ciasto z kaszy jaglanej - 1601 przepisów (strona:75/107)

Ciasteczka piernikowe z kaszą jaglaną i orzechami pekan 138

Składniki : 100 g  kaszy jaglanej Cenos 500 g mąki 200 g masła miękkiego 2 jajka 1/2 szklanki miodu 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody kilka kropli olejku waniliowego 100 g drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich  lukier zielony i różowy do dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Kaszę w woreczku gotujemy i studzimy, delikatnie(...)misce ucieramy masło, miód, olejek,i jajka,następnie dodajemy mąkę z sodą, kakao , przyprawę do piernika i posiekane orzechy, jeśli nie macie pekan mogą być włoskie lub laskowe, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę  rozwałkowujemy na około 1 cm i wykrawamy dowolne kształty ciastek z dziurką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 166

kasza jaglana 100 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną mąkę, sól, kurkumę(...)jajko, olej w misie robota wymieszać hakiem w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy ile mąka wchłonie wody), wyrabiać z 5 minut na sprężyste ciasto ciasto wyjąć z misy na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki

W Mojej Kuchni Lubię
Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami 141

odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody(...)misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe

Mango Papaja
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2146

suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe(...)domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy

Karo in the Kitchen
Dyniowe pierniczki 117

dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250  g mąki  jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25  g len złocist y  zmielon y  na mą kę 50  g mąki  ryżowej  50  g mąki  pszennej razowej(...)miodem i pozostawiamy do ostygnięcia.  Wszystkie mąki  łączymy  ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię.  Wyrabiamy  ciasto ,  aż do  momentu  jak będzie  odklejało  się  od rąk.  Ciasto

Łycha smaków
Jaglane placuszki, KONKURS! 163

uzyskać mąkę jaglaną lub owsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja

Qlinarnie i Qlinarnie
#2 – Warmia i Mazury 127

Mazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają   Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy kuchnie(...)śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko. I nie myliłam się. Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne

Życie ze smakiem
Pierogi leniwe z mąką jaglaną 155

białek i wymieszać, wyrobić zgrabną kulę. Starać się nie dodawać więcej mąki aniżeli w przepisie- wtedy pierożki wyjdą delikatniejsze. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną odrobiną mąki. Uformować z ciasta wałek i odkrajać małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć(...)podać jak kto lubi - z sosem owocowym, frużeliną, jogurtem, posypane zwykłym cukrem lub cynamonem. Pyszne są również odsmażane na masełku.  * Mąkę jaglaną można kupić gotową ale można też zrobić samemu i ja właśnie tak robię. Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą, aż przelewana woda przestanie być mętna, następnie przelewam wrzątkiem. Dzięki temu kasza i mąka nie będą gorzkie. Kaszę

Kocham..lubię..gotuję..
Babeczki czekoladowe z mandarynką 160

zdjęciu) na spód 5 łyżek płatków jaglanych 1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty(...)wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut.  ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny  szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody

Kuchnia Ellie
Tarta z kaszy jaglanej i ryżu ze szparagami 198

ryżu naturalnego - suchego - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - suchej - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki płatków jaglanych (lub innych) - 3 łyżki oleju/oliwy - sól, pieprz, np. zioła włoskie, papryka słodka, ostra - 1 łyżeczka kurkumy - 3 plastry suszonych pomidorów w zalewie Ryż i kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem, odsącz i trochę ostudź. Wszystkiego składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj dokładnie wszystkie(...)papierem do pieczenia wylej masę, nakłuj ją widelcem i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*. Farsz:  - 1/2 pęczka szparagów - 1 pomidor pokrojony w kostkę - garść oliwek - 2 jajka - 1 łyżka masła - starty ser (opcjonalnie) - sól, pieprz, np. zioła włoskie Zmiksuj jajka

Corner With Recipes
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 171

cudowna! Słodka, wilgotna i pięknie wyrośnięta! Polecam tak bardzo! Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i polewą karmelową   Składniki Bezglutenowa babka wielkanocna 120g mąki z tapioki 120g mąki z kaszy jaglanej 60g mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 duże jajka 120ml rozpuszczonego oleju kokosowego 200ml mleka migdałowego 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki(...)jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce. W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy

Fill The Bowl
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 117

porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 129

porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 133

Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Sól – 2 g (2 x Szczypta) Kurkuma – 2 g (2 x Szczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry(...)piekarniku (około 30 minut w 180 stopniach) 2. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. 3. Kaszę ugotuj z dodatkiem kurkumy. 4. Rybę zjedz z fasolką i kaszą. PODWIECZOREK K:195.4kcal / B:3.6 g/ T:7,5 g/ W:26.8 g/ Bł:3.8 g CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa

Powiedz dietom nie
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 249

placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kasze i odrobinę solimy. Kasza powinna być już dobra(...)minutach. Następnie odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem

Gotuj Z Muzyką

Proponowane wyszukiwania