stole! SKŁADNIKI : 280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik) 70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik) 50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę) 40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree ) 420 g ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 40 g oliwy z oliwek 6 g soli(...)posypania Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i uformuj bułeczki. Układaj je na wyłożonej papierem blaszce w sporych odległościach
Kuchnia bezglutenowagorąco! SKŁADNIKI : 280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik) 70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik) 50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę) 40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree ) 420 g ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 40 g oliwy z oliwek 6 g soli(...)posypania Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia
Kuchnia bezglutenowakaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Obie czekolady rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i dokładnie zblendować z kaszą. W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę. Formę(...)wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Udanych wypieków
Kuchnia Ellieszaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu(...)nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs, millet nuggets , white bean or red bean cutlets , tofu with nori , different take on soy cutlets , celeriac cutlets , rice cutlets with bell pepper , cheese slices or celeriac slices in batter
Qlinarnie i QlinarnieCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)gęsina. Można zagnieść ciasto z mąki i wody. Ciastem należy przykryć wierzch czulentu. Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać. Składniki: 1 kg. wołowego mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak
potrawyregionalnesurowej kaszy jaglanej 1,5 kg słodkich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 garść płatków migdałowych Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropem z agawy. Ja dosłodziłam domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka(...)agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą
Bon Appetit MałgorzatyPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku(...)mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi
Moja smaczna kuchniasoli 2) -5 jaj L -50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -150g mąki ryżowej -130g ksylitolu -szczypta soli Krem waniliowy -100g ryżu jaśminowego -100g kaszy jaglanej -3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie) -ksylitol -3-4 łyżeczki pasty waniliowej Krem truskawkowy(...)masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno obu tortownic (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasta na przemiennie łyżkami aby stworzyć łaty i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu
Candy Pandaslight - na przekór karnawałowi... autorka: Szczypta Słodyczy | blog: Szczypta Słodyczy Owsianka super prosta :) autorka: justyna.pasiek | blog: JemyPijemy Pieczona marchewkowa owsianka autorka: truetastehunters | blog: true taste hunters Malinowy twarożek z kaszy jaglanej autorka: Zapach Apetytu | blog: Zapach Apetytu Śniadanie z dzieckiem: owsianko- jaglanka z persymoną autorka: moja.owsianka | blog: moja-owsianka.blog.pl Jak śniadanie to owsianka autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen(...)Piankowy, kokosowy krem owsiany autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #31 Płatki jaglane rafaello autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #35 Surowa gryczana autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje 62. Zapiekane pyszności autorka: cynamonowa | blog: delicious breakfast creates better day 50. Niezawodne połączenie autorka: cynamonowa | blog: delicious breakfast creates better day 55. Kasza jaglana z bananem autorka: cynamonowa | blog: delicious breakfast creates better day 60. Smaki
Chocolate Stop Temptingkilka czerwonych cukrowych kryształków -reszta śmietanki kokosowej + trochę wiórków kokosowych (do pokrycia i posypania wierchu) CIACHO JAGLANO-RYŻOWE Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać kilka razy we wrzątku. Do garnka wsypać ryż, kaszę, wlać dowolny płyn i gotować całość pod przykryciem aż kasza i ryż wchłoną cały płyn i będą miękkie. Dodać wiórki kokosowe oraz subst. słodzącą Tagatesse*, wymieszać i zostawić(...)uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą Tagatesse* i znów całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami (zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto). Bałwanki wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie w małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady, odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki
Candy Pandasletnie ciepłe dni zamiast ciężkich ciast możemy przygotować pyszne desery ze świeżymi owocami. W tej chwili mamy początek lata i pierwszymi owocami, które się pojawiły są truskawki i właśnie z nimi zrobiłam na dzisiejsze popołudnie deser. Tego typu podwieczorki możemy przygotowywać(...)innymi ulubionymi owocami sezonowymi, jak np. maliny czy jagody. Mój deser jest smaczny, sycący i rozpływa się w ustach, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy (16 g) 3 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek 2 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną wsypać
Danka PichciCIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao PRZYGOTOWANIE: daktyle zalewam gorącą wodą, zostawiam na ok. 20 minut płatki i kaszę blenduję na mączkę dodaję do nich sodę i kakao oddzielnie blenduję odsączone daktyle(...)powstał z nich mus, dodaję olej kokosowy i jeszcze chwilę blenduję łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki 6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest
Upiecz sobie babeczkęsaszetka suchych drożdży; - 2 łyżeczki soli morskiej; - 5 łyżek oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka cukru. UWAGA: do wszelkich przepisów używam dość dużej szklanki - zdjęcie poniżej! Sposób przygotowania: - mąki, kasze jaglaną, siemię lniane, nasiona chia, błonnik, sól oraz cukier mieszamy w dużej misce - dosypujemy suche drożdże i wlewamy ciepłą wodę do środka - wszystko delikatnie mieszamy łyżką; - gdy wszystkie składniki się(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia - najlepiej na ok. 20-30 minut - masa powinna być lepka lecz nie za bardzo rzadka - gdy będzie bardzo rzadka możemy dosypać jeszcze mąki bezglutenowej; - wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki (wysmarowanej masłem i posypanej mąką kukurydzianą) - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny; - po wyjęciu ciasta przekładamy go na deskę
MintTastebardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik> . Sklep posiada(...)Przy zapisie do newslettera otrzymujemy -15zł na zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis. Składniki ( na 2 serniczki ): 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) 240 ml mleka kokosowego 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki 14 daktyli
Pora na pora i pomidorakanapki" na wynos. Składniki: - 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej - 5 łyżek mąki gryczanej - 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie, dla smaku) - 1/2 szklanki wody - 1 mała cebula lub 1/2 dużej - 15 oliwek - kawałek papryki (u nas jedna mała czerwona papryka z ogródka) - 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu Kaszę, olej, mąkę, wodę, sól i pieprz zmiksuj w pojemniku(...)blendera na gładką masę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, oliwki i paprykę. Wylej ciasto do formy*. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij chlebek z formy, połóż na kratce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut. * U mnie silikonowa o średnicy 25 cm. Jeśli forma będzie większa, chlebek wyjdzie cieńszy. Formę metalową trzeba wyłożyć papierem
Smakuje zdrowo