ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:74/206)

Migdałowa tarta z gruszką 58

Będąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześ Artykuł Migdałowa tarta z gruszką pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
na szybko smaczne mało słodkie francuskie z owocami i czekoladą... 103

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, gruszki 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, truskawki 6 sztuk, czekolada gorzka 6 kostek, cukier waniliowy 6 łyżeczek ciasto podzielić na 6 porcji, pasek zostanie to też się zużyje do upieczenia, na cieście poukładać po kawałku owoców, posypać po łyżeczce cukru waniliowego porcje ciasta poskładać na trójkątyi mocno skleić brzegi przyciskając palcem ciasto ułożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Racuchy drożdżowe gruszkowe 133

takie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach gruszkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą

Zasmakuj Kuchni
Jesienne ciasto z gruszką i jabłkiem 150

gruszki Mąkę przesiać i wymieszać z sodą,proszkiem i kakao. Jajka utrzeć z cukrem,wlać olej i wsypać mąkę z dodatkami,dokładnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubą kostkę,wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do formy ( 24/29 cm). Piec 50 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać pudrem cukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 75

masełkiem z miodem i uprażonymi orzechami. Mniam… To świetny pomysł na bezmięsny obiad, który zaskoczy niejedno podniebienie. Oczywiście pozytywnie Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 4 gruszki 80 g rukoli 240 g sera Lazur 1 szklanka orzechów włoskich 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych(...)orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut

Oryginalny smak
Orzechowiec z gruszkami 140

składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy w 180 C przez ok. 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek(...)Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy

Tradycyjna Kuchnia
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 130

racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków(...)dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake

Korniszonki
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 99

racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków(...)dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake

Gotujemy i jemy
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 122

domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta  i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej(450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier(...)margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki cukru 1 kisiel morelowy(lub cytrynowy) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka i gruszki obieramy

Marcepanowa kuchnia
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 171

poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA(...)przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dutch baby – historia i przepis 118

zwykłej, musi jednak mieć odłączaną rączkę. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dutch baby najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, im dłużej stoi, tym bardziej opada, a ciasto staje się gumowate. Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól zmiksować na jednolite ciasto. W żeliwnej patelni rozpuścić masło, posmarować nim boki patelni. Wlać ciasto, na ciasto wyłożyć kilka cienkich plasterków gruszki, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika, piec ok 18-20 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Upieczony naleśnik powinien być złoto-brązowy, a jego brzegi

Obiad gotowy
Szybkie i łatwe wegańskie ciasto z owocami 165

minut ukręciłam ciasto, które można zrobić praktycznie z każdymi owocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem). Wyjęłam je z piekarnika(...)oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 średnie banany łyżka cynamonu 1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek Przygotowanie: Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz zawartość obu misek, a owoce pokój z półplasterki

greenscarf
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką 59

Przepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Smacznie, szybko i tanio. Składniki CIasto: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. naturalnej maślanki 1/2 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia Kruszonka: 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny(...)szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę. Składniki na ciasto razem zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki, gruszki, maliny i borówki). Owoce posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w temperaturze

Wasze Przepisy
Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot 113

dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie kompotu. Pychota! :) GRUSZKI

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania