Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst
Niezły Młynekzimy, ale w sklepie z pewnością znajdziecie mrożone. Użyłam jagód kaukaskich inaczej zwanych kamczackich, ale każde inne będą równie dobre. Oczywiście do placuszków można dodać maliny, truskawki, banany czy jabłka, z każdym dodatkiem smakują wspaniale. Do placuszków proponuję podać śmietanę, miód lub cukier puder, owoce takie jak jagody są dość kwaśne, więc odrobina słodyczy jest wskazana. Placuszki polecam(...)dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć
SprawdzonaKuchnia.plsercowo-naczyniowy. To tylko niektóre z jego super mocy Warto włączyć jarmuż do swojej zimowej diety. Oto wybrane przepisy z jarmużem: Zimowa zupa z jarmużem Koktajl z jarmużu i jabłek Koktajl z jarmużu i ananasa ZIEMNIAK Na ziemniaki jest sezon cały rok. To warzywo towarzyszy nam powszechnie i na co dzień i stanowi tło do innych warzyw, a zdecydowanie(...)betaninę – barwnik o właściwościach przeciwzapalnych. Bardzo cennym napojem jest zakwas buraczany. Przeczytacie więcej o nim w poniższym przepisie: Zakwas buraczany Sałatka z gotowanych buraków Pizza z burakiem Czekoladowe ciasto z buraka FASOLA Fasola to “wegańskie mięso” – zawiera w sobie duże ilości białka roślinnego, niezbędnego w diecie nie tylko u wegetarian. Oprócz białka w fasoli znajdują się
Wiszniówkawszystkich produktów potrzebnych do upieczenia ciasta, zrobiono taką wersje bardziej okrojoną. Tak przypadła do gustu biesiadnikom, że robi się ją do dziś. Ja zrobiłam wersję z innym jesiennym owocem, czyli z gruszką. Dodałam też korzenne przyprawy, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią, czyli cynamon, kardamon i goździki. Crumble można też upiec na przykład z jabłkami lub figami. Śliwkowe przepisy
Kulinarne przygody Gatitynadziewania lub marmolada, jabłka itp. Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek. Wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Dołek zasypać odrobiną mąki z miski, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać jajka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, powinno być jednolite i nie kleić
Kulinarne przygodyręką po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach, najlepiej zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką. Ja podałam z surówką z : kapusty kiszonej, pomidorów bez skórki, marchewki, jabłka, czosnku niedźwiedziego, świeżej bazylii
Szkrab Je Sambardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 60 g syropu daktylowego lub innego słodzidła - 140 ml mleka roślinnego/zwykłego Nadzienie - około kilograma jabłek - 2 łyżki cynamonu Pianka
Health-Fit-Lifebardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 60 g syropu daktylowego lub innego słodzidła - 140 ml mleka roślinnego/zwykłego Nadzienie - około kilograma jabłek - 2 łyżki cynamonu Pianka
Health-Fit-Lifedniu pieczenia: Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. Dowolnie dekorować. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde. Dlatego najlepiej przechowywać je przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego wrzucić pokrojone świeże jabłko. Smacznego
My sweet a lifebyły też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się
Trzeci talerzgodziny. Na drugi dzień ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkowywać na ok 4 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 7-8 minut (nie dłużej bo będą twarde. Jeśli tak się stanie włożyć do szczelnego pojemnika z kawałkiem jabłka). Ostudzić. Można udekorować lukrem
Smakołyki Asinadziewania 1 L smażonych jabłek Sposób wykonania : Z drożdży ,kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wymieszać resztę składników + rozczyn ,wyrobić ok 10 min to jednolitej konsystencji ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie części żeby
Wypieki Renebardzo aromatyczna - pełna jabłek , cynamonu i idealnie słodka, mimo, że jest prawie bez cukru! A jej przygotowanie jest ekspresowe! Jednym słowem - ulubiona! Jestem pewna, że jeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :) P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam, zobaczcie jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela: Do czwartej części dodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą
Na słodko lub wytrawnierazu przykuło dietetyczne ciasto jabłkowe :) Musiałam je zrobić. Zaopatrzyłam się w potrzebne składniki i przystąpiłam do pieczenia :) Ciacho faktycznie jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - szybko się je robi :) Wystarczy chwilka na pokrojenie składników, wymieszanie wszystkiego i po 40 minutach pieczenia możemy cieszyć się niezwykle aromatycznym i przepysznym wypiekiem pełnym jabłek i innych cennych, zdrowych produktów
Zdrowie na języku :P