Czas przygotowania / Prep. time: 15 d Czas gotowania / Cook time: 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na konfiturę żurawinową 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny 2 jabłka pokrojone w kostkę 3 pomarańcze obrane z skórki (usuniete błonki pokrojone w kostkę) 3/4 szklanki cukru Na muffinki bananowe 350 g rozgnieconego banana(...)wykonania / Instructions: Na konfiturę żurawinową Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”. Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło. Na muffinki bananowe Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło
Spice things upjabłkami NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 naleśniki Składniki: – naleśniki z przepisu na naleśniki – 2 pomarańcze – skórka z 1 pomarańczy (użyj jednej z tych 2) – sok z połowy cytryny – 3 łyżki cukru – 3 łyżki masła – pół kieliszka likieru pomarańczowego – opcjonalnie trochę brandy – do dodania i podpalenia Przygotowanie : Przygotuj ciasto
nietylkopasta.plPLACKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE Dzisiaj zapraszam na pyszne, pulchne placuszki z jabłkami robione na kefirze. Skladniki: 2 jajka 1 szklanka kefiru (u mnie 2,5 %) 1,5 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia olejek waniliowy 4-5 jabłek olej do smażenia Przygotowanie: 1. Jajka myjemy, sparzamy i oddzielamy(...)cukier waniliowy c) sodę lub proszek do pieczenia i wszystko za pomocą rózgi lub łyżki dokładnie mieszamy (tak by rozpuścił się cukier) d) na koniec partiami dodajemy przesiana make. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany e) jablka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce i dodajemy do masy. (możemy jeśli lubimy dodatkowo dodać jeszcze rodzynki
Kulinarnie z Polką na Kresachtych, którzy lubią lekkie ciasta bez dużej ilości cukru. Połączenie musu jabłkowego i konfitury borówkowej sprawia, że tort jest delikatny i myślę, że spokojnie możemy sobie pozwolić na jeden kawałek więcej ;) Składniki na biszkopt : 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus jabłkowy: 700 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu
noteskulinarnyfigaCzas czytania: 2 min Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu
SprawdzonaKuchnia.pljednolite ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Gdy tak się stało, przystąpiłam do smażenia placków. Na patelni rozgrzałam trochę oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na gorący tłuszcz. W środku placka robiłam małe zagłębienie i wkładałam w nie po ok. 0,5-1 łyżeczce dżemu. Dżem zakrywałam odrobiną ciasta i smażyłam placki(...)nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link
Waniliowe ImprowizacjeLemoniada jabłkowo - miętowa gasi pragnienie znacznie lepiej niż dostępne w sklepach napoje, które bardzo często mają w swoim składzie pokaźną ilość chemicznych dodatków. W Arabii Saudyjskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem. Tradycyjny przepis na gofry można zmodyfikować i upiec gofry czekoladowe . To ulubione gofry moich dzieci, które bardzo lubią czekoladę. Gofry czekoladowe piekłam całkiem niedawno. Można je jeść z różnymi dodatkami. Uwielbiam je z karmelizowanymi jabłkami. Przepis na gofry
codojedzeniaprzypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend się zbliża macie więc doskonała okazje. Bakalie można stosować zamiennie, np. rodzynki, morwa, dowolne orzechy. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 2 szklanki płatków owsianych 2 jaja 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jabłka 1 szklanka suszonej
Słodki KompromisŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przeciągnąć na patelni ciasto. Przydadzą się wam też owoce do dowolnego ustrojenia naszej potrawy. Z pewnością zastosowanie znajdzie też cukier puder. Na pewno wam się spodoba. Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Możesz także spróbować moich dwóch innych przepisów na śniadanie – pierwszy to suflet z jajka . Drugi przepis to poranna kanapka z tuńczykiem i jabłkiem . Zobacz mój film
Kuchennyviral.ploleju Sposób przygotowania: Jabłko obieramy, śliwki drobno kroimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Maślankę przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat barszczu oraz pozostałe składniki. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku (wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika. Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące
Kuchnia w czekoladzieRobiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchnismakują jej z jabłkami lub dżemem truskawkowym. Tym razem też je dla niej zrobiłam, bo na nic innego nie miała apetytu. A dla nas była wersja ostrzejsza - właśnie ta z poniższego przepisu :-) Trochę obawiałam się co to wyjdzie gdy połączę tyle intensywnych smaków razem, ale efekt okazał się rewelacyjny :-) Lekkie, a zarazem sycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie
Czary - gary w kuchni