Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło
Tajemnice Smakujajka 1 żółtko jaja 120 ml kwaśnej śmietany 8 dag kaszy jaglanej 4 łyżki masła 12 dag pieczarek ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać szczyptę soli, wiórki masła, 1 jajko, śmietanę i zagnieść ciasto- odstawić do lodówki. Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniakaszy – jajko – sól + cebula, pieczarki, cukinia, ketchup, szczypiorek Sposób przygotowania Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie aż woda będzie przezroczysta. Kaszę ugotować w proporcji 2:1 wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką i jajkiem. Podzielić na części, uformować rulony i pokroić na kopytka. Kopytka
Mrs. Endorfinazostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym miejscu. Ziarno 34 g siemienia lnianego 34 g kaszy jaglanej 68 g wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn całe ziarno 311 g wody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej
Przepisy na domowy ser i chlebjeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól
Powiedz dietom nieI znowu Wam serwuję Szybki obiadek. Dzisiaj cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kiełbaską chorizo i serami. Pychota! Może nie do końca fit jak to u mnie ale
Niezły Młynekteż sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK KRUCHE CIASTO
zdrowo i aktywnieteż sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK Może i nie ma tego mnóstwo
Zdrowie i pysznie na talerzusmaku Dodatkowo: syrop klonowy jagody lub inne owoce Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do rondelka zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości, około 15 minut. Przełóż kaszę do blendera. Dodaj część mleka migdałowego i pokrojony banan. Zmiksuj. Dodaj jajko i resztę mleka jeśli ciasto jest bardzo gęste.Zmiksuj doprawiając solą. Smaż małe, okrągłe placki. Podaj ciepłe
codojedzeniaciastka z dodatkiem mąki sojowej. Trochę się bałam, że będzie ją czuć po upieczeniu, bo podczas wyrabiania ciasto miało dość specyficzny zapach. Na szczęście nie czuć nic a nic:) A jak pachniało kokosami, gdy się piekły! Mniam! Składniki: 190 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę 100 g mąki sojowej 65 g ziaren lnu zmielonych na mąkę około 100 g mąki(...)suchych składników Wymieszać wszystko dokładnie, masa będzie dość kleista. Odstawić na około 15 minut aby len wchłonął trochę płynu Na końcu dodałam mąkę gryczaną aż do uzyskania plastycznego ciasta, wyszło około 100 g mąki Ciasto należy zagnieść i uformować kulkę, schować do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto. Ja lubię cienkie ciasteczka więc rozwałkowałam
pyszne zdrowościtylko w wersji na słodko, ale także w wytrawnej- w cieście nie ma cukru. I dodawać go nie radzę, bo gofry się spalą. Dodatek masła sprawia, że gofry nie są suche. Składniki na 4 gofry (porcja dla 1-2 osób, choć bardziej skłaniam się ku jednej): 30g kaszy jaglanej 120ml wody 100ml mleka 1 łyżeczka masła lub dowolnego oleju(...)gotowania wlewamy mleko i dodajemy masło. Studzimy i blendujemy. Ubijamy na sztywno białko z dodatkiem soli. Po ubiciu łączymy z mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy białko z żółtkiem i kaszą. Wylewamy porcjami ciasto do gofrownicy. Pieczemy, aż ładnie się zarumieni. Jeśli po otwarciu gofrownicy gofry się rozlatują, to znaczy, że trzeba je jeszcze trochę podpiec. Upieczone gofry bez problemu dają się
Wrzosowa Polanasyte. Wystarczą tylko dwa i już mamy energię na cały poranek. Gorąco polecam wypróbować. Nie pożałujecie! :)Składniki (na około 30-40 ciastek):3 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej*1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika*1/2 szklanki wiórek kokosowych3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu1 szklanka gęstego mleka(...)powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.* Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku
Food SquareDzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które doda nam energii. I taka właśnie jest jaglanka. Pyszna i sycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo
Oryginalny smakszkl. wody Krem jaglany -100g kaszy jaglanej -1 – ½ szkl. napoju migdałowego (lub sojowego/mleka) -reszta śmietanki kokosowej powstałej z 1 puszki mleka kokosowego -ksylitol -1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo -wegańskie krówki żurawinowe Super Krówka -żurawina do ozdoby -2 łyżki śmietanki kokosowej lub jogurtu wegańskiego na górę tortu WEGAŃSKIE CIASTO Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao(...)durszlakiem :P W połowie szklanki wody rozpuścić skrobię i wlać do żurawiny, która przez cały czas jest na ogniu i energicznie mieszać aż zgęstnieje. Następnie frużeline schłodzić. KREM JAGLANY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w mleku roślinnym, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie cały
Candy Pandaszakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później): Zaczyn, 220 g mąki ciemnej orkiszowej, 50 g kaszy gryczanej jasnej, 50 g siemienia lnianego, 50 g pestek dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody, 15 g soli(...)Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, zmielone ziarna i mąkę orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką. Foremkę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce
SzczyptaSmaQ