Fantastyczne i delikatne pierogi. Zarówno ciasto jak i farsz zawierają dodatkowy składnik, który nadaję im wyjątkowego smaku.Polecam wypróbować kaszę jaglaną z wiśniami firmy Eco Blik, to ekologiczny i smaczny produkt. Składniki ciasto ok. 350 g mąki 1 żółtko 1 łyżeczka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem i parówką
Bananowe Polewykonaniu z tm że w przepisie Kasia podała wyrastanie ciasta przez noc w lodówce a ja zarobiłam ciasto po południu i za godzinkę upiekłam,efekt sami widzicie :) Przepis troszeczkę zmieniłam. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 woreczek (100 g) ugotowanej kaszy jaglanej 250 ml przegotowanej letniej wody 2 łyżeczki soli około 460 g mąki typ 550 + do podsypania ewentualnie(...)łyżki siemienia lnianego 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju Wykonanie : Do miski wlewamy wodę, dodajemy kaszę jaglaną cukier, drożdże, sól, siemię lniane i olej,wszystko mieszamy, następnie przesiewamy mąkę i zarabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut, ciasto ma być lekko luźne ale nie kleić się do rąk. Ciasto przekładamy
Sama słodycz i szczypta chilirazem udało mi się zrobić zdjęcia! :) Na pewno i Wy się w nim zakochacie - jest kremowy i mocno sernikowy, z wyczuwalną kaszą jaglaną, na kruchym i zdrowym spodzie z płatków owsianych i żytnich! Zapraszam :) Jaglany sernik na owsiano - żytnim spodzie Składniki na spód: 80 g płatków owsianych 40 g płatków żytnich 50 g masła 6 łyżek mleka 2 łyżki(...)kruchy, ale wilgotny i bardzo miękki - po prostu idealny pod każde ciasto! Ale, dość zachwytów nad owsiano - żytnim spodem - czas przejść do królowej dzisiejszego ciasta - kremowej masy serowo - jaglanej! Składniki na masę: 1 szklanka kaszy jaglanej 600 g twarogu sernikowego 2 łyżki budyniu waniliowego 1/2 szklanki cukru 1 olejek waniliowy cukier waniliowy 1 szklanka mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule(...)obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić
Czerwień i błękitprzygotowaniu i szybkich ciast- biszkoptowe (w którym ubijane są całe jajka) o delikatnej, lekkiej i puszystej strukturze z dodatkiem połówek jabłka. Ciasto jest ze zdrowej mąki jaglanej, którą można kupić gotową lub po prostu samodzielnie zmielić kaszę w młynku. Od razu rozwieję również Wasze rozterki dotyczące kaszy jaglanej i uwierzcie mi, że jej gorycz jest kompletnie niewyczuwalna, więc naprawdę(...)kasza jaglana- 100 g (lub gotowa mąka jaglana) * cukier- 100 g * jajka- 5 szt. * jabłka- 4 średnie * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka (opcjonalnie) * cukier puder i szczypta cynamonu- do posypania (opcjonalnie) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Całe jajka ubić z cukrem oraz ekstraktem na bardzo puszystą i jasną masę. Na koniec delikatnie łopatką wmieszać mąkę jaglaną. Formę do ciasta (moja
Kraina Miodem Płynącapory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla . Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. Przepis na 16 pierogów(...)zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy we wrzącym miodzie, dodajemy na patelnię pokrojoną kaszankę obraną z osłonek, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Przygotujemy ciasto: Ja ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszkl* śliwki – ok. 250 g* borówki – 100 g* cukier wanilinowy – 1 op* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka* cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie
Ostra na Słodkofarszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów. Składniki na ciasto (na około 33 pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli(...)wody z pieczarek, podsmażamy je jeszcze przez chwilę. Łączymy zeszkloną cebulę, pieczarki i kaszę jaglaną. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (jeśli zachodzi potrzeba). Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły. Gotowe :) Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie
Smak mojego domuciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy(...)posypkę: Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy wiórki razem z cukrem. Mieszamy całość do momentu aż wiórki zbrązowieją. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia i posypujemy wierzch ciasta posypką. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie
Emcia Pichcipieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę(...)części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Drugą część upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180 °C. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości
nietadietaUgotowałam więcej kaszy jaglanej i nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem. Kiedyś natknęłam się na podobny przepis. Poszukałam owego przepisu. I tak narodziły się moje kokosanki
Smaki EwyZainspirowana przepisem na zapiekaną kaszę jaglaną, poszłam o krok dalej i zrobiłam zapiekany ryż z owocami. Zamrażarka jeszcze pełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja
Życie zaczyna się w kuchniNajfajniej jednak jest gdy tym co przygotuję zachwycają się dzieci. Niestety zdarza się tak, że zachwyt jest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się(...)Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Za pomocą noża ściągamy błonkę z biszkoptu, dzięki temu krem będzie się lepiej trzymał. Krem czekoladowy: Gotujemy kasze jaglaną według
Przysmaki Karolkipóźniej odsącz. Daktyle dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Płatki owsiane, słonecznik i wiórki kokosowe zmiel w młynku do kawy na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wylep nią spód foremek do babeczek. Budyń jaglany: Kaszę(...)jaglaną dokładnie przepłukaj kilka razy pod gorącą wodą. Do kaszy dodaj 200 ml wody, 300 ml wody, olej kokosowy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 17-20 min. Do lekko ostudzonej kaszy dodaj banany, masło orzechowe i sok z cytryny, cynamon, ksylitol do smaku. Wszystko dokładnie zblenduj na krem. Budyń przełóż do foremek na babeczki z ciastem
Mrs. Endorfina