Sernik Składniki na masę sernikową: 2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki orzechów nerkowca mleko kokosowe BIO (gęsta część) agawa/ksylitol 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii rodzynki/suszone jeżyny Składniki na spód: 1 szklanka mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki(...)Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy
nietadietazmiksować dokładnie mocnym blenderem na gładki krem razem z olejem kokosowym i cukrem. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się połączy z kaszą na jednolitą masę. Czekolada powinna się rozpuścić, gdyż kasza jest jeszcze ciepła. Czekoladową kaszę przełożyć do formy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą. Dokładnie wypełnić, dociskając do dna i wyrównując wierzch. Po przestudzeniu wstawić do lodówki(...)przez sito, aby sos malinowy pozbawić pestek. Polać po wierzchu jagielnika lub na poszczególne porcje na talerzyku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Desery Tagged: czekolada , kasza jaglana , maliny
https:KKuchniaMniamNowy rok zaczynamy od kaszy jaglanej. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało, bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej :) Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak dla mnie trochę przypomina sernik. Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Standardowo wpasuje się do kubka Waszej ulubionej kawy :) Bazowałam(...)wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki. Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy). W garnku zagotować mleko, przełożyć kaszę i gotować przez 15 min na małym ogniu ciągle mieszając. Do gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe
pink envelopeLeciutkie i zdrowe ciasto z naszą niedocenianą kaszą manną. Ciasto można zjeść na deser ale również na śniadanie. Składniki: 1 l mleka 1 szkl kaszy manny 3 łyżki erytrolu 120 g masła 100 g mascarpone 1 galaretka pomarańczowa w proszku 1 szkl ekspandowanej kaszy jaglanej + 2 łyżki do posypania tortownica o średnicy 26 cm Przygotowanie: Odlewamy szklankę mleka a resztę(...)galaretkę w proszku- mieszamy razem dokładnie aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy kaszę ekspandowaną i mieszamy razem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy i posypujemy resztą kaszy jaglanej, odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin
słodkie i nie tylko historie kulinarnetego nie zrozumieć. Slogan to ostatnio nadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba to zdrowy deser. Ja zrobiłam mus z brzoskwiń z puszki ale równie dobrze mogą to być owoce świeże w sezonie. Tyle dobroci w jednym cieście, zajadamy? Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBanalnie proste i meeega smaczne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki
Smaczne Zdroweilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych 75 g kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody(...)zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli
Via Gustopełni z niego korzystać przygotowując w kuchni przeróżne smakołyki! Dziś mam coś pysznego, ale przy okazji zdrowego – bez glutenu, bez laktozy i wegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle(...)pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Truskawki blendujemy na gładko. Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki oraz kandyzowane wiśnie i świeże pestki granatu. Wkładamy
Ostra na Słodkobyć lekko strawne, jak najzdrowsze i bez cukru. I tak zrodził się pomysł na jaglany bananowiec. Będę szczera - udał się smakowicie! Zresztą sami spróbujcie. :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka kaszy jaglanej surowej (około 200g) - 3 bardzo dojrzałe banany - 4 łyżki mąki kokosowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki mielonych migdałów (można pominąć) - 4 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego(...)Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Daktyle dokładnie blendujemy z sokiem i rozpuszczonym olejem. Rozsmarowujemy polewę na ostudzonym cieście. Możemy
Smakuje zdrowochłodnym miejscu. Smacznego :) RADA: Kaszę jaglaną można po ugotowaniu zmielić blenderem na gładką masę, wtedy nie będzie widać grudek kaszy. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasteczka , Desery , DLA DZIECI , SŁODKO Tagged: czekolada , kasza jaglana , mleko
https:KKuchniaMniammleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 g cukru trzcinowego Ważne: jest to ciasto parzone/ucieranie potrzebna „kulka” do ucierania, koszt drewnianej jakieś 5 zł (raz próbowałam(...)oraz poczujesz zapach zasmażki- to wręcz wskazane ). Utrzyj dokładnie całe ciasto, uformuje się z niego miękka kulka, ale miękka. Podziel na równe dwie części i przełóż do 2 blaszek (lub upiecz jedno po drugim w jednej) wysmarowanych olejem i przyprószonych mąką. Piecz w temp. 180 C Krem: ugotuj kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj
greenscarfAcha kasza jaglana nie jest paleo, ale w diecie np. samuraja już jest ok Składniki na spód: szklanka daktyli szklanka chipsów kokosowych ( ew. wiórki kokosowe ) Składniki na ciasto: 200 gr kaszy jaglanej szklanka mleka roślinnego puszka mleka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych ⅓ szklanki ksylitolu Przygotowanie spód: Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, odsączamy, blendujemy z chipsami i wykładamy foremkę o średnicy
PaleoLifekolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :) Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą z powodzeniem udaje klasyczny spód do szarlotki. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g) - 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - szczypta kurkumy(...)Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem. Rozprowadzamy ciasto na blasze (u mnie
Smakuje zdrowobyło zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego
FitKotpowodu by czuć się winnym zjedzenia nawet sporej porcji. Kasza jaglana nadaje szarlotce lekko sernikowej konsystencji. Doskonale komponuje się też z przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą. Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa(...)wody, połączyć z kaszą jaglaną, dodać płynne składniki i bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Wylać masę do tortownicy i dokładnie wyrównać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zmiksować w blenderze na mus. Przełożyć do miski, dodać cynamon, ksylitol, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Tak przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na masę jaglana. Składniki na kruszonkę wsypać
Healthy food explorer