ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:728/956)

Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 156

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: pinkcake.blox.pl. Byłam ciekawa smaku i nikomu nie mówiłam o dodatku oleju bazyliowego.  Niestety moja rodzina niej jest

Di gotuje
43. Pieczone placki jaglane z gruszką i cynamonem 249

podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko z mąki jaglanej, ale z prawie każdej innej. Podobnie jest z gruszka, możecie zastąpić ją np. bananem, jabłkiem... Wychodzi około 16-18 placuszków. Jeden to ok. 27kcal. Składniki: - 4 łyżki mąki jaglanej - 2 jajka - 2 gruszki - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki ksylitolu Gruszki obieramy ze skóry i trzemy(...)wkładamy do miski wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przy użyciu łyżki nakładamy ciasto. ( zasada 1 łyżka = 1 placuszek ) Staramy się tworzyć zgrabne kółeczka, chyba że zaplanowaliście inaczej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. U mnie posypane płatkami jaglanymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
Muffiny z batatami 146

oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g  ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść tartego sera Radamer Sposób przygotowania: Bataty obieramy i gotujemy(...)Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką.  Ciasto przekładamy

Wielki apetyt
ciasteczkowe lizaki – pop cake 236

patyczków do lizaków lub patyczki do szaszłyków opcjonalnie: 2 łyżeczki wódki orzechowej wykonanie: Ciasto kruszymy na okruszki. Następnie do pokruszonego ciasta stopniowo dodajemy krem czekoladowy, opcjonalnie alkohol i wyrabiamy ciasto. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie, chwilkę odczekujemy aby czekolada stężała (dzięki temu kuleczki nie będą się zsuwały(...)lodówki aby czekolada na patyczkach stężała. Następnie oblewamy każdą kuleczkę czekoladą i posypujemy kolorową posypką lub zmielonymi orzechami. Wbijamy np. do przeciętego na pół jabłka i odstawiamy do lodówki aby czekolada zastygła

Domowy Smak Jedzenia
Szybka szarlotka Wasa (Waslotka) 280

Waslotka? A dlaczego by nie? Wasa nadaje się do tego idealnie. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział-  czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz wiem

Malinowe Pocałunki
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 208

przedszkola i on przejmuje kontrolowane dowodzenie. Planów ogrom, pomysłów jeszcze więcej. Zaczęliśmy od śniadania. Bąbel wymyślił sobie racuszki. Ja poszedłem trochę dalej; nie byłbym sobą. Czego użyłem? Do ciasta: -jajko -1/4 szklanki mleka -4 łyżeczki kopiaste mąki TYP500 -łyżeczka oliwy -mała garść cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy na jednolitą, lejącą masę. Smażymy do zrumienienia(...)ciastko jak najbardziej mogło wyrosnąć. Smażymy z każdej strony. To są składniki na jedną porcję, możecie dodać mąki i mleka, by zrobić tego więcej. Masa: -starta połówka jabłka -cukier -pół łyżeczki masła Jabłka podsmażamy na maśle, zasypujemy cukrem, karmelizujemy. Sos: -dwie kostki czekolady -1/2 małej łyżeczki masła Czekoladę roztapiamy z masłem, mieszamy. Z ciastka wykrawamy równe okrągłe

BaRepas
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 176

żytniej  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli  2 jajka  2 łyżki oleju plus porcja do smażenia  200 ml mleka  Sposób przyrządzenia:  Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu(...)Następnie należy przełożyć do miski razem z borówkami Mąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać

pieprzny smaczek
Babeczki dyniowe 61

kilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki. Babeczki , po angielsku cupcakes (proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony . Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem(...)bardzo świątecznie. Przyprawę piernikową można dodać według własnego uznania . Ja piernikowy smak zrównoważyłam musem jabłkowym , którym nadziałam każdą babeczkę. Dodatkowo na szczycie każdej babeczki umieściłam kostki jabłka oblane galaretką cytrynową . Kawałki jabłka dodają elementu kruchości . Jak to określili moi znajomi „coś do pochrupania” . Przyprawę korzenną/piernikową można również zastąpić skórką startą z jednej pomarańczy

SmartBake.pl
Babeczki dyniowe 107

kilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki. Babeczki , po angielsku cupcakes (proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony . Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem(...)bardzo świątecznie. Przyprawę piernikową można dodać według własnego uznania . Ja piernikowy smak zrównoważyłam musem jabłkowym , którym nadziałam każdą babeczkę. Dodatkowo na szczycie każdej babeczki umieściłam kostki jabłka oblane galaretką cytrynową . Kawałki jabłka dodają elementu kruchości . Jak to określili moi znajomi „coś do pochrupania” . Przyprawę korzenną/piernikową można również zastąpić skórką startą z jednej pomarańczy

SmartBake.pl
Owsiane smoothie owocowe – Vemondo Lidl 109

W Lidlu marka własna Vemondo poszerzyła ofertę wegańskich produktów i tym razem możemy spróbować owsiane smoothie bez dodatku białego cukru w czterech wariantach smakowych. Do wyboru

Candy Pandas
NIEMIECKIE PIERNICZKI 137

piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 137

piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki cynamonowe 57

Aromatyczne bułeczki cynamonowe robi się z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu na cienki prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Dodatkowo do środka można też dać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub posiekane orzechy. Przepis na bułeczki cynamonowe jest prosty(...)cienki prostokąt (przed wałkowaniem ciasto można podzielić na dwie części i zrobić dwa mniejsze prostokąty). Przygotowanie nadzienia. 50 g masła przełożyć do kubka, wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia masła. Kubek zdjąć z ognia. Roztopionym masłem (nie gorącym) posmarować rozwałkowane ciasto. Do miseczki wsypać cukier trzcinowy i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia składników. Posypać ciasto. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając

Danka Pichci
Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami 157

łyżki cukru pudru Przygotowanie: Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Wymieszać. Chleb tostowy rozwałkować wałkiem do ciasta. W miseczce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na rozwałkowany chleb nałoży nadzienie i zwinąć w roladkę. Następnie maczać w jajku i smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym maśle(...)Gotowe roladki posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką → Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą → Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną → Czekoladowy pudding z tapioki z malinami → Muffinki z malinami i białą czekoladą

Oryginalny smak
Pierniczki 145

białko z żółtkiem daje piękny brązowy kolor). Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich. Przepis na lukier(...)upieczeniu są pulchne i mięciutkie, jednak następnego dnia będą już twarde jak kamień. Aby zmiękły, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Najlepiej dodać na wierzch obierki z jabłka i codziennie je wymieniać (można nawet częściej) – to bardzo przyspiesza ten proces. Szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać przez kilka tygodni. Smacznego! Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami

Za drzwiami kuchni