jakieś egzotyczne, i szczerze mówiąc nie miałabym pojęcia, co z nimi zrobić... Puszkowane marchewki, młode ziemniaczki, szparagi, mieszanki - np. marchewka i groszek, pieczarki, zielona fasolka, a także truskawki, agrest, jabłka, grejpfruty, gruszki, suszone śliwki i co tam jeszcze. A do tego jeszcze parówki, steki, makarony i zupy. Generalnie, w oku publiki, takie specjały są przeznaczone dla wąskiego grona(...)cenę (niska!), dostępność (każdy sklep) i brak ewentualnych resztek - niewielka pojemność opakowań + długa przydatność do zużycia. A zaradna, i przyciśnięta do muru dodajmy, Jack potrafi wykorzystać mandarynki do ciasta, lub chleba; kukurydzę na placuszki, duszony stek na gulasz, a marchewkę i mleko kokosowe na zupę. Ja na pewno wypróbuję kilka przepisów, zwłaszcza z tych najpopularniejszych i najłatwiejszych do znalezienia puszek
Lejdi of the housenaleśniki z tuńczykiem – naleśniki z jajkiem – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – naleśniki amerykańskie pancakes – naleśniki z szynką parmeńską – naleśniki ruskie – naleśniki z jabłkami NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 4 naleśniki Składniki: – naleśniki z przepisu na naleśniki – oliwa lub olej o smażenia – 150 g kremowe serka naturalnego(...)ciepło w kawałku – 8-12 suszonych pomidorków w zalewie z oliwy – sok z połowy cytryny – do podania: świeża rukola, listki szpinaku lub kolorowe sałaty Przygotowanie : Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki . Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Ja rozsmarowuję na patelni odrobinę oleju za pomocą pędzla kuchennego, dzięki temu
nietylkopasta.plmiękkie w środku, z dodatkiem pysznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym, konfiturą owocową lub miodem z dodatkiem świeżych owoców. Do placków zamiast jabłek możesz dodać posiekane gruszki, banany, maliny, jagody lub borówki. Racuchy z jabłkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią(...)cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE: W misce ubij jajko z cukrem z wanilią, dodawaj powoli mąkę i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce. Smaż na rozgrzanym oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe posyp cukrem pudrem. Moje rady: – Zanim zaczniesz
Zasmakuj KuchniSzarlotka sypana to szarlotka prosta w przygotowaniu. W sam raz dla zabieganych i cierpiących na brak czasu na pieczenie i stanie w kuchni przy blacie. Usłyszałam
Pieprzyć z Fantazjąjabłkowe z orzechami włoskimi. 45 minut 14 muffinek Składniki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju 2 średnie banany 1 jabłko 1 jajko 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Banany obieramy i kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko(...)połączenia składników. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie i cynamon. Mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy, aż połączą się w jednolite ciasto. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki (około 2/3 wysokości) nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi
My Chcemy Jeśćciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser - masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne. Składniki na warstwę owoców(...)dowolnych owoców (u mnie jabłka) 50 g cukru (zależy od owoców - ja dałam tylko jedną łyżkę) 1 łyżka masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Składniki na crumble: 300 g mąki pszennej 220 g zimnego masła w kawałkach 12 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego Przygotowanie: Owoce pokroić w większą kostkę
Kocham..lubię..gotuję..Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam
Vroblewska-fitlifelodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków do cake popsów w czekoladzie i wbić je w schłodzone kulki ciasta (mniej więcej do połowy). Włożyć kulki do lodówki do ponownego schłodzenia. Do reszty czekolady dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dodać dodatkową(...)Masę odłożyć na bok, by się ochłodziła (nie możemy dać jej zastygnąć). Dobrze schłodzone lizaki polewać białą czekoladą i posypywać dekoracjami cukrowymi. Odstawić do zastygnięcia. Polecam do kubka włożyć jabłko i wbijać do niego lizaki. Wtedy będą stabilnie zastygały. Przechowywać w lodówce
Mania WypiekaniaOstatnimi czasy rynek zalało mnóstwo wersji zdrowych batonów o przeróżnych kombinacjach smakowych (oczywiście jesteśmy z tego faktu bardzo zadowolone). Dla firm w tym momencie powstaje trudne
Candy PandasSkładniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam
Vroblewska-fitlifenagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalneżołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem(...)jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem do rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, który drobno posiekałem. Całość zagotowałem, a następnie dodałem 300 ml wody i dusiłem pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez dwie i pół godziny, aby żołądki stały się całkowicie miękkie, a jabłko
Wyprawy kulinarnepomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona 2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru(...)muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.Pieczemy około 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega zdrowe ciasto na bazie fasoli. Kiedyś myślałam, że ciasta w wersji fit na Święta(...)amaretto (lub aromat migdałowy) i masło (lub olej kokosowy). Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do ostudzonego maku dodajemy: żółtka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy starte jabłka i mieszamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy z ksylitolem (lub erytrolem/cukrem) na puszystą pianę
Poezja smakumalinami, maliny przetarłam przez sitko aby usunąć pestki) 400 ml soku marchew, banan, jabłko 3 budynie waniliowe lub malinowe wykonanie: Sok malinowy zagotowujemy z 100 ml soku marchew- banan- jabłko. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia(...)oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki i schładzamy, aż masa stężeje. Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. dodatkowo: 2 opakowania delicji (malinowych lub wiśniowych) 1-2 galaretki malinowe na wierzch ciasta 500 ml gorącej wody lub przy dwóch galaretkach
Domowy Smak Jedzenia