ciasto z kaszy jaglanej - 1601 przepisów (strona:74/107)

#2 – Warmia i Mazury 150

Mazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają   Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy kuchnie(...)śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko. I nie myliłam się. Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam to danie wersji ryżu na mleku, jednak tutaj dodatek śliwek oraz rodzynek sprawia, że jest ono niesamowicie smaczne

Życie ze smakiem
Pierogi leniwe z mąką jaglaną 177

białek i wymieszać, wyrobić zgrabną kulę. Starać się nie dodawać więcej mąki aniżeli w przepisie- wtedy pierożki wyjdą delikatniejsze. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną odrobiną mąki. Uformować z ciasta wałek i odkrajać małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć(...)podać jak kto lubi - z sosem owocowym, frużeliną, jogurtem, posypane zwykłym cukrem lub cynamonem. Pyszne są również odsmażane na masełku.  * Mąkę jaglaną można kupić gotową ale można też zrobić samemu i ja właśnie tak robię. Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą, aż przelewana woda przestanie być mętna, następnie przelewam wrzątkiem. Dzięki temu kasza i mąka nie będą gorzkie. Kaszę

Kocham..lubię..gotuję..
Babeczki czekoladowe z mandarynką 180

zdjęciu) na spód 5 łyżek płatków jaglanych 1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty(...)wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut.  ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny  szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody

Kuchnia Ellie
Tarta z kaszy jaglanej i ryżu ze szparagami 218

ryżu naturalnego - suchego - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - suchej - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki płatków jaglanych (lub innych) - 3 łyżki oleju/oliwy - sól, pieprz, np. zioła włoskie, papryka słodka, ostra - 1 łyżeczka kurkumy - 3 plastry suszonych pomidorów w zalewie Ryż i kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem, odsącz i trochę ostudź. Wszystkiego składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj dokładnie wszystkie(...)papierem do pieczenia wylej masę, nakłuj ją widelcem i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*. Farsz:  - 1/2 pęczka szparagów - 1 pomidor pokrojony w kostkę - garść oliwek - 2 jajka - 1 łyżka masła - starty ser (opcjonalnie) - sól, pieprz, np. zioła włoskie Zmiksuj jajka

Corner With Recipes
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 139

porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
RACUCHY PIECZONE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BLW, BEZ TŁUSZCZU, CUKRU, MĄKI I DROŻDŻY) 150

porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".  Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 152

Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Sól – 2 g (2 x Szczypta) Kurkuma – 2 g (2 x Szczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry(...)piekarniku (około 30 minut w 180 stopniach) 2. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. 3. Kaszę ugotuj z dodatkiem kurkumy. 4. Rybę zjedz z fasolką i kaszą. PODWIECZOREK K:195.4kcal / B:3.6 g/ T:7,5 g/ W:26.8 g/ Bł:3.8 g CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa

Powiedz dietom nie
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 272

placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kasze i odrobinę solimy. Kasza powinna być już dobra(...)minutach. Następnie odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem

Gotuj Z Muzyką
Buraczane burgery w ptysiu 285

szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki  1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu  Wykonanie :  Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy, możemy opcjonalnie podsmażyć ja na oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie(...)masła  1 szkl mąki pszennej  1 szkl wody  4 jajka  Wykonanie:  Wodę zagotowujemy z masłem, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę odchodzącą od dna, wyłączamy gaz i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimne ucieramy je dodając kolejno całe jajka. Na koniec wykładamy okrągłe porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę

Malinowe Pocałunki
Śliwka w czekoladzie 142

pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy orzechowy aromat lub przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski i miksujemy ze wszystkimi składnikami, poza śliwkami. Formę wykładamy masą do połowy. Układamy śliwki(...)wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe

Kucharzyca
Kisz na kaszy jaglanej z mięsem i cukinią - Tarta 178

żółty do posypania Kaszę ugotować na 1 szkl wody, odstawić pod przykryciem na ok godzinę. Wystudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać jajka, śmietanę, sól i pieprz , dobrze zmiksować przy pomocy blendera.Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy na tartę i upiec w temp 180 st przez 15 min. Mięso włożyć do miski, cukinię

Gotowanie jest łatwe
KOTLETY Z BURAKA Z KASZĄ OWSIANĄ 154

Kotlet nie musi być z mięsa! Jeśli nie wierzysz, koniecznie sprawdź, na co stać naszego poczciwego buraka, częstego teraz gościa na jesiennych stołach. Kotlety z buraka

W kuchni Karmel-itki
Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą 186

Przepis na te zdrowe florentynki z kaszą gryczaną pochodzi z książki „Clean cakes”. Miałam co do niego duże wątpliwości bo w ich składzie była

Cooking for Emily
Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe 138

szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao  Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odłożyć(...)mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć

zdrowa vege kuchnia
Jaglane knedle z dynią 174

przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;) Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 100g dyni po obraniu jogurt naturalny (do polania) Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie(...)wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy

Truskawkowa Fiesta