieczemy
Zdrowie i pysznie na talerzuorzechowo – daktylowo - jaglane Bez pieczenia, bez mąki, bez cukru, bezglutenowe (Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana(...)Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Pierwszą porcję daktyli miksujemy razem z wodą, w której się moczyły i dodajemy do zmielonych orzechów wymieszanych z kakao. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo
Moja Mama GotujeDzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane, a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców! I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :) A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym(...)płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający, a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki oleju kokosowego 40 g kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g płatków
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kaszę jaglaną uwielbiam odkąd tylko sięgam pamięcią, ale jak to w życiu bywa czasami zapominamy o pewnych potrawach na dłuższy okres czasu. Pierogi z kaszą są przepyszne i do tego kasza ma same zalety, np: nie zawiera glutenu i można spokojnie podawać(...)przy alergiach. Poza tym jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich bliskich) dlatego właśnie wraca do łask i to nie tylko w moim domu. Składniki: ciasto na pierogi Farsz: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 500 gram białego sera sól cukier Do polania: śmietana 18% Wykonanie: Mąkę i sól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam
Bea(u)ty kitchenSzybkie jaglane ciasto - przepis Przepyszne, dietetyczne i delikatne ciasto, dla osób, które wykluczają w swojej diecie gluten oraz białka mleka krowiego i oczywiście nie tylko dla alergików... Pokochacie to ciasto ! :) Składniki: - 2 saszetki kaszy jaglanej/szklanka kaszy jaglanej; - 4 łyżki erytrolu; - 2 łyżeczki miodu; - 1,5 szklanki napoju ryżowego; - 1,5 szklanki wody; - 1 budyń waniliowy bez cukru(...)ogniu dosypując kaszę jaglaną - całość gotuj ok.20 minut co całkowitego wchłonięcia; - do lekko ostudzonej kaszy dodaj budyń, wbij jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj; - do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj; - masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni. UWAGA! Zniżka
MintTastesuche składniki. Zmiksuj do połączenia i uformuj kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce 2 godziny lub w zamrażalniku przez 1 godzinę. Ze śmietanki 30% i czekolady przygotuj ganasz czekoladowy wg przepisu i odstaw do przestudzenia. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj olej. Kaszę jaglaną przygotuj do gotowania jak w przepisie podstawowym, czyli opłucz(...)patrz przepis n a sypką kaszę jaglaną). Odstaw na bok bez przykrycia na kilka minut po ugotowaniu. Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub malaksera i wlej biały ganasz czekoladowy. Wbij żółtka jaj. Zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem lub natłuść. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości
Anioszek w kuchni