jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!Składniki: Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki(...)tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem.3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.5. Piec 50-60 minut
Kuchnia domowa AniKolejne ciasto z jabłkami? A czemu nie! Jabłek nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w domu duuuuużo jabłek, planuję jeszcze szarlotkę, więc to nie ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie(...)dzisiaj przygotowałam ciasto z użyciem jednej z tych herbat właśnie :) Tak, ciasto na herbacie! Jedliście kiedyś takie? Zachęcam do upieczenia! I do wypróbowania nowych herbat Teekanne! GRYCZANE CIASTO Z JABŁKAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~250g mąki gryczanej ~3 jajka, w temp. pokojowej ~szklanka zaparzonej herbaty Fit&Slim Teekanne , ostudzonej ~150g cukru / ksylitolu ~płaska łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku
chili & sugarcóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru pudru żółtko 350g mąki pszennej ok. 8 jabłek szara reneta cynamon do oprószenia jabłek Składniki na polewę: 150g cukru pudru(...)wykładamy drugą część ciasta. Polecam wałkować ciasto przez folię spożywczą, gdyż jest bardzo delikatne. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Polewa: Składniki na polewę mieszamy ze sobą, do połączenia składników. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy ok. 10 minut i jeszcze ciepłe ciasto polewamy. Wykonanie w Thermomixie: Ciasto: Do naczynia miksującego wkładamy
Mania Wypiekaniaciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto(...)dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość. BYĆ MOŻE SIĘ PRZYDA: Czasami zdarza się, że kupimy bardzo soczyste jabłka. Wówczas po ich starciu
Smak mojego domuPrzepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka 26x21 cm 2 szkl. mąki, 200 g masła, 150 g serka waniliowego, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 małych jabłek, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą(...)mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem. Źródło przepisu znajdziesz
słodki bratekkryształ do posypania Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem.Do mąki dodać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i roztarte drożdże,następnie zagnieść ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 min/interwał ]. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub użyć takich jabłek .Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać(...)krążki,następnie na każdy krążek nakładać porcję jabłek i zlepić jak pierogi .[ja na rozwałkowanym cieście położyłam porcję jabłek zostawiając małe odstępy, przykryłam ciastem i odcinałam pierożki używając pierożnicy ].Pierożki ułożyć na blaszce, każdy pierożek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.Następnie piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia
Moje domowe kucharzenieKRUSZONKĄ – ciasto z tofu Wegański sernik z owocami na kruchym cieście. To pyszne ciasto przygotowane na bazie „serka” z tofu! Sernik z owocami –… ZOBACZ PRZEPIS FIT Malinowa chmurka bez pieczenia – niskokaloryczne ciasto! Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia w wersji FIT, czyli niskokalorycznej i ze zdrowszymi zamiennikami składników. Dodatkowo ciasto przygotujesz szybko –… ZOBACZ(...)Ciasto owsianka – ciasto z płatkami owsianymi i arbuzem Ciasto na śniadanie? Owszem! Zamiast nudnej owsianki możesz zrobić ciasto z płatków owsianych i arbuza. Sprawdź inne przepisy na desery… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką (bez jajek) Mimo, że gruszki najbardziej lubię zjeść w podstawowej formie, to ciasto z budyniem i kruszonką jest dla mnie petardą! Ciasto
Via Gustokuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek z cynamonem. Ciasto przygotowuje się(...)ściereczkę (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka) Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, nakrywamy je czystą ściereczka o większym rozmiarze, którą wcześniej zwilżamy wodą. Całość obracamy nad stołem do góry dnem w taki sposób, aby na stole leżała ściereczka, a na niej ciasto z przyklejonym u góry papierem do pieczenia. Z ciepłego ciasta delikatnie ściągamy papier. Pomagając sobie ściereczką delikatnie
Trzeci talerzKlasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moje ulubione ciasto z jabłkami , dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Plastry soczystych jabłek, w towarzystwie ciasta i płatków migdałowych. Ciasto upieczone do perfekcji, sprawia, że ciężko oprzeć się temu deserowi. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały(...)ciasta. Wymieszaj łyżką. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ciasto przełóż do lodówki by stało się całkowicie stabilne. Nie musisz się martwić papkowatymi jablkami , czy rozmoczonym spodem ciasta , ponieważ
Zdrowy Styl JoannyProste ciasto z podsmażonymi jabłkami to świetny pomysł na proste i pyszne wilgotne ciasto pachnące cynamonem. Polecam Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): 1 1/2 szklanki (360 ml) zwykłej mąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru 1/3 szklanki(...)oleju roślinnego 3/4 szklanki (180 ml) mleka roślinnego 4 średnie jabłka (około 600 g) Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Nagrzewamy piekarnik do temperatury
Lamarida.plhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10 jabłek Cynamon mielony(...)łyżki cukru wymieszać Uformować ciasto w kulkę i włożyć na 1godz do zamrażalki Jabłka wydrążyć (by nie było ogryzki i pestek) oraz odciąć górną częś ć jabłka(malutko) Ciasto wyjąć z zamrażalki i zetrzeć na tarce Blaszę wysmarować masłem Wysypać ciasto i podpiec w 180 stopniach przez 15min Do środka jabłek włożyć ciasto Cynamon wymieszać z 2łyżkami
Bonapetit2xMzachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco. Ciasto z rabarbarem i jabłkami CIASTO 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag margaryny 2 jajka NADZIENIE 1 jabłko(...)cukier. Wyrobić całość dokładnie i pod koniec dodać 2 jajka. Wyrobić. Wyłożyć powstałe ciasto na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać delikatnie bułką tartą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać po trochu mąki. NADZIENIE: Rabarbar i jabłko pozbawić skórek. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Całość wyłożyć na ciasto w brytfannie. POSYPKA: Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć je razem
Gotuję TestujęByła tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami. Składniki: 300 g mąki razowej eko 150 g zimnego masła(...)nasienne. Kroimy na plasterki i takie kępki plasterków. Następnie na rozwałkowanym już cieście będziemy układać te kępki raz pionowo, raz poziomo aż powstanie taka szachownica. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy jabłka, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Życie zaczyna się w kuchniŚlimaczki cynamonowe z jabłkami Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka. Składniki : ciasto francuskie świeże - 1 opak ( 375 g ) masło - 30 g cynamon - 2 łyżeczki jabłka - 4 szt średnie cukier - 3,5 łyżki cukier(...)cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta. Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni. Zwijać ciasto z jabłkami w roladę, zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stop. Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić
Kuchnia Danusi