Znalezione w starych notatkach ciasto meksykańskie to wspaniale wilgotne, miękkie i wypełnione samymi pysznymi dodatkami ciasto, które można pokochać od pierwszego kawałka. Po prostu trzeba spróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 250 g masła 4 jajka 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)garści orzechów włoskich 5 suszonych śliwek 2 jabłka 2 gruszki Masło, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam, a następnie gotuję na małym ogniu przez 5 minut. Ostawiam do ostygnięcia. Rodzynki namaczam w ciepłej wodzie, śliwki kroję w kostkę, a orzechy drobno siekam. Jabłka i gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę
Słodki sentymentkuchni - i mieszałam. Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny(...)lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut.Wystudzić w uchylonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMigdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką. Tarta wyszła rewelacyjna. Chrupiące ciasto, konfitura świetnie wpasowała się ze śledzikiem i gruszką. tarta migdałowa: 200 g mąki pszennej 70 g migdałów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej 120 g masła zimnego 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody nadzienie: 1 słoik Beczka śledzi z suszonymi pomidorami(...)zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki
wesoła kuchniaowocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę ok 22 cm) Ciasto(...)połowie czasu, obróć gruszki. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i odłóż na bok do momentu kiedy na mazurka położysz krem czekoladowy. Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym. Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko
KreatywnePinygotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi
Kulinarny karnet Christopheraprzełożyłam kremem z serka labneh i śmietanki. Pewnie jesteście ciekawi, jak smakował ten torcik?:) Jeśli powiem, że PYSZNIE, to nie przesadzę ani trochę. Wilgotne, miękkie ciasto o cynamonowym aromacie z chrupiącymi orzechami i gruszką, lekki serowy krem, całość nie za słodka... Można oczywiście upiec go jako ciasto i nawet bez serka będzie smakowało wyśmienicie. U nas powtórka już się szykuje(...)masło, a następnie wlać olej. Dodać marchew i skórkę pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do masy jajecznej, zmiksować krótko. Gruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę (ok 1cm), razem z orzechami wsypać od ciasta i wymieszać. Piekarnik nagrzać od 180stC. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem. Ciasto przelać od formy, wstawić do piekarnika, piec ok 45-50 minut
Obiad gotowyGdy Piotrek zaczynał urlop, mieliśmy całą listę rzeczy, które chcieliśmy przez ten tydzień zrobić. Zuzia też ma przerwę w przedszkolu … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniwszystkim i za niczym warto zatrzymać się na chwilę. W ogrodzie, w lesie albo w kuchni, w której czas dojrzałej jesieni symbolizują gruszki, dynie, dojrzewające spokojnie pomidory pamiętające lato, włoskie orzechy i wielokolorowe cuda zamknięte w słoikach. Ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą Składniki: ¾ kostki masła (150 g) trochę mniej niż ¾ szklanki cukru (150 g) 2 duże jajka(...)szklanki soku pomarańczowego (45 g) 2 płaskie łyżki płynnego miodu – u mnie miód malinowy (ok. 40 g) garść orzechów włoskich ( ok. 50 g) 2 średniej wielkości gruszki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą, następnie wbijamy jajka i ucieramy do momentu
KulinarneImpresje.pldrugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego(...)pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek). Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką). Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkidrugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego(...)pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek). Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką). Smacznego
Słodkie okruszkiwlać sok z wodą, aromat waniliowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Wsypać orzechy włoskie nie za drobno rozdrobnione w rozdrabniaczu, połączyć składniki. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć w formie, wygładzić wierzch ciasta. Na cieście rozłożyć kawałeczki jabłek i gruszek, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut. Cukier
W Mojej Kuchni Lubiępracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają(...)pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Pianka: 5 białek 2/3 szklanki cukru Owoce: 10 jabłek 6 gruszek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka grysiku Cukier puder do posypania wierzchu ciasta. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić
Trzeci talerzMoja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji kakaowej, gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je z połowy porcji, w standardowej wersji na pewno będzie wyższe. (ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanka
Szefowa kuchniKokosowa tarta z musem rabarbarowym to naprawdę pyszne i bardzo lekkie ciasto. Osłodzone oczywiście tylko owocami. bez cukru, bez słodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej Serdecznie polecam! Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej wody, 4 łodygi rabarbaru, 2 gruszki, płaska łyżeczka agaru (można zastąpić żelatyną), 2 łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju(...)Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie dodaj do niej jajka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie zbite, to dodaj około dwie łyżki gorącej wody. Gotowym ciastem wyłóż formę. Ja foremkę wcześniej wysmarowałam delikatnie olejem kokosowym i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto można rozłożyć zwilżonymi dłońmi, będzie łatwiej. Spód tarty przed pieczeniem Przygotowany spód do tarty włóż
Natka PietruszkiDzisiaj zapraszam na proste owsiane ciasto z mascarpone i orzechami. Dodałam do niego też jabłko i gruszkę, dzięki czemu jest wilgotne i kremowe Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się(...)koniec moich eksperymentów Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami 3 jajka 125 g ksylitolu lub erytrytolu 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 2 łyżki oliwy lub oleju 150 g zmielonych płatków owsianych 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 1 gruszka 30 g orzechów pekan lub orzechów włoskich 1/2 łyżeczki
Fitkot