ciekawe kadry, kolorystykę i zdecydowanie cieszą oko. Oprawa graficzna bardzo przypadła mi do gustu. Oczywiście na pierwszy ogień musiałam wypróbować jakiś nietypowy przepis. Postanowiłam wykonać według przepisu Pauliny ciasto z kaszy jaglanej. Wszyło zaskakująco dobre i na pewno będę do niego często wracać. Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego ciacha! Serdecznie polecam książkę, wszystkim którzy poszukują ciekawych i jednocześnie sprawdzonych przepisów
Emcia Pichcisukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych. Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę jaglaną i siemię lniane i zrobiłam, prawie jedno po drugim, dwa ciasta, a po krótkiej przerwie jeszcze trzecie. Wyszły cudnie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto
Bulliojaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto
BullioLubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ(...)cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki mleka (1 litr) 4 łyżki oleju kokosowego (odmierzałam, gdy miał
Poezja smakumąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku 200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej * 100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego(...)pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać. Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki
Codziennik Kuchennyprzykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło(...)mąkę, proszek budyniowy, cukier wanilinowy i sodę oczyszczoną. Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Dodawać stopniowo zblendowaną kaszę - łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek
Kuchnia Elliejeśli ktoś lubi.. Ugotowałam za dużo kaszy jaglanej do obiadu, więc zrobiłam takie zdrowsze ;) Jeśli ktoś jest bezglutenowcem to ciasto musi wykonać z bezglutenowego proszku do pieczenia, lub zastąpić sodą oczyszczoną. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale zamiast orzechów posypałam ciasto grubym cukrem :) Składniki: ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przestudzoną kaszę zmiksować w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w tortownicy 25 cm). Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut. Wyjąć, wystudzić. Podawać pokrojone na kwadraty
W kuchni bez szafekszklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe) 4 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 łyżki agawy Dodatkowo: dżem wiśniowy do przełożenia spodu wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie(...)Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 25 minut. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam pod bieżącą wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego
nietadietarzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 30 g liofilizowanych malin (zmielonych w blenderze na pył) na wierzch: ekspandowana kasza jaglana Jajka umieścić w misie, dodać ksylitol oraz miód i ubić na puszystą, gładką pianę. Dodać po łyżce oleju, nadal ubijając. Banany rozgnieść widelcem(...)masy jajecznej. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać kaszą jaglaną. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Artykuł Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotUgotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Potem przelej masę do kaszy jaglanej znajdującej się(...)malakserze. Do kaszy jaglanej i mleka koksowego z agarem dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Masę jaglaną przełóż do formy, posyp kakao i zostaw do wystudzenia. Po tym czasie włóż do lodówki na ok 2 h. Jako spód do tego ciasta świetnie nadają się przepołowione ciastka
wegujemycytryna mimo, że ma kwaśny smak to odczyn pH ma zasadowy) Dzisiaj jaglana szarlotka, coś wspaniałego, chociaż mimo, że ja na wierzch położyłam kaszę jaglaną można ugotować mniej kaszy i na wierzch położyć np migdały, ciasto jest wtedy lżejsze a masa z kaszy u góry może zrobić się trochę twarda. Ciasto można przygotować na dwa sposoby, ugotować 2 szklanki surowej(...)szklanki kaszy, całość dać na spód a na wierzch dać np podpróżone migdały, ta wersja smakuje mi bardziej ale jak chcecie :) Składniki : Na ciasto : 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2 surowej) można użyć mniej jeśli chcemy na wierzch położyć migdały a nie kaszę wtedy 1 i 1/3 szklanki surowej. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki cukru
zdrowa vege kuchniaCiasta jaglane od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne, sama kasza jaglana również.Kasza jaglana jest u mnie tak samo jak pęczak, takim numerem 1 wśród kasz i zjadam ją z ogromną przyjemnością.A to w postaci zapiekanek, a to krokietów , zrazów czy też jako farsz.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik
Ostra na Słodkodużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną dwa tygodnie wakacji(...)ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Resztę cukru utrzeć z jajkiem, mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok godzinę (powinno podwoić objętość). Przygotować nadzienie: kaszę zalać wrzątkiem, odcedzić. Wsypać do gotującego się mleka, dodać ziarenka wanilii, gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka
Obiad gotowypomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1 jajo 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła) Wierzch: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją
Truskawkowa Fiesta