ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:55/206)

Czekoladowe ciasto z gruszkami 156

Myślę, że ciasto czekoladowe z gruszkami jest prawdziwym poprawiaczem humoru. Smakuje bajecznie i gdybym nie musiała pilnować kalorii to byłoby częściej pieczone w moim domu. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sezonowo: truskawki 172

miętą   Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem       Lody truskawkowe   Tarta truskawkowo-rabarbarowa      Muffinki razowe z truskawkami i bananami    Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami     Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym     Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką   Deser truskawkowy z lodami   Lekki deser truskawkowo-jogurtowy

Passions hobbies life
Drożdżowe racuchy z gruszkami 203

dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Gruszki obieram i kroję w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewam olej. Plasterki gruszki zanurzam w cieście i wykładam na patelnię tworząc placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron

Tradycyjna kuchnia Kasi
sernik bez spodu z cynamonowymi gruszkami, galaretką z choinkami cynamonowymi... 105

najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową. Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta. Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki(...)galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami z ciasta francuskiego jest po prostu obłędny.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche z łososiem i gruszką 123

mąki 150 g masła 1 jajko sól Nadzienie 120 g łososia wędzonego 4 jajka 125 g sera camembert 180 ml śmietany 30% 1 gruszka 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa pieprz kolorowy sól Ciasto kruche Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy(...)miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty. Notatki - jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej

Wędrówki po kuchni
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 127

cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)pozostawić do stężenia.  Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto maślane z jabłkami i gruszkami 156

Składniki : ok. 600 g jabłek - u mnie 300 g  jabłek i 300 g gruszek sok z połowy cytryny 160 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie(...)bardzo delikatnie mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka lub gruszki Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem

Proste Potrawy
Galette jesienne 228

jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś(...)blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, nektarynki i banany. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą.Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
SERNIK Z GRUSZKAMI NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 64

Pyszny, niecodzienny sernik na spodzie z ciasteczek oraz ciasteczkową kruszonką. Bardzo łatwy w przygotowaniu a co najważniejsze każdy się nim zachwycał, polecam przepis.  GRUSZKI :  1 kg twardych gruszek 1/2 szklanka cukru  SPÓD CIASTA : ciastka owsiane z czekoladą (210 g ) herbatniki kakaowe (250 g ) 100 g rozpuszczonego masła  SER :  1 kg sera wiaderkowego  4 jajka(...)Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 % C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostygnięciu ciasto kroimy, smacznego. Sernik z gruszkami jest przepyszny.                                           Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie 111

Kolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek(...)paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

R'n'G Kitchen
Czekoladowa strucla z serem i gruszkami 147

drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i brązowy cukier. Smażymy do momentu odparowania płynu i lekkiej karmelizacji gruszek.  Ser przekładamy do miski, dodajemy biały cukier,  żółtka, przyprawę do sernika i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.  Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na stół wykładamy ściereczkę i posypujemy ją lekko mąką. Przekładamy rozwałkowane ciasto na ściereczkę i smarujemy(...)środek będzie bardzo cienki. Kładziemy go spowrotem na ściereczkę i rozciągamy delikatnie ciasto na wszystkie strony aby równomiernie było cienkie. Ser rozprowadzamy widelcem na 2/3 powierzchni ciasta w nieregularne grudki. Gruszki wykładamy na ser i posypujemy rodzynkami. Ściereczkę podnosimy i zwijamy ciasto. Powtarzamy całość z drugim ciastem. Jeżeli ciasto będzie za duże można przeciąć na pół aby zmieściło się

Kulinarne życie
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI 117

Biszkopt z jabłkiem to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto.  Zamiast jabłek można dodać inne sezonowe owoce, śliwki, gruszki lub mirabelki.  Ciasto jest naprawdę przepyszne!  Składniki:  3 jajka 1 szklanka mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki cynamonu  pół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku

Kukuleczki
Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem 46

Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem - składniki:   (około 8 sztuk) 150g mąki pszennej 50g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 75 ml śmietany(ew. jogurtu lub mleka)   50 ml oleju 2 łyżki miodu Dodatkowo: 2 gruszki     Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem - przygotowanie:   W pierwszej misce(...)jajko, śmietanę, olej oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę obrane gruszki.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 138

się na cudowny obraz, jaki trudno jest w pełni odtworzyć. Ta historia utwierdza mnie przy tym w przekonaniu, że prostota w kontekście jedzenia sprawdza się najczęściej najlepiej. Gruszki zanurzone w bardzo delikatnym cieście, kilka składników, niewyszukana i niepozorna forma, odrobinę rustykalny i surowy charakter – oto kwintesencja kulinarnej prostoty. Prostota łączy się tu w dodatku z niebanalnym smakiem. A może, przy(...)masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet i jeszcze raz krótko zmiksować całość. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki gruszek, owoce wcisnąć w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C, piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik posiada własne

Even Better Food
Ciasto kruche z musem malinowo-gruszkowym i bezą 134

głowy pomysł na ciasto. Beza dopełniła całości:) Kruche ciasto najlepiej zawsze robić trochę wcześniej i go zamrozić. Ścieram potem na tarce jarzynowej i spód czy wierzch wychodzi bardzo kruchy. Zagniatam z dwóch rodzajów tłuszczy, smalcu, masła lub margaryny. Jeżeli zbyt suche dodaję kwaśnej śmietany , jeżeli akurat nie ma to dodaję mleko. Bezę wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy około(...)ciasto. Gdyby było zbyt suche dodać 1-2 łyżki śmietany. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min 1 h do zamrażarki. Blaszkę (u mnie 25/28) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno blaszki, pozostałe włożyć do zamrażarki. Ciasto podpiec na jasny złoty kolor, około 10 minut. Gruszki obrać

gotuj ze mną
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 111

wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę. Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej(...)wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę. Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej

Pogotujmy.pl