ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:74/206)

Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 79

masełkiem z miodem i uprażonymi orzechami. Mniam… To świetny pomysł na bezmięsny obiad, który zaskoczy niejedno podniebienie. Oczywiście pozytywnie Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 4 gruszki 80 g rukoli 240 g sera Lazur 1 szklanka orzechów włoskich 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych(...)orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut

Oryginalny smak
Orzechowiec z gruszkami 144

składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy w 180 C przez ok. 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 256

tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek(...)Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy

Tradycyjna Kuchnia
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 133

racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków(...)dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake

Korniszonki
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 103

racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków(...)dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake

Gotujemy i jemy
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 124

domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta  i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej(450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier(...)margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki cukru 1 kisiel morelowy(lub cytrynowy) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka i gruszki obieramy

Marcepanowa kuchnia
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 172

poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA(...)przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dutch baby – historia i przepis 120

zwykłej, musi jednak mieć odłączaną rączkę. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dutch baby najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, im dłużej stoi, tym bardziej opada, a ciasto staje się gumowate. Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól zmiksować na jednolite ciasto. W żeliwnej patelni rozpuścić masło, posmarować nim boki patelni. Wlać ciasto, na ciasto wyłożyć kilka cienkich plasterków gruszki, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika, piec ok 18-20 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Upieczony naleśnik powinien być złoto-brązowy, a jego brzegi

Obiad gotowy
Szybkie i łatwe wegańskie ciasto z owocami 171

minut ukręciłam ciasto, które można zrobić praktycznie z każdymi owocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem). Wyjęłam je z piekarnika(...)oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 średnie banany łyżka cynamonu 1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek Przygotowanie: Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz zawartość obu misek, a owoce pokój z półplasterki

greenscarf
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką 62

Przepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Smacznie, szybko i tanio. Składniki CIasto: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. naturalnej maślanki 1/2 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia Kruszonka: 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny(...)szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę. Składniki na ciasto razem zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki, gruszki, maliny i borówki). Owoce posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w temperaturze

Wasze Przepisy
Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot 117

dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie kompotu. Pychota! :) GRUSZKI

Życie zamknięte w smaku
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 438

mogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na  coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego  gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę(...)warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną

Maślane ciasteczko
Ciasto z makiem i marcepanem 172

Pyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. bardzo słodkie, aż musiałam poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli

dolcevitainmykitchen
Gruszki w pomarańczowym syropie 112

Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą

Wiem co jem
Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 151

drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - słodka gruszka i wyrazisty wytrawny ser z niebieską pleśnią. Do tego odrobina pasty paprykowej na spód, aby całość nie była sucha(...)papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się do wałka Ciasto smarujemy pastą paprykową, układamy plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym Wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 15 minut, trzeba kontrolować, aby spód nie spiekł się za bardzo. Wyciągamy

HealthyCreations