ciasto z kaszy jaglanej - 1601 przepisów (strona:54/107)

Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 138

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, w proporcji 1 / 2 i do gotowania dodajemy łyżkę oliwy ( lub masła ) ja osobiście polecam oliwę. Jak kasza wchłonie wodę, garnek zdejmujemy z kuchenki i zawijamy go w ręcznik, aby następnie schować go pod kocem lub kołdrą. Po ok 30 min, wyciągamy kaszę, doprawiamy ja curry, a do ostygniętej kaszy. Jeżeli kasza już(...)zadbajmy o to aby mieć zwilżone dłonie, ciasto wówczas nie lepi się do rąk. Pyzy delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na talerzu. Dekorujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i podsmażoną na oliwie cebulką. Pyzy te stanowią doskonałą alternatywę dla pyz ziemniaczanych warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na zastosowaną kaszę jaglaną i jej niski indeks glikemiczny. Polecam. Smacznego. Artykuł

Markowy smak
Kakaowy tort z marchewką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 98

jajka -40g mąki gryczanej -25g skrobi z tapioki/kukurydzianej -35g gorzkiego kakao -8 łyżek ksylitolu -3 łyżki oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej) Jaglane marchewki -65g kaszy jaglanej + ¾ szkl. wody -1 małe pomarańcze -1 średnia marchewka -2-3 łyżki ksylitolu Polewa daktylowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao -1/4 szkl. ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki(...)nożem, dopiero po wystudzeniu. Równo odciąć wypukłą, górną część biszkoptu a w dolnej wyciąć po okręgu rowek (w przekroju- kształt odwróconego trójkąta). Resztki biszkoptu pokruszyć. kliknij aby powiększyć JAGLANE MARCHEWKI Kaszę zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przepłukać kilkakrotnie letnią wodą. Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać kaszę oraz marchewkę i gotować w ok ¾ szkl. wody

Candy Pandas
czekoladowa jaglanka z suszoną morwą białą 102

składniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód

Domowy Smak Jedzenia
Kasza jaglana z rodzynkami, jabłkiem, miodem i cynamonem (+ wersja wegańska) 162

Kasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne

Kawa z mlekiem
Taboulé (bezglutenowe) 96

Inspiracja do tego przepysznego bezglutenowego dania pochodzi z poniższego bloga: Wino Francja Kuchnia Moja modyfikacja polega na określonym gotowaniu kaszy jaglanej i oczywiście na dodatku w

Kawa z mlekiem
kotlety z kaszy jaglanej i mięsa rosołowego 599

składniki: 200 g mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka cząbru

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 187

grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam głównie orzechy, ksylitol i ekspandowaną kaszę jaglaną, ale można dodać też kruszone ziarno kakao, dobrej jakości czekoladę(...)masła klarowanego na wierzch: mleko do posmarowania, posiekane orzechy, kokos, ksylitol, ulubione dodatki Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol wymieszać ze sobą, dodać suche składniki i rozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka przy użyciu szklanki, a w środku wykrawać niewielkie dziurki (ja zrobiłam je narzędziem do wycinania gniazd nasiennych

Fitkot
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 175

grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam głównie orzechy, ksylitol i ekspandowaną kaszę jaglaną, ale można dodać też kruszone ziarno kakao, dobrej jakości czekoladę(...)masła klarowanego na wierzch: mleko do posmarowania, posiekane orzechy, kokos, ksylitol, ulubione dodatki Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol wymieszać ze sobą, dodać suche składniki i rozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka przy użyciu szklanki, a w środku wykrawać niewielkie dziurki (ja zrobiłam je narzędziem do wycinania gniazd nasiennych

Fitkot
Ciasto jaglane 129

wodzie- mnie się przyklejała masa do rąk), całość wstawić do lodówki. (Nie myjcie naczynia Thermomixa/miksera lub malaksera- możecie w nim na spokojnie przygotować masę :)). Ugotowaną, ale już dobrze ostudzoną kaszę jaglaną włożyć do misy Thermomixa lub innego urządzenia typu mikser/malakser razem z resztą składników na masę, całość należy miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. U Anny(...)wyrównać i wyłożyć na wierzch masę krówkową taką od razu w puszki, posypać orzeszkami a następnie ponownie wstawić do lodówki. Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny. Cenna porada Anny Sudoł- autorki bloga Grochem o garnek "By ugotować kaszę do tego przepisu należy na drobnym sitku bardzo obwicie przepłukać kaszę pod gorącą wodą, wrzucić na patelnie i prażyć

ClauditteMissCooking
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 126

drwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową zachciankę i najeść się do syta :)  Tym razem pierogi z poobiadowych resztek. Zostało mi trochę kaszy jaglanej, dogotowałam gryczaną, dodałam pieczarki. Farsz gotowy!  Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła(...)gryczaną i jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie).  Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i dość drobno siekamy. Podsmażamy na maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki.  W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie).  Ciasto na pierogi

bistro mama
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 170

szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (lub 2 szklanki mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól(...)gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku, do czasu aż kasza wchłonie wodę, ok.20 minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać

Smaczne Zdrowe
Muffinki Brownie z kaszy jaglanej 118

olej kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek.  Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy

Szkrab Je Sam
Ciasteczka jaglano-kokosowe 101

Banan – 2 sztuki Daktyle – 10 sztuk Ksylitol – 2 łyżeczki Jajko – 1 sztuka Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować wg. przepisu na opakowaniu razem z daktylami. Ugotowaną kaszę zmiksować razem z bananem i wymieszać z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną, ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Z gotowego ciasta uformować kuleczki i piec przez 30 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes jaglane z bananem i polewą czekoladową 104

syropów, ponieważ w 100% znamy jego skład! Zero sztucznych dodatków :) Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżeczki jogurtu szczypta cynamonu Rozgrzać patelnię. Kaszę zmiksować na mąkę. Dodać jajko, jogurt i cynamon, wymieszać. Odstawić na 10 minut (zgęstnieje). Na patelnię wylewać małe porcje ciasta i smażyć chwilkę z każdej strony. Przełożyć na talerz. Sos czekoladowy: 2 łyżeczki kakao

Chocolate Muffin Blog
Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami 138

wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodać stopniowo jeszcze więcej płynu). Z całości ciasta

FitKot