ciasto z kaszy jaglanej - 1601 przepisów (strona:62/107)

Kolety z kaszy jaglanej 316

Doskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek  z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej

kgwjanczewo
Serniko-brownie z dynią, pomarańczą i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 104

wilgotne a masa zastępująca sernik jest delikatna, nieco cytrusowa a mąka kokosowa sprawia wrażenie „grudek” sera . Całość wieńczą pięknie wyglądające figi. Koniecznie spróbujcie 😍       Składniki (śr: 21cm): Ciasto daktylowe -450 g daktyli -120g mąki ryżowej/kukurydzianej -120g mąki gryczanej -75 g ciemnego kakao -150 ml oleju rzepakowego -3/4 do 1 szkl. napoju roślinnego -8 łyżek(...)innego) -1 łyżka cynamonu lub przyprawy korzennej -1   łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu Masa dyniowo-pomarańczowa -150g kaszy jaglanej + 300g mleka roślinnego -170g do 200g puree z pieczonej dyni -1 duża pomarańcza wraz ze skórką -2-4 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -2 figi do ozdoby MASA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA

Candy Pandas
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 195

oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka z jednej cytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu(...)posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy wodą. Zalewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione 99

Rozdrabniamy na gładką masę, która powinna przypominać gęsty krem z drobinkami bakalii. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie płyn. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy i miksujemy. Wbijamy po jajku, dodajemy esencje oraz otartą skórkę z cytryny. Następnie(...)Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Migdały i różne gatunki orzechów rozdrabniamy i posypujemy cały wierzch sernika. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną 169

się tak porządnie zastanowić, to ja w tym roku chyba za rzadko je jadłam. W sumie również tutaj pojawiło się niewiele przepisów z truskawkami w roli głównej (polecam Ciasto truskawkowe z kremem migdałowym – tegoroczny, truskawkowy hit :)) Pamiętam jak jeszcze w dzieciństwie na mojej działce rosło mnóstwo krzaków truskawek. Gdy nadchodził sezon, długie godziny spędzałam na zrywania truskawek i truskawkowych(...)prywatno-ogródkowa. Być może dlatego z roku na rok jem coraz mniej truskawek? Dziś, już na pożegnanie upolowałam całkiem smaczne okazy, z których powstał dzisiejszy przepis. Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną to smaczna i szybka opcja zarówno na śniadanie, jak i drugi śniadanie i kolację (w roli deseru także sprawdzi się całkiem nieźle). Zapraszam do degustacji Zupa truskawkowa z kaszą

365 dni dookoła kuchni
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 129

cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Oreowy jagielnik- nazwa kiepska smak wyśmienity 169

nowa. Namoczone nerkowce blendujemy i dodajemy kaszę- uprzedzam ja zamordowałam swój panieński blender na tej masie. Blendujemy tak długo, jak długo będzie żył wasz blender albo konsystencja będzie zadowalająca. Wykładamy masę jaglaną na masę z ciastek. Na koniec 3 opakowanie oreo kruszymy i kładziemy na samą górę lekko wgniatając. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do lodówki

greenscarf
Mus brzoskwiniowy na zimę 210

mojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do

moj przepis na
38 najlepszych pomysłów na kasze 208

Pudding jaglany z owocami Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
zupa krem z papryki 171

składniki: 1000 ml bulionu 100 g papryki czerwonej 150 g pomidorów 30 g cebuli 1 serek topiony kremowy 20 g kaszy jaglanej 200 ml śmietany sól

Domowy Smak Jedzenia
Owsiane naleśniki z pastą jaglano-serową i domowym dżemem z kiwi 206

podasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest wręcz pożądany ;) Przypominam skromnie, że już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI . Zapraszam :) Składniki na ok 10-11 naleśników: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku(...)łyżka cukru (można pominąć) Pasta jaglano-serowa: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny ok 1/3 ilości kaszy jaglanej ugotowanej wg proporcji z tego przepisu (czyli 1/3 szklanki suchej kaszy) opcjonalnie cukier puder lub miód Ponadto: domowy dżem z kiwi 1-2 banany i/lub kiwi lub inne ulubione owoce

Anioszek w kuchni
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 141

gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony

Kate's Kitchen
Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe. 319

wersji na słodko) Wykonanie Kaszę jaglaną przelewamy kilkakrotnie aby woda była bezbarwna. Wlewamy do kaszy wodę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia w blenderze (u mnie thermomix 1 minuta, obroty 10) mielimy kaszę wraz z wodą. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na mniejszym obrotach (thermomix 30 sekund, obroty 4). Odstawiamy ciasto na min. 40 min. Rozgrzewamy patelnię

Apetyt na Zielone
Kopytka z kaszy jaglanej 206

Kopytka – od zawsze kojarzą mi się z czasem dzieciństwa , kiedy to przypatrywałam się jak babcia robiła je w kuchni , a potem ukradkiem podżerałam po jednym

Ostra na Słodko
Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku 196

gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą się, osoloną wodę i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy(...)czasie odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze oczka. 3. Do zmielonej kaszy dodajemy sól, kurkumę oraz czarnuszkę i mieszamy, kosztując, czy jest dobrze doprawiona. 4. Kiedy nasza mieszanka ma idealny smak, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto

Okiem Blondynki by McBlondi