ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:72/206)

Warkocze drożdżowe z cynamonem 129

szczypta soli ponadto: serek almette z Gruszką i jabłkiem lub marmolada cukier brązowy, cynamon, cukier puder Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość) Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz(...)ciasto podzielić na co najmniej  6-8 części Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem

Proste Potrawy
Szarlotka z gruszkami 87

Szarlotka na ciepło posypana cukrem pudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu(...)pieczenia 5 żółtek 200 g roztopionego i ostudzonego masła 83% 1,5 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru z wanilią płaska łyżeczka cynamonu pół szklanki suszonej żurawiny 1 kg gruszek 1 kg jabłek kilka łyżek wody blaszka o wymiarach: 30 x 24 cm cukier puder do oprószenia, ew. do dosłodzenia farszu gruszkowo-jabłkowego Przygotowanie: W dużej misce mieszam przesianą mąkę

Zasmakuj Kuchni
ciasto kakaowe na oleju,maślance z pianką bezową... 118

spienienia z 3 minuty. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać maślankę i mikserem połączyć składniki. Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać kawałki obranej pomarańczy, gruszki. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników

W Mojej Kuchni Lubię
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 109

środka wsypujemy ser, następnie mięsko i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st.  Dla łasuchów proponuję  FRANCUSKĄ GRUSZKĘ ! A Ty wolisz ciasto francuskie na słodko czy słono

Mój Smak na Życie
NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI 67

łyżki do ciasta PRZEPIS: Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 10-12 sztuk / może wyjść więcej lub mniej w zależności jakiej używasz patelni /. 1. Gruszki obierz ze skórki i pokrój(...)Sól szczypta 2-3 łyżki Oliwa z oliwek do ciasta Instructions Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 10-12 sztuk. Gruszki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Przełóż

globuskulinarny
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 128

czego zmierzam, zacznie się urzeczywistniać. A zanim nadejdzie wyczekiwany październik, z lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej(...)pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik

KUCHARNIA
Muffinki z cieciorką i gruszkami 81

cieciorką i gruszkami MUFFINKI Z CIECIORKĄ I GRUSZKAMI Na 12 sztuk:    125 g mąki z cieciorki    125 g mąki pszennej    150 g gruszek z nalewki (zalanych wódką) wcześniej dobrze odcedzonych    80 g cukru brązowego    1 opakowani cukru wanilinowego    50 g masła    50 g margaryny(...)mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy. Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową

peggiwkuchni
Tarta z orzechami włoskimi i gorgonzolą 187

nich mowa, słuchają ostrego techno, bujają się po mieście i miłują sztukę. Bierzcie i jedzcie! Składniki: Ciasto kruche 2 szklanki mąki 200g masła 2 jajka sól i pieprz do smaku Farsz 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 gruszki 150 g sera gorgonzola kilka plastrów boczku garść orzechów włoskich 10g parmezanu w płatkach Przepis: Jajka, mąkę, masło, sól i pieprz(...)lubi ciepłych męskich dłoni). Wyrobione ciasto odkładacie do lodówki na minimum godzinę. W między czasie podsmażacie boczek. Posiekane drobno orzechy prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut i przygotowujecie farsz: do miski dodajecie jajka, ser gorgonzola i śmietanę, mieszacie, aż powstanie gładka

GRUBY WAŁEK
Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 158

almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry. Ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie(...)ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pyszne placuszki biało-czarne z gruszkami... 96

pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym(...)mocy 7-8 odkładać na ręcznik papierowy do reszty jasnego ciasta wsypać kakao i wymieszać łyżką smażyć około 3 minuty z każdej strony placuszki na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8 przed podaniem posypać pudrem cukrem - placuszki biało-czarne czyli śmietankowo-kakaowe z gruszkami są bardzo aromatyczne, delikatne i pyszne..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik gruszkowy z kajmakiem 211

mascarpone 150 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladoweDziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy(...)śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Świat Ciasta
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 172

niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie) 5 dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła(...)rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy. Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru. Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Nałożyć ciasto na wierzch. Nadmiar ciasta wcisnąć pomiędzy owoce a brzeg formy. Pośrodku zrobić niewielki otwór. Wsadzić

zadanie-gotowanie
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 179

całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty)   plus: 4 duże gruszki, 4 łyżki cukru

pieprzny smaczek
Gruszkowe ciasto 92

taka, że wolałabym uniknąć dodatkowych warstw termoizolacyjnych na tyłku, ale od jakiegoś tygodnia mam permanentną gastrofazę. I podczas jednego z jej ostrzejszych ataków zrobiłam to ciasto- pachnące cynamonem i wanilią, puszyste, z wilgotnymi kawałkami gruszki. Na szczęście gruszki zebraliśmy przed przymrozkami i teraz możemy się cieszyć ich smakiem. Podejrzewam, że na krótką chwilę zawładną blogiem:) CIASTO CRUSZKOWE (wg przepisu Roxana(...)Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą  (nasza forma 23cm była trochę za duża). Gruszkę kroimy w kostkę. Mikserem mieszamy cukier i miękkie masło do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dorzuceniu- ciasto ma być jasne i puszyste. Skrapiamy olejkiem waniliowym i znów miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól

les mirabelles