minut - zostawić do wyrośnięcia następnie krótko ciasto zamieszać i wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować nie za cienko na cieście układać połówki obranych małych gruszek, posypać cynamonem i ciasno zwinąć jak roladę piec w 200C około 40 minut, ciasto jest smaczne z mlekiem zimnym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Ciasto identyczne jak w przepisie na muffiny z truskawkami 12 dużych połówek śliwek 4 gruszki Cukier puder + bardzo niewielka ilość ciepłej wody + barwnik(...)spożywczy w dowolnym kolorze ( w moim przypadku był to fiolet) Sposób przygotowania: 1. Ciasto przygotować w sposób identyczny jak na muffiny z truskawkami 2. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. 3. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na muffiny. 4. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić. W miseczce rozrobić cukier
A Ty Smakuj Mniebył drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody(...)piekarnika na wierzchu położyć cienki plasterek jabłka i gruszki, spryskać wodą i położyć kawałek papieru do pieczenia na gruszkę i jabłko żeby się za mocno nie przypaliły. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć foremki z ciastem i piec około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Po 15 minutach
Ala piecze i gotujeborówki i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifeTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki 0,5 szklanki białego wina lub szampana szczypta cukru Na bezę i poza kolejką: 2-3 białka (pozostałe z robienia ciasta) cynamon 8-10 łyżeczek cukru plasterek cytryny Jako pierwsze obieramy gruszki, wycinamy gniazda z pestkami i kroimy je w paski po długości. Po gruszkach, czas na jabłka, które również obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w paseczki. Garnek(...)tarta bez papieru. Ja wykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta musi się podsuszyć, piekarnik 180 stopni, termoobieg i do nagrzanego pieca wkładamy ciasto na 10-15 min. Nie zapominajcie mieszać jabłek z gruszkami, będą coraz bardziej przypominać budyń albo kisiel, a to lubi się przypalić. Gdy nasza tarta jest już podpieczona wyjmujemy ją z pieca
Kuba GotujeMiałam dzisiaj chęć na ciasto z owocami , a że mamy sezon gruszkowy więc trzeba pomału wykańczać zeszło roczne gruszki w syropie aby zrobić miejsce na nowe. Ciasto jest pyszne , proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje . Jeśli macie chęć to zapraszam :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 5 jajek(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Ciągle mieszając stopniowo dodawać serek i masło. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Gruszki odsączyć z syropu i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę dużą tradycyjną wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto . Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego
Sama słodycz i szczypta chiliBrzmi wariacko ale udało się to genialnie! Tak lekkie, pulchne ciasto nie mogło czekać aż wystygnie. Nie zdążyło, zjedliśmy je na gorąco. Cudownie pachniało gruszkami, bo to one grały tutaj najważniejszą rolę. O takim cieście myślałabym wyobrażając sobie herbatkę u babci na wsi. Niby zwyczajne a jednak miało "to coś". *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto(...)papkę. Twaróg zmielić lub także rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać ser, budynie, gruszki i wystudzone masło. Połączyć delikatnie. Przygotować posypkę: herbatniki pokruszyć. Wymieszać z resztą składników i zagnieść kruszonkę. Blaszkę wyścielić papierem. Wyłożyć połowę ciasta. Na nie wylać masę serową i pozostałe ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę. Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach wytrawnych. Zrobiliście w tym roku gruszki w occie na zimę ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadrobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe
Kuchnia w opałachCoś dla fanów koziego sera.Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas
kulinarnyJasamej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak! Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy
Nie tylko w kuchniszklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 słoik jabłka prażone, 1 szklanka gruszki w syropie jajka, olej, maślankę, cukier dobrze wymieszać rózgą lub łyżką wsypać mąkę, proszek, sodę i "byle jak" wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa(...)kominkiem 22cm - 3/4 ciasta wylać do formy na ciasto rozłożyć jabłka prażone na jabłka wylać resztę ciasta i piec w 200C około 40 minut lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy i polać gruszkami w syropie cukrowym zostawić do wystudzenia na kilka godzin ciasto muffinowe jest wilgotne, lekkie.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy(...)ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak, oraz przestudzoną żelatynę,miksujemy do połączenia składników. Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężec wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki wody 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 600 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach 1 łyżeczka soli Dodatki: 2 dojrzałe gruszki 200 g gorgonzoli 250 g mozzarelli szklanka śmietanki 30 % 1 cebula łyżeczka oregano, bazylii sól łyżka masła Sposób wykonania(...)patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć. Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwile powyrabiać. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć rozwałkowane ciasto.Przykryć ponownie ściereczką i odczekać 10 min. do podrośnięcia
pieprzny smaczek