się rozpadną. Zdjąć pokrywę i smażyć jabłka, aż nadmiar płynu odparuje. Odmierzyć 3/4 szkl musu - bez ugniatania ! W miseczce połączyć składniki suche - mąki, cukier, soda i sól. W drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym. Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny. Piec
kolorowotorcikowoKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw od czoła na 4 części
Gar Zdrowiaciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)łyżki kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia mielony cynamon mielony kardamon 6 orzechów włoskich 10 orzechów laskowych pół gruszki ćwiartka jabłka szczypta soli Wykonanie: Olej kokosowy podgrzewamy, żeby się rozpuścił, ale nie za mocno, aby nie był gorący. Mieszamy go z kakao. Owoce obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i obtaczamy mieszance kardamonu i cynamonu. Oddzielamy
Quinoa Raz!walizki, a przekąska na wyjazd zrobi się sama! Po pieczeniu, oprósz je świeżo mieloną solą. Ślimaczki z ciasta do pizzy Przygotuj gotowy blat ciasta do pizzy, wysmaruj go serkiem śmietankowym i rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę. Posyp całość suszoną natką pietruszki i zwiń ciasto w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ślimaczki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika(...)jabłko, banany, jagody, maliny, czereśnie, awokado, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie pełnoziarniste, pistacje, orzechy włoskie, bakalie itd., pieczona ciecierzyca, suszone owoce. Pamiętaj, aby przekąski w podróży do lunchboxa nie składały się ze zbyt soczystych składników (np. mięsistych pomidorów). Łatwo wtedy ubrudzić zarówno siebie, jak i tapicerkę. Ciastka francuskie z malinami i serkiem homogenizowanym Do tego przepisy wystarczy Ci opakowanie gotowego ciasta
Rozdomowionacanihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua(...)może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego . W 100 g produktu znajduje się go ponad 15% . Ponadto, obydwie rośliny obfitują
breakfast of dreamsnajlepsze jagodzianki jakie jadłam ever. Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. Tak bezwstydnie jagodowe, że obłęd! Słodkie, ale nieprzesłodzone. I ta chrupiąca migdałowa kruszonka... nawet gdy zmięknie następnego dnia (o ile coś zostanie), to i tak jest pyszna. Koniecznie je upieczcie, póki jagody jeszcze są:) Na moim instagramie pokazałam krótki film z robienia jagodzianek. Zapraszam! Polecam przepisy(...)wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Jagodzianki z kruszonką Składniki (na 12 sztuk): 200ml mleka 20g drożdży 0,5 szklanki cukru 2 duże
Obiad gotowyMożesz go wykorzystać do smażenia, dodając tradycyjny smak i chrupkość do potraw. Przepisy Wykorzystujące Smażenie na Smalcu Smażona Kaczka na Smalcu z Jabłkami Składniki: 1 cała kaczka, umyta i osuszona Sól i pieprz do smaku 2 jabłka, pokrojone w plasterki 2 łyżki smalcu 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Kaczkę(...)wewnątrz. Na dużej patelni rozgrzej smalec i obsmaż kaczkę z każdej strony, aż skóra będzie rumiana. Wyjmij kaczkę z patelni i na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i jabłka. Włóż kaczkę z powrotem na patelnię i posyp tymiankiem. Przenieś patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz kaczkę w temperaturze 180°C przez około 1,5-2 godziny, aż mięso
Podstawy Gotowaniapączki znajdziecie tutaj. Polecam przepisy na racuchy: – na jogurcie i serku kozim – Crumpets, czyli angielskie racuchy – Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym – Racuchy drożdżowe z jabłkami – Racuchy drożdżowe na kefirze – Racuchy (z brzoskwiniami) Składniki na ok. 10 drożdżowych racuchów z serkiem homogenizowanym 300 g mąki pszennej 150 g waniliowego serka homogenizowanego(...)staną się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, serek homogenizowany, masło oraz szczyptę soli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia. Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakiem następujących produktów sezonowych: Dynia : Rozgrzewający smak dyni doskonale wpisuje się w jesienny klimat. Dynia pełna jest beta-karotenu, który korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz na wzrok. Jabłka : Soczyste jabłka dostarczają błonnika i witaminy C. To idealny składnik na zdrową przekąskę, choć należy oczywiście uważać na spożywane ilości. Kapusta i Brukselka : Warzywa te są nie tylko pełne(...)niskokaloryczne, co pomaga w utrzymaniu wagi. Orzechy : Migdały, orzechy włoskie, czy laskowe są bogate w zdrowe tłuszcze i białko. To idealna przekąska między posiłkami, ale także świetny składnik keto ciast . Jesienny Keto Jadłospis: Twoja Zdrowa Podróż Jesień to świetny moment na rozpoczęcie lub powrót do diety ketogenicznej w typowo adaptacyjnych proporcjach. ZOBACZ: Akcja - Keto Adaptacja oraz Keto Adaptacja, czyli
Modern Cave Girlbardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak. Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła(...)łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami ciepłej wody Polewa: ¾ kostki naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców
Roślinna - blog wegańskiLekki biszkopt, w 100 % orzechowy i to potrójnie, bo wykorzystałam trzy rodzaje orzechów. W nim jabłuszko oprószone cynamonem. Ciasto na poranek, zbieranie myśli, zarysowywanie planów kolejnych dni, wyraźnie już ukróconych. Mniej i mniej już niewątpliwie czasu, by czerpać z lata. Nie odczuwam dyskomfortu, gdy wieczór tak troszkę nachalny, szybszy. Co więcej - dziś kupię dynię. Może tylko(...)jesiennie się programować. Dziś, chyba tym ciastem powoli otwieram te drzwi.. Was również zachęcam :) Składniki: proporcje na formę o wymiarach 20 cm / 20 cm 1 pełna szklanka zmielonych orzechów ( u mnie włoskie, nerkowce, laskowe ) 3 jajka rozmiar L 2 łyżki erytrytolu lub cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 1 duże, słodkie jabłko szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego, schłodzonego
Kronika PiekarnikaDobra, nie będę Wam tutaj sprzedawać takich historii. Nie zjadł słodkości, taki jest fakt. Znowu. I żeby nie było, ciastek ze zdjęcia nie robiła dwulatka. Ja oczywiście zrobiłam ciasto, a Tolka wykrawała różne części ciała jeży, wiewiórek i innych ślimaków. Ciastka były krzywe, brzydkie, idealne. No wiecie o co mi biega. Wyszły bardzo prawdziwe, ale do publikacji się raczej(...)niego mąkę, cukier, żółtko i zagniatamy ciasto. Na początku może się kruszyć, ale ostatecznie dobrze się wyrabia. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm, podsypując je mąką na blacie. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty ciastek, wykładamy je na blachę
Kardamonovynaleśniki ruskie – naleśniki z jabłkami NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 4 naleśniki Składniki: – naleśniki z przepisu na naleśniki – oliwa lub olej o smażenia – 150 – 200 g świeżego szpinaku – 10-15 suszonych pomidorów w oleju – 80-100 g sera feta – świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki
nietylkopasta.plsuszonych daktyli 5 łyżek soku z limonki (może być sok z cytryny) Daktyle przeznaczone na ciasto zalać gorącą wodą (powinno być jej tyle, by przykryła owoce) i odstawić na 20 minut. Wodę odcedzić, ale pozostawić do dalszej części przygotowania ciasta. Daktyle zmiksować na pulpę. W misce wymieszać masło orzechowe, pulpę z daktyli, olej kokosowy, zmielone siemię lniane(...)gdzie pojawiły się pęknięcia lub braki ciasta. Ponownie lekko rozwałkować, by dokleić odcięte kawałki do reszty ciasta. Prostokąt przeciąć wzdłuż w połowie. Na środek prostokątów wyłożyć po połowie nadzienia. Rozłożyć je równomiernie, a następnie przykryć brzegami ciasta. Aby lepiej skleić te brzegi, warto odwrócić uformowane ciasto sklejeniem do dołu. Pokroić oba kawałki ciasta na 8 kawałków (w sumie 16). Jeśli
Weekendy w domu i ogrodzieplacuszki z płatkami owsianymi i jabłkiem w sam raz na leniwe śniadanie. Składniki (na 6-8 małych placuszków): 1 jabłko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła 2-4 łyżki mleka Sposób wykonania: 1. Obrać jabłko, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych(...)Wymieszać dokładnie łyżką, odstawić na 10 minut, by płatki napęczniały. Jeśli po tym czasie masa będzie bardzo gęsta, należy dodać mleka i wymieszać. 3. Patelnię rozgrzać, nakładać małe porcje ciasta i smażyć z oby stron na niewielkim ogniu. 4. Podawać wedle uznania, np. z cukrem pudrem, dżemem, owocami itp. Smacznego!!! Źródło: Tysia gotuje
Kuchnia domowa Ani