danie obiadowe - od mojej siostry, Kasi:). P.S. Można dodać kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kulki mozzarelli 1 słoik suszonych pomidorów ½ filiżanki pestek słonecznika 1 duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Ugotuj kaszę w wodzie na sypko. Drobno pokrój mozzarellę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Podpraż pestki słonecznika na suchej patelni. Wszystkie składniki dokładnie(...)słone) i niedrogie, biorąc pod uwagę lokalizację (al. Jana Pawła II). Jadło ze mną tutaj 3 mięsożerców i wszyscy orzekli, że pyszne, więc polecam z czystym sumieniem. Pyszne ciasto z liści pandanowca Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Kasi Zdjęcie zrobiła K. J.w. J.w. Pałac w Wilanowie Łazienki Łazienki - dokarmianie wiewiórek Ławka grająca utwory Szopena Millet salad or dish A delicious
Qlinarnie i Qlinarniepszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)chorujemy i chcemy wziąć odpowiedzialność za własne życie i zdrowie. Do zbóż wiechlinowatych zaliczamy: pszenicę (w tym stare odmiany-orkisz, samopsza, płaskurka), żyto, ryż, owies, jęczmień, sorgo, proso (kasza jaglana), kukurydza. Składniki na średniej wielkości tortownicę : Biszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody, 150 ml dżemu wiśniowego (u mnie domowy bez cukru
Jeść, by żyć w zdrowiucoś słodkiego, kupowałam gotową mieszankę, biszkopty, galaretkę i robiłam sernik na zimno. Po przejściu na weganizm nadal bardzo lubię desery tego typu, czy to na bazie kaszy jaglanej ( przepis ), tofu czy nawet ryżu (przepis). Dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób, które lubią szybkie i proste desery, których przygotowanie nie wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini(...)truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. Masę na spód ciasta przełóż do lodówki na czas robienia masy serowej. Pokrój truskawki na drobne kawałki. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj
wegujemyziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej patelni. Ale sposób gotowania to już indywidualna sprawa, każdy ma swój sposób, ważne aby była w miarę sypka po ugotowaniu. Przed przygotowaniem masy serowej, smarujemy(...)odstawiamy je do lodówki. Sernik można upiec też w jednej formie, np. w małej keksówce. Z formą postępujemy podobnie jak wyżej. Kaszę po ugotowaniu i wystudzeniu, należy zmiksować na gładką masę, po czym mieszamy dokładnie, kaszę z serem. Jaja rozdzielamy, z białek ubijamy sztywną pianę dodając 40 g, dodając tyle samo cukru do żółtek ubijamy pulchną
FarmażonyO tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy
kulinarnyJamleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę(...)Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam gaz i pozostawiam nadal na palniku (choć się nie pali), aby kasza wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku
W kuchni Karmel-itkiZrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał
W kuchni Karmel-itkibarszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko(...)mojej mamy. A w tej książce jest jednak dużo bardzo podstawowych przepisów. Chociaż oczywiście nie wszystkie takie są i mam kilka upatrzonych do wypróbowania – np. jaglane falafele czy liście pokrzywy w piwnym cieście. Dla kogo jest więc ta książka? Myślę, że świetnie spełnia swoją rolę z jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć
Cooking for Emily22cm) - 2 szklanki kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego) - duży jogurt naturalny (400 ml) - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - pół szklanki cukru (lub innego słodzidła) - pół szklanki wiórek kokoswych - 6 łyżeczek żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka w ulubionym smaku - garść truskawek (lub innych sezonowych owoców) Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy na mleku według tego(...)przepisu , aż do całkowitego wchłonięcia mleka (około 20 minut). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kiedy kasza przestygnie mieszamy ją z jogurtem, cukrem, wiórkami i aromatem waniliowym, a następnie blendujemy na jednolity krem (tak, aby grudki kaszy nie były wyczuwalne). 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Po przestygnięciu dodajemy do kremu, cały czas
two broke sistersolej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy ugotować według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudzić. 3 jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek i siekamy w kostkę. Dymkę siekamy drobno (cebulki + szczypior). Cebulki możemy podsmażyć chwilę na maśle by zmiękły. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy posiekane jajka, podsmażone cebulki, posiekany szczypior oraz(...)ziołami oraz solą i pieprzem. Gotuje wszystko na bardzo małym ogniu około 10 minut aż sos zacznie naturalnie gęstnieć. Uwagi: By klopsiki się nie rozpadały trzeba bardzo dobrze wyrobić ciasto, a klopsiki nie mogą być zbyt duże
Przysmaki KarolkiSkładniki (wychodzi ok 16 batoników): 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej (najlepiej namocz w 1,5 szkl wody na noc) 1,5 szkl wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek oleju kokosowego lub masła miód (4 łyżki do masy i 1 łyżeczka do polewy) 2 czubate łyżki karobu lub kakao Przygotowanie: Kaszę i wiórki kokosowe ugotuj pod przykrywką w 1,5 szklanki(...)wody. Najpierw na dużym ogniu, a kiedy zacznie już bulgotać zredukuj ogień do minimum. Najlepiej dogotować ją na blaszce. Ok 15-20 min – trzeba sprawdzać i co jakiś czas zamieszać. Kasza powinna być lekko rozgotowana. Po ugotowaniu dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego (lub masła) i 4 łyżki syropu klonowego/miodu. Spróbuj i zobacz czy masa jest wystarczająco słodka. Rozgrzej piekarnik
Smiling Shrimpłask i na półkach sklepowych możemy coraz częściej znaleźć nie tylko mąkę czy pieczywo orkiszowe, ale kaszę, płatki i makaron. Po nastaniu mody na produkty prozdrowotne, tak jak kasza jaglana czy szałwia hiszpańska staje się coraz bardziej popularny (warto poczytać o właściwościach orkiszu). Już jakiś czas temu p rze rzuciłam się w yłącznie na ciemne pieczywo, dlatego wyrób tego(...)łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami
Bon appetit mon amiesię do kreatywnego wykorzystywania popularnych produktów, które często lądują w naszych koszach. W poprzednich odcinkach mówiliśmy o: bananach – Nie marnuje – banany kaszy jaglanej – Nie marnuje – kasza jaglana makaronie – Nie marnuje – makaron ziemniakach – Nie marnuje – ziemniaki Dziś przyszedł czas na ryż. To produkt, który dość często ląduje w koszu. Komu nigdy nie zdarzyło(...)posiłek? Dziś podrzucam Wam swoje propozycje na kreatywne wykorzystanie ryżu. Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe Ryżowy budyń czekoladowy Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym Sałatka ryżowo – pieczarkowa Krem ryżowy z musem jabłkowym Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – ryż pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniumiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane(...)suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane
Codzienne Gotowanieprostu mielę kaszę w młynku do kawy), 40 g świeżych drożdży, 450 ml letniej wody (o temperaturze max. 40 stopni), 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy), 1 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej), ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam, tłuszczu do posmarowania foremki, mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego(...)Wykonanie krok po kroku: 1. Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na około 5 minut, aby urosły. 2. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy zmielonym siemieniem, mąką jaglaną lub kminkiem, lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia. 3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, wodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Ważne jest, aby nie pozostały żadne grudki z mąki! 4. Po dokładnym
Okiem Blondynki by McBlondi