zagotować. Wsypać kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż większość wody się wchłonie a na powierzchni pojawią się małe kratery. Wyłączyć gaz, garnek przykryć i zostawić do napęcznienia i wystygnięcia. Zimną kaszę zmielić blenderem, dodając 5 łyżek wody. Do kaszy dodać mąki, len, 1/2 łyżeczki soli i dwa jajka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie
Ze smakiem bez glutenułyżki mąki jaglanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : mus truskawkowy, roztopiona czekolada, jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli
Chocolate Muffin BlogJeśli znudziła Was już wieprzowina w postaci szynki w sosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie
kulinarnyJawrzątku wsypać 1 szklankę suchej kaszy jaglanej, przykręcić gaz i gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie większość wody a na powierzchni zaczną się pojawiać kratery. Wtedy należy wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić do uparowania się kaszy na ok 30 minut. Po tym czasie odkryć garnek i wystudzić. Kaszę dobrze jest zemleć przed dalszą pracą(...)należy je natychmiast wyciągać - najlepiej wyławiać je łyżką cedzakową - wylewanie ich na durszlak zapewne je uszkodzi. Kopytka są fajnie mięciutkie i pulchne. W smaku trochę odbiegają od tradycyjnej wersji, kasza jaglana jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Nawet moja 3-letnia córa się nimi zajadała - a to ostry krytyk kulinarny:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenumiseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki(...)Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka
Moja smaczna kuchniadodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp) stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis) jest bardzo smacznym dodatkiem(...)wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujeryżu. Ale skoro z kaszy jaglanej udało mi się zrobić tyle ciekawych rzeczy, to dlaczego nie ma udać się tym razem? Pomysł narodził się w mojej głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw. I to był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia
Kuchnia Elliespróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki 450 g mąki jaglanej 350 ml mleka 400 ml wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika(...)następuje szybciej niż w przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy. Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Resztę oleju dodać do ciasta. Wymieszać. Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne. Smarować naleśniki do połowy dżemem. Zwinąć w rulony. Podawać polane syropem
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki ugotowanej, zimnej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub szklanka maki + łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli 3 łyżki oleju 3 jajka olej do smażenia Do kielicha blendera wsyp kaszę, wlej mleko i wodę, olej i wbij jajka. Wsyp makę. wszystko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję
Lejdi of the houseRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis namojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis nazmielonej w młynku kaszy jaglanej ) * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 20 dag drożdży * 1płaska łyżeczka cukru * 1/3 łyżeczki soli * około 1 szklanki letniej wody * 2 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Pod koniec
kolorowotorcikowoCzas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Kotlety jaglano-jajeczne By Piotr 1 czerwca 2018 Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe
Pogotujmy.plwięcej czasu niż zrobienie tradycyjnych naleśników, ale na prawdę warto, chociażby dla tych wszystkich cudownych właściwości samej kaszy jaglanej. Gorąco polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: (na 6 sztuk) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów(...)być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem ). 3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć
Kto ugości moich gości?