ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:79/206)

Prosta szarlotka – łatwy przepis 104

proszku do pieczenia 1 jajko klasy M Na mus: około 1,5 kg jabłek (np. szarej renety) lub gruszki azjatyckiej (jabłko-gruszka) około 2 łyżki cukru lub 2 łyżki płynnego miodu cynamon Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta opcjonalnie: bita śmietana lub lody do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy oba rodzaje cukru, wbijamy jajko(...)dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie. Dodajemy cukier lub płynny miód i całość posypujemy cynamonem (ilość zależna od upodobań smakowych). Jabłka smażymy

Słodkie okruszki
Bułeczki z gruszkami 152

Delikatne ciasto drożdżowe a w środku gruszki i żurawina.     Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -10 dkg masła -3 żółtka i jajko do smarowania -3 łyżki cukru -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -gruszki z zalewy -garść żurawiny -można dodać garść orzeszków ziemnych    Gruszki, żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę(...)Gruszki odsączamy. Wszystko łączymy razem.    Z drożdży, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i kilku łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól, aromat, żółtka i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.    Odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Maminek kulinarny
Szarlotka Pani Ogonowskiej 90

ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder . Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy , na niego warstwę ubitych białek . Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek . Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna). Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy(...)ostygnięcia na kilka godzin . Szarlotka Pani Ogonowskiej może być przygotowana również z innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa. Szarlotka pochodzenie przepisu Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był  Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1] . W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców

WegePrzepis
Ciasto z maślanką 752

piernik z pomarańczami i kawałkami czekolady , robi się błyskawicznie- w skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz owoców (gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam kakao.  Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Wrzosowa Polana
Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumpkin Bread 65

Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumpkin Bread Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumppkin Bread W dzisiejszym filmie polecam szybkie i proste ciasto dyniowe . Dynia i sporządzone z niej puree to składnik uniwersalny, używany do wielu słodkich i wytrawnych przepisów - w filmie wyjaśniam, ja je przygotować.    Ciasto dyniowe z jabłkami jest bardzo łatwe, idealne dla początkujących (to przepis(...)miksera, wszystko wystarczy szybko wymieszać trzepaczką). Korzenne ciasto tworzy z jabłkiem idealny duet. Warto jednak spróbować wersji z innymi owocami (brzoskwiniami, śliwkami czy gruszkami), z czekoladą lub orzechami. Jesienne ciasto z dynią świetnie smakuje z kremem na bazie kremowego serka kanapkowego (cream cheese), ale do udekorowania sprawdzi się też polewa czekoladowa, karmelowa, lukier lub cukier puder. Domowe ciasto dyniowe

Lekcje w kuchni
Ryżowe brownie z gruszkami 215

waniliowego Gruszki w całości obieramy. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z cynamonem i cukrem waniliowym, po czym wrzucamy gruszki i gotujemy 10 minut. Powinny być lekko miękkie, ale nie za mocno, gdyż będą jeszcze pieczone w piekarniku razem z ciastem. Ugotowane owoce kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry.  Teraz czas(...)mąkę.  Płatki ryżowe przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotowe, dodajemy do masy brownie i mieszamy całość łyżką. Przelewamy masę brownie do foremki, równamy. Na wierzchu układamy plasterki gruszki. Pieczemy w temp. 175 st. przez 35-40 minut.  Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tarta Migdałowa z Gruszkami 140

dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu(...)ryżem lub specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy

Made By Mom And Son
Rustykalna tarta z jabłkami 138

Rustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej  2 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki  3 łyżki zimnej wody  szczypta soli  Składniki na nadzienie: 4 duże

Słodka Strefa
Torcik Gruszkowa finezja 147

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Placki z gruszką (zdrowsza wersja) / Pancakes with pear (healthy version) 146

peel with lemon 3 jajka / 3 eggs 5 gruszek / 5 pears mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 4 łyżeczki cynamon u / 4 teaspoons cinnamon cukier puder / powdered sugar olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: ok. 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z ksylitolem , wan ilią ( laskę spłaszczamy, przecinamy i wyskrobujemy(...)cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki . Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! *****   At the beginning, we make the dough

Projekty ze smakiem
Białe Brownie Bezglutenowe. 160

zakalcowate i bardzo smaczne. Co je odróżnia od zwykłego ciemnego klasycznego brownie ???. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi na obecność dodatku sody oczyszczonej. Wilgotność w cieście zapewnia dodatek pure z gruszek, słodka nuta to jedynie miód oraz biała czekolada. Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest(...)obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Do rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozgotowanie się gruszek ok 5 minut. Następnie gotujemy jeszcze chwilę by odparować jak najwięcej płynu. Odstawiamy do wystudzenia, 2. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy

vaniliowoczekoladowa
Dwukolorowy sernik z gruszkami 133

op.budyniu w proszku 1 kg twarogu mleko Sposób przygotowania: Gruszki myjemy ,obieramy, kroimy na ćwiartki i kropimy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z 6 łyżkami cukru. Dodajemy 4 jajka, obie mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka.  Całość miksujemy.  Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem(...)pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać aż ostygnie. Można ozdobić na wierzchu truskawkami, gruszkami i tak jak ja polać kajmakiem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasta świąteczne – przepisy część III 159

Święta Wielkanocne, ale tak dobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko(...)japoński) Murzynek piernikowy Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką Ciasto Pijana śliwka Murzynek z masą jogurtową i malinami Ciasto bakaliowo-czekoladowe Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji Cappuccino z cytrynową pianką Banoffee na biszkopcie Ciasto Miętusek Ciasto Monte Ciasto migdałowe z kremem budyniowym

Smaki Na Talerzu
Gruszki w syropie do słoików 98

przepisu wychodzą pyszne, słodziutkie gruszki, które można jeść  bezpośrednio ze słoika albo wykorzystać do deserów, lodów, ciast... Ilość zalewy musicie dostosować do ilości gruszek, które posiadacie, wystarczy zachować proporcje Co potrzeba: 2 kg twardych, dojrzałych gruszek Co potrzeba na zalewę: 1 l wody, 500 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, po 2 goździki do każdego słoika Wykonanie: Składniki

Bułka z Chlebem
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 100

makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości.Działamy!Co potrzeba?Do ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych(...)łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy

BaRepas