lepiej odparowała i przeszła jej smakiem. Do wystudzonej kapusty dodajemy biały ser pokruszony widelcem. Nadzienie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy luźne ciasto, rozwałkowujemy je i wykrawamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Odkładamy na posypaną mąką deskę. Pierogi gotujemy po 10-12 sztuk we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi przelewamy(...)TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate (z kiszoną kapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem Pierogi z soczewicą i grzybami Pierogi z kaszą
Trzeci talerzposypania 100 g płatków migdałowych lub miazgi migdałowej 4 łyżki ksyliotolu/ cukru 1 gorzka czekolada na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby przelać ją na sitku wrzątkiem, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego (stałej części i/lub płynnej). Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe(...)gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego. Schłodzoną masę możemy: a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow) b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast) Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleZnów coś słodkiego, muszę pomyśleć w końcu nad dodaniem czegoś ”na słono”, ale jak na razie nie opuszcza mnie jak Ja to nazywam ”
madamekuchnia.wordpress.compieczenia 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub np. z pestek winogron itp.) Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie przelewamy wrząca wodą (pozbywamy się w ten sposób posmaku goryczki). Gotujemy ją ok. 20 minut, a następnie lekko studzimy i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy. Śmietanę wlewamy(...)przesianą mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej dodajemy do przestudzonej kaszy i mieszamy. Następnie dolewamy płynną masę czekoladową i miksujemy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Formę (moja o wymiarach ok. 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy namoczonymi wcześniej owocami goji (można posypać nimi ciasto także już
MyCookBook.plSernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek. Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących
kolorowotorcikowotrafi się na ideał. DO ZABIELANIA ZUP – śmietanka sojowa domowa, mleczko kokosowe, jogurt roślinny sklepowe zamienniki śmietany MAJONEZ Istnieje kilka możliwości – ja polecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez co wciąga jak mało co. Taki majonez może być bazą do sosu koperkowego, czosnkowego czy chrzanowego (warto go jeszcze(...)punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej słonecznika i ewentualnie ugotowanej kaszy. majonez z kaszy jaglanej Oprócz tego macie do wyboru inne rodzaje wegańskiego majonezu: Majonez z aquafaby (woda po cieciorce) – nie zrażajcie się, to tylko brzmi strasznie! Robiłam już bezy z aquafaby
Powiedz dietom niekokosowych 2 łyżki mleka roślinnego 4 kwaśne jabłka 4 śliwki 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej garść suszonych daktyli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie wsypać do miski. Dodać pokrojonego banana oraz wiórki kokosowe oraz mleko roślinne. Całość zblendować na gładką masę. Przełożyć do tortownicy(...)wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć na wierzch szarlotki. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C ( po około 10 minutach można zmniejszyć do 160 stopni C, jeżeli wierzch zbyt mocno
Banana Smilespracochłonne jak tradycyjne placki ziemniaczane . To co, zapraszam na obiad Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem Porcja dla dwóch osób 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g ugotowanej kaszy orkiszowej 2 jajka 100 g kurek 5 liści botwinki 2 ząbki czosnku Cebula 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki mąki ryżowej Sól, pieprz + olej rzepakowy do smażenia Cebulę i czosnek obierz(...)liście botwinki. Całość podsmażaj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Kasze przełóż do dużej miski. Dodaj zawartość patelni, a także wbij jajka, dodaj mąkę ryżową oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Ponownie rozgrzej patelnie i wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta, tak aby kształtem przypominały placuszki. Smaż ok. 5 minut, aby były złociste. Podawaj
365 dni dookoła kuchnidrobnym cukrem. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy około 10 – 12 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami(...)Kroimy po ukosie. To w 100% naturalna esencja i słodycz z polskich jabłek. Zawiera wysoką zawartość błonnika i witaminę C . To pyszny dodatek do tostów, naleśników czy ryżu, kaszy jaglanej i twarożku. CENA: ok. 4,50 zł / 710 g Produkty firmy JAMAR dostępne są w sklepach tradycyjnych i sieciach marketów na terenie całego kraju. Wpis powstał we współpracy
Podróż w kulinariaKolejna wariacja na temat wegańskiego „sernika”. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię(...)imbiru 100 g gładkiego masła orzechowego spód: 100 g płatków owsianych 100 g orzechów włoskich/pekan 60 g oleju roślinnego Sos toffi- przepis znajdziecie tu Przygotowanie: Składniki na spód ciasta zblendować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dno formy wykleić ciastem. W dużej misce zblendować fasolę, bananam cukier, masło orzechowe i puree z dyni. Masa musi być idealnie gładka. Do masy
greenscarfkokosową i trochę mąki, więc są też delikatnie kokosowe. Nie wymagają wcześniejszego gotowania kaszy, bo wykorzystuje się tutaj płatki. Myślę, że miłośnicy masła orzechowego i jaglanych smaków będą usatysfakcjonowani Więcej przepisów znajdziecie oczywiście w Magazynie, a możecie pobrać go po zapisie na listę Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą 25 sztuk 1 łyżka masła orzechowego(...)łyżka melasy z morwy białej 5 łyżek ksylitolu 125 g płatków jaglanych 20 g mąki kokosowej 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej Masło orzechowe, olej i melasę umieścić w misce i utrzeć z ksylitolem. Płatki jaglane wymieszać z mąką kokosową i kukurydzianą, orzechami, proszkiem do pieczenia. Dodać
FitkotProdukty DayUp wszyscy znamy pod postacią jogurcików lub wersji z tapioką. Tym razem na celowniku mamy jaglanki w trzech apetycznych smakach 😍 Trzeba przyznać, że te szybkie
Candy PandasJeśli chcecie skorzystać z sezonowych produktów, to właśnie czas na młodą kapustę i aromatyczny świeży koperek, który wykorzystałem w dzisiejszej potrawie. Od kiedy
kulinarnyJaObecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp. W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód(...)roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam! Składniki: 4 szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (ok. 2 szklanki suchej), 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 małej dyni, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez
Jeść, by żyć w zdrowiukaszy jaglanej 1/2 l mleka 1 łyżka masła 4 jaja 10 dag cukru cukier waniliowy garść płatków migdałowych cukier waniliowy łyżeczka otartej skórki cytryny Przygotowanie: Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta(...)już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości. Przepis zdecydowanie do polecenia - u mnie w pracy ciasto bardzo przypadło do gustu
Kuchnia po mojemustołu szczypta soli WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Prażyć ją ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Kaszę zalać ok. 3 szklankami przegotowanej, gorącej wody i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, do czasu aż kasza będzie ugotowana i wchłonie całą wodę. Trzeba uważać, by kasza nie przywarła do garnka, dlatego trzeba(...)Kaszę przełożyć do większej miski, dodać do niej ricottę i jajka. Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać trochę mąki ryżowej. Nabierać porcje ciasta
Calzonella.com