prostocie. Rozwijamy rulonik, nakładamy połówki jabłek i gruszek, wycinamy dowolny kształt, najlepiej obrys owoca i gotowe. W ostatnim poście podałam przepis na tartę z gruszka i serem rogueford: tutaj. Do jej zrobienia użyjemy tylko kawałka ciasta
dolcevitainmykitchenDelikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie
cool and mintywypiek to kompletna prowizorka ;) Ale wyszło, i to całkiem smaczne, bardzo wilgotne, w ogóle mi nie obeschło. I wspaniale komponowało się z soczystymi gruszkami! A tak na marginesie - powiem Wam, że niedawno zapomniałam dodać do ciasta cukru i też udało mi się je uratować, co więcej - nikt się nie zorientował i wszystkim bardzo smakowało, nie chcieli uwierzyć, że miałam(...)chlust ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość wilgotne, więc mieszanie nie sprawia trudności :) Odstawić na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do brytfanki (27x21 cm), ułożyć gruszki, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min. Dodatkowo
Słodkie inspiracjepuszkę gruszek w syropie, lub kompot gruszkowy. 3 świeże gruszki do zrobienia chipsów. cukier Gruszki odsączyć dokładnie z syropu (będziecie potrzebować około 2 szklanek posiekanych w kostkę gruszek). Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić(...)stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgębie". Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 3 żółtka 5 łyzek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej
O kuchni z uczuciemnaszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie.Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki-ok. 10 dużych gruszek-1 l wody-1/2 kg cukru-2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego-goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę
Maminek kulinarnysmaku naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1 żółtko 125 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik gruszek w syropie2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą )Masa budyniowa(...)wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki.Budyń ugotować z podanych składników.Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto.Na budyniu poukładać gruszki brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń.Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Po upieczeniu wierzch można polać
Sama słodycz i szczypta chilijajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta 2 jabłka 2 gruszki cukier puder Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem(...)miksując. Następnie wsypujemy po łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym
Taste Therapymargaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około(...)Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem "przykrywkę". Całość pieczemy około
Kolorowy Przepisownikdwóch wariantach...bo dlaczego nie? Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które sezon trwa wciąż w najlepsze! Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw. Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość skąpana w odrobinie miodu, octu balsamicznego i solidnej(...)słodko i słono Potrzebujesz: Na ciasto: 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych drożdży 180ml letniego mleka 40g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 180g puree z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej 40g roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli bawełniany sznurek orzechy pekan/ orzechy włoskie/ laski cynamonu do ozdoby (opcjonalnie) Nadzienie słodkie 1 gruszka klapsa 1 małe jabłko 1 łyżeczka mielonego imbiru
Kuchnia w Słońcu Skąpanaformy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
Słodkie Przyjemnościdodajemy ją do masy jogurtowej i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe! Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej. Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania. Sos mascarpone: 250g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu(...)układamy sporą część gruszki. Na to wykładamy kolejne 2 łyżki masy. Górę polewamy ok. 1 łyżką sosu mascarpone - gotowe! Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 35 minut (w przypadku keksówki piecz do suchego patyczka) Ja zajadam to ciasto jeszcze
Cooking MonsterŚliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)delikatnie łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. *Im dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze. * Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne
Kuchnia w czekoladzie