Kawowe ciasto fasolowe; z gruszka i chałwą Wspominałam jak bardzo lubię chałwę? xd Mimo, że wolne od szkoły, to jednak trochę chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreamsmąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia DODATKI: 5 średnie gruszki, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, 1 opakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem(...)tartą bułką ciasto dać do blaszki i na wierzchu powkładać połówki obranych gruszek i posypać je kardamonem piec w 200C około 40 minut i zostawić ciasto do wystudzenia rozpuszczoną polewą polać po gruszkach i posypać migdałami - zostawić do zastygnięcia ciasto jest tylko pysznie smaczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis powstał na bazie ostatniego ciasta marchewkowego . Dorzuciłam jednak kilka owoców i powstały przepyszne babeczki. Polecam! Składniki : * 4 jajka * szklanka cukru trzcinowego * łyżeczka sody * łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka cynamonu * 2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki startej marchewki * kostka masła * pół puszki ananasa * jabłko * gruszka Przygotowanie : Masło rozpuścić(...)wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon. Ciasto wymieszać z mąką, marchewką i masłem. Dodać pokrojony ananas, kostki pokrojonego jabłka oraz gruszki. Łyżka nakładać ciasto do papilotek. Piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka
Magiczne Życie MartyUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI Dzisiaj proste i pyszne ciasto ucierane z dużą ilością jabłek, cynamonu, z dodatkiem masła orzechowego, banana, gruszki i czekolady. Ciasto idealne na jesień. Pachnie i smakuje idealnie. Ucierane ciasto robi się bardzo szybko i zawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały(...)śliwkowe i banana, masę zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę z proszkiem i sodą. Całość wymieszaj. Jabłka, gruszkę pokrój w kosteczkę, i wymieszaj w misce z cynamonem. Do miski z masą dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie, dodaj jabłka i wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Ciasto wylej do formy, duża tortownica. Na wierzch posyp kuleczki czekoladowe. Pieczemy godzinę do suchego patyczka
SMYKWKUCHNIPost Murzynek z gruszkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne połączenie sera, gruszek i chrupiącego, kokosowego wierzchu. Ponadto sernik jest kremowy i bardzo delikatny. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Wierzch kokosowy: 100g wiórek kokosowych 50g masła 50g cukru pudru Ciasto na spód: 3/4-1 szklanka mąki 60g margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)soku z cytryny Przygotować ciasto na wierzch kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Gruszki obrać i oczyszczone pokroić w kostkę. Przygotować ciasto na spód. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić i wyłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku
Di gotujewyłożyć papierem, ale sam spód, boków nie smarować. Wlać ciasto i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągnąć i poczekać aż wystygnie. Podzielić na dwie równe części. Gruszki obrać ze skórki i zalać szklaną wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem. Gotować aż gruszki będą miękkie. Odcedzić, a wodę pozostawić(...)następnie połączyć z mlekiem i żółtkami. Po przestudzeniu wsypać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać. Na dno tortownicy układamy jeden nasączony biszkopt i po bokach układamy plasterki gruszek. Następnie masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykładamy drugim nasączonym biszkoptem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego. Inspiracja: Gazetka Sól i pieprz
O kuchni z uczuciemzupie krem, w zapiekankach, w kluskach. Wspaniale smakuje pieczona z oliwą i przyprawami, ale idealnie sprawdzi się również w deserach i ciastach. Na blogu znajdziesz przepisy na ciasta z dynią, między innymi sernik dyniowy , ciasto z dynią, gruszką i figami, dyniowe ślimaczki drożdżowe , korzenne ciasto dyniowe z orzecham i i pumpkin pie , teraz więc czas na sernik na zimno. Sernik
Kulinarne przygody Gatitylodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Drukuj przepis
Kuchnia Bazyliiuśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskórką z cytryny, albo z niej zrezygnować. **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej(...)wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. W górnym blacie ciasta, foremkami wycinamy dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp
Mia Cucina SofietaDzisiaj zachęcam Was do upieczenia drożdżówek nadzianych prażonymi jabłkami oraz gruszką i posypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Składniki na 10 dużych sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 1/2 szklanki mleka(...)wlać mleko oraz dodać żółtka, całe jajko i roztopione masł o. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykryć je ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia (około 1 godzina) . W międzyczasie przygotować farsz: jabłka oraz gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce przełożyć do garnka, zalać odrobiną wody, posypać kwaskiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Owoce
Ugotowaćdietą My. Tu jest dosłownie wszystko to, czego nie powinien jeść: ser pleśniowy, mąka pszenna, masło, śmietana, gruszki, orzechy włoskie – no dosłownie wszystko. Taki mi było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty. My miało(...)pieprz pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie) parę liści świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Z zimnego masła, mąki, jajka i soli wyrabiamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 45 minut. Po tym czasie tortownicę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Kardamonovyzdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka masła Przygotowanie: Gruszki obieramy i pozbywamy się nasienia - tarkujemy(...)tarce z grubymi oczkami. Starkowane gruszki osuszamy (możemy użyć sitka albo papierowego ręcznika) , jeżeli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo mokry. Jak gruszki będą w miarę suche dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy
Niezły Młynekwyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz(...)wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy nasz farsz gruszkowy. Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę. 2 gruszki kroimy na połówki. Gruszki wkładamy do garnka i dusimy z cukrem, kardamonem i cynamonem
Kuchenne Wariacje