Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta Dodatkowo: 1,5 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kaszy manny cukier puder waniliowy(...)wylania na jabłka. Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę i wymieszać za pomocą noża, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części
Ciastka - domowe słodkościciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego ( wyrabiałam w robocie ). Dobrze wyrobione ciasto podzielić na 2 równe części. Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować jedną część ciasta ( ciasto może się delikatnie kleić ) na prostokąt o wymiarach trochę większych niż wymiary blaszki. Ciasto przenieść(...)dokładnie wylepić nim spód, jednocześnie formując rant z ciasta o wysokości około 1-1,5 cm. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć nadzienie jabłkowe i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy i wyłożyć je na wierzch ciasta, starając się, by równo pokryło jabłka. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Formę
Opowieści z piekarnikaPyszne, cynamonowo pachnące ciasto z jabłkami. Idealne na jesień, rozgrzewające a zarazem delikatne. Polecam serdecznie, idealnie smakuje do popołudniowej kawy. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 3 jaja 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku(...)masę. Mąkę mieszam z łyżeczką cynamonu i proszkiem do pieczenia. Składniki suche mieszam z mokrymi i przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładam prażone jabłka. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaucieranym cieście z dodatkiem mleczka kokosowego. Ciasto jest puszyste, wilgotne i delikatne – smakuje wyśmienicie! To świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Kokosowe ciasto z jabłkami Drukuj przepis Czas gotowania: 20 Składniki Ciasto: -125 g masła -100 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -200 g mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wiórkami kokosowymi na zmianę z mleczkiem kokosowym. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy. Na cieście układamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. W miseczce ucieramy mleczko kokosowe z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polewamy ciasto
Marta Gotujeuprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga(...)wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Studzimy ciasto, a następnie wykładamy jabłka. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę. Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal
Słodka Stronazagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut. Przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i usunąć gniazda nasienne(...)początek, żeby jabłka się nie przypaliły. Smażyć na małym gazie często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Odstawić, żeby trochę przestygły. Następnie wyłożyć je na wystudzone ciasto. Białka ubić na sztywną
Agusiowe smakołykimnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki lub babeczki. Posypujemy przyprawą do deserów przed pieczeniem Pieczemy
Gotowanie jest łatweCiasto kruche Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie składniki ugniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do lodówki na 30min, a drugą do zamrażalnika. W tym czasie wykonaj masę budyniową (instrukcja w osobnym punkcie). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj(...)Jeśli wyjdzie nierówny kawałek, doklej brakujące miejsca. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Na ciasto wylej przygotowaną masę budyniową, a na nią połóż jabłka. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce. Tak przygotowanym ciastem posyp jabłka na górze. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50 min. w temperaturze 180 stopni C. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem po ostygnięciu
Przepisy na widelcudokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową- ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut- na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową- margarynę(...)minuty- gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność
Smakołyki Berenikii brązowym cukrem... Składniki Ciasto kruche bezglutenowe: 300 ml mąki bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła 1 całe jajko i 1 żółtko 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek(...)jabłek najlepiej wziąć dużą, prostokątną blachę. Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, lekko spłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nimi blachę przykrywając całe dno. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść. Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową
Ze smakiem bez glutenuopakowania, jak srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska Składniki: Ciasto: 500g mąki krupczatki 250g schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo(...)blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia
Mała Cukierenkaznajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska Składniki: Ciasto: 500g mąki krupczatki 250g schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo(...)blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia
Mała Cukierenkasprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami jest(...)przyrządzeniu ciastem. Tworzenie jej pięknego wzoru także nie powinno przysporzyć wam trudności. Zebra jest bardzo lekka i pyszna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako ciasto do kawy, jak i efektowny wypiek na świąteczny stół. Prosta i szybka szarlotka (bez mleka) Szarlotka to ciasto, które bardzo często gości na świątecznych stołach. Ja najbardziej lubię szarlotkę, która nie jest za słodka. Ciasto pieczone
Dieta bez mlekawaniliowego, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotowanie: Z mąki, cukru, żółtek i miękkiej margaryny zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Pozostałym ciasto wykładamy na blachę i równo rozkładamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Przekładamy jabłka na ciasto. Zamrożone ciasto(...)wałkujemy i wycinamy serduszka, układamy je na jabłkach. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Podane z herbatkę mint&honey Teekanne
Aga w kuchni