łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przygotowujemy nadzienie - jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia
Walijskie Pichcenieskładniki: 360 g płatów śledziowych z oleju 500 g ziemniaków, ugotowanych 500 g buraków, ugotowanych 150 g cebuli 1 puszka groszku 170 g pieczarek marynowanych 220
Domowy Smak JedzeniaLody jabłkowe z cynamonem domowe lody o smaku szarlotki. Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka , a jak wiesz, w kawiarniach szarlotka prawie zawsze podawana
Cztery FajeryMamy weekend więc ciacho musi być. Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik. Tymczasem mam dziś pyszne
Ewa w kuchniTaki fajny przepisik kiedyś widziałam na szarlotkę, że w końcu musiałam go wypróbować i co...? I było smacznie, bardzo smacznie :D Składniki na blaszkę o średnicy
Gotowanie...to proste !Do Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskiTostowe roladki z truskawkami. Edyta Guhl. Witajcie w ten niedzielny ranek i zapraszam na tostowe roladki( French Toast Roll up). Są przepyszne, pachnące cynamonem i mają
dolcevitainmykitchenNie wiem czemu, ale wątróbka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Tylko, że w moim przypadku nie chodzi o niesmak jaki pozostawiła w mojej pamięci
kulinarnyJadawno temu na jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g(...)zrobienia nie potrzebujemy wiele czasu. Jabłuszka obieramy i kroimy na średnie kawałki. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zmiękną i utworzą jednolitą masę (należy pamiętać ododawaniu troszku wody, aby jabłka się nie przypaliły). Dodajemy cynamon i mieszamy. Masa nie musi być ostudzona :) W tym czasie wstawiamy do nie nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, na 10 minut spód
Zdrowie na języku :Psię od tego z poprzedniego przepisu, ale jest równie smaczny. Gorąco polecam. Jeżeli nie macie suszonej żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić np. rodzynkami, czy pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem. Składniki 4 banany 1/2 kostki roztopionego masła 1 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny Szczypta soli Przygotowanie Banany wrzucamy do miski(...)pomocą widelca. Dodajemy resztę składników: mąkę kokosową, roztopione masło, całe jajo, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i suszoną żurawinę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
Programista w kuchnisię od tego z poprzedniego przepisu, ale jest równie smaczny. Gorąco polecam. Jeżeli nie macie suszonej żurawiny możecie ją pominąć lub zastąpić np. rodzynkami, czy pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem. Składniki 4 banany 1/2 kostki roztopionego masła 1 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny Szczypta soli Przygotowanie Banany wrzucamy do miski(...)pomocą widelca. Dodajemy resztę składników: mąkę kokosową, roztopione masło, całe jajo, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i suszoną żurawinę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
Programista w kuchnibigosem zakrywano ciastem, by następnie rozpocząć gotowanie. Po jakimś czasie pod wpływem temperatury i ciśnienia, pokrywka naczynia wylatywała w powietrze. Było to oznaką, że potrawa jest gotowa do spożycia. Do dnia dzisiejszego zachowały się następujące odmiany bigosu: Bigos litewski – klasyczny bigos na bazie kapusty doprawiony kwaśnym jabłkiem. Bigos hultajski – potrawa
Ugotowane pozamiataneBiała czekolada dobrze komponuje się z cytryną, jagodami lub mleczną i gorzką czekoladą. Czy to czekolada czy nie, z jabłkami jest pyszna. 🥞 – 15 sztuk ⏰ – 90-120 minut 🇵🇱 – Polska ✅Składniki ✅ 1 kg jabłek po obraniu i wycięciu gniazd nasion ✅ 400 g białej czekolady dobrej jakości ✅ 100-200 g cukru ✅ Ekstrakt waniliowy ✅ 2 szklanki mąki ✅ 1 szklanka(...)jajko ✅ Odrobina soli ✅ Masło ✅ Kilka kropel olejku miętowego ✅ Cynamon 🛠️Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej rondel z 50 ml wody, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i czasami mieszając, gotuj je ok. 60 minut. 🛠️ Przy pomocy blendera ręcznego, zmiksuj jabłka na mus, dodaj połamaną na kawałki czekoladę, ekstrakt i cukier według własnych preferencji, wymieszaj i grzej, aż całość się połączy i powstanie
RafalCookjest jej słodka wersja – najczęściej z jabłkami! Dziś jednak postawiłam na wersję słoną, której z całą pewnością nikt z Was jeszcze nie widział! Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które
Ostra na Słodko