Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić
Szalona Kuchnia Ewelinypeel with lemon 3 jajka / 3 eggs 5 gruszek / 5 pears mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 4 łyżeczki cynamon u / 4 teaspoons cinnamon cukier puder / powdered sugar olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: ok. 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z ksylitolem , wan ilią ( laskę spłaszczamy, przecinamy i wyskrobujemy(...)cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki . Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! ***** At the beginning, we make the dough
Projekty ze smakiemzakalcowate i bardzo smaczne. Co je odróżnia od zwykłego ciemnego klasycznego brownie ???. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi na obecność dodatku sody oczyszczonej. Wilgotność w cieście zapewnia dodatek pure z gruszek, słodka nuta to jedynie miód oraz biała czekolada. Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest(...)obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Do rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozgotowanie się gruszek ok 5 minut. Następnie gotujemy jeszcze chwilę by odparować jak najwięcej płynu. Odstawiamy do wystudzenia, 2. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy
vaniliowoczekoladowaop.budyniu w proszku 1 kg twarogu mleko Sposób przygotowania: Gruszki myjemy ,obieramy, kroimy na ćwiartki i kropimy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z 6 łyżkami cukru. Dodajemy 4 jajka, obie mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem(...)pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać aż ostygnie. Można ozdobić na wierzchu truskawkami, gruszkami i tak jak ja polać kajmakiem. Smacznego
Różne smaki w kuchniŚwięta Wielkanocne, ale tak dobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko(...)japoński) Murzynek piernikowy Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką Ciasto Pijana śliwka Murzynek z masą jogurtową i malinami Ciasto bakaliowo-czekoladowe Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji Cappuccino z cytrynową pianką Banoffee na biszkopcie Ciasto Miętusek Ciasto Monte Ciasto migdałowe z kremem budyniowym
Smaki Na Talerzuprzepisu wychodzą pyszne, słodziutkie gruszki, które można jeść bezpośrednio ze słoika albo wykorzystać do deserów, lodów, ciast... Ilość zalewy musicie dostosować do ilości gruszek, które posiadacie, wystarczy zachować proporcje Co potrzeba: 2 kg twardych, dojrzałych gruszek Co potrzeba na zalewę: 1 l wody, 500 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, po 2 goździki do każdego słoika Wykonanie: Składniki
Bułka z Chlebemmakówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości.Działamy!Co potrzeba?Do ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych(...)łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy
BaRepasalbo goście zdążają w naszą stronę a nie mamy nic aby ich ugościć więc robimy ciasto z patelni. Ja tutaj użyłam jabłek ale można użyć gruszek, sharona, truskawek czy innych mało sokowych owoców. Ciasto jest puszyste, pachnące, idealne aby ugościć znajomych i samemu skosztować. Polecam gorąco. Ciasto z patelni. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie najdzie, to rzucam się na robienie ciasta francuskiego, wałkuję kilogramy masła, wałkuję i wałkuję, zaczynam płakać, mówić brzydkiem słowem i gratulować sobie pomysłowości. Klnę i robię, ciasto nie wychodzi, klnę jeszcze bardziej. Właśnie takie sytuacje powodują, że dobrze mieć w lodówce lub spiżarce gotowce. To bzdura, że jak użyjecie gotowego ciasta francuskiego, to w kuchni objawi się kostka masła(...)kolacją na ciepło. Dziś skupimy się na cieście filo. Czasem nachodzi ochota na słodkie, ale robić się nie chce, masy są skomplikowane, robienie ciasta produkuje syf, sprzątać trzeba i na co to komu. No więc kupujecie ciasto filo i robimy. Ciasto filo z owocami, orzechami i powidłami śliwkowymi: 1 opakowanie ciasta filo powidła śliwkowe do posmarowania 200 g rozpuszczonego
ladykitchenKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem. Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam właśnie takie. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej(...)cytryny. • Połączyć razem kaszę, gruszki, bakalie, orzechy i siemię lniane. Dodać miód i dokładnie wymieszać. • Masę wlać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i odstawić na 30 minut. • Piec 40 minut w temp. 200 st.C. • Po upieczeniu odczekać godzinę, następnie wyjąć ciasto z blaszki. Kroić dopiero
To co kochampół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie) Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze
sama złodyczwyczuwalna podczas jedzenia. Podstawą tej tarty jest ciasto kruche, także o smaku czekoladowym. Będzie one wyłożone nadzieniem czekoladowym, a całość ozdobiona wiórkami z białej czekolady. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Mój blog kulinarny to także przepisy na sezonowe ciasta. Wśród propozycji znajdziecie przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, rustykalną tartę z gruszkami czy coś co każde dziecko uwielbia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Stary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych . ciasto 1 kostka masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki Basia cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia \owoce z kompotu lub świeże krem 1 kostka masła , pół litra
Moje WyrobyGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata