Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata
O kuchni z uczuciemmacie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat ciasta francuskiego 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1-2 jabłka cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w bardzo drobną
UgotowaćClafoutis to smaczny deser z francuskim rodowodem, najczęściej pieczony z owocami np wiśniami. Szczególnie dla miłośników ciast o gęstej, zbitej i wilgotnej konsystencji. Dzisiaj wersja czekoladowa clafoutis z gruszką. PRZEPIS NA CLAFOUTIS CZEKOLADOWE Składniki na clafoutis czekoladowe: 2 jaja 1 szkl mąki 2 łyżki kakao 1/4 szkl cukru trzcinowego demerara łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150ml(...)mleka 1-2 gruszki Jak zrobić clafoutis czekoladowe: Masło roztapiamy. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, cukier, mleko, wanilię, kakao i mąkę – mieszamy wszystko. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w dużą kostkę. Z ciastem łączymy owoce i wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy żaroodpornej. Pieczemy 25-30 min w 200st. Artykuł Clafoutis czekoladowe pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujetartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem. To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam
codojedzeniaJak spełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i
Food Squarezimę. Pyszna aromatyczna kapusta kiszona w słoikach, a także o dość oryginalnym smaku dżem pomarańczowy. Gruszki marynowane składniki ocet – 500 ml gruszka – 3kg cukier – 1kg cynamon – pół łyżeczki woda – 2 szklanki po 220 ml goździki – około 20 sztuk Gruszki w occie przepis Bardzo duże znaczenie ma sam proces wyszukania owoców, które będą wolne(...)smak owoców. Tak zalane gruszki pozostawiamy na cały dzień, a już następnego dnia należy zlać sok, który następnie należy zagotować. Tutaj także należy pilnować, by się nie przypalił. Gruszki układamy w słoikach, a następnie zalewamy ostudzonym syropem. Słoiki należy zakręcić, a następnie pasteryzować przez około pół godziny. Gruszki marynowane – dlaczego warto je przygotować Obecnie można właściwie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam 2 kg jabłek i pół kg gruszek, bo rzucili na promocji w biedrze, więc dlaczego by nie 2 łyżki cynamonu 50 ml soku z cytryny (1 szt wystarczy) cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąki, proszek do pieczenia(...)Zajmie Ci to około 10 minut, ale przysięgam, że skleisz to w całość. Prawą ręką siekaj , a lewą zagarniaj składniki do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz
greenscarfinne pyszne tarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka
potrawyregionalneblogu pojawiło się już kilka ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę do tych uroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały(...)jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego). Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo jogurt naturalny i mleko. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Do papilotek nakładać kolejno : łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek
Kuchnia EllieZupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych(...)ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku całego dania. Byliśmy zachwyceni prezentacją deseru: pieczone gruszki z sosem karmelowym oraz sorbetem cytrynowym i kruszonką robiły wrażenie. Liczyłam
Pasja SmakuPuszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszając już łyżką dodajemy śmietanę oraz schłodzoną, roztopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy a na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C na złoty kolor ok. 45 minut
Zainspirowana w kuchniłapki, a daje tyle słodyczy, że każdy łasuch będzie zadowolony. Kruche ciasto z domowym kajmakiem tworzy bardzo dobrany duet, a przełamuje go lekko kwaśna gruszka, więc na dobry początek dnia poleca się do małej czarnej!. Ciasto kruche: - 20 dag mąki pszennej - 10 dag masła - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli 1. Z podanych(...)składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki, a następnie małymi porcjami wypełniać wysmarowane olejem foremki. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 200 C. Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest o wiele smaczniejszy. Kajmak: - 12 dag cukru kryształu - 250 ml śmietany
Apetyczna babeczkazrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych(...)Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem gotujemy ok 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość
Niezły Młynekidealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie(...)śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli
Wielki apetytwyszedł pyszny i bardzo urodziwy. Po twarzach zgromadzonych mogę wywnioskować, że byli tego samego zdania. Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy."Składniki na ciasto ptysiowe:200 g masła/ja użyłam margaryny2 szklanki wody2 szklanki mąki6 jajDodatkowo:słoiczek gruszek w syropie3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropiegarść świeżej żurawinykrem budyniowy:budyń 450 ml mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób(...)dodając stopniowo budyń - ciągle ucierając. Gotowy krem przykrywamy ponownie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h.Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki z przekrojoną żurawiną.Ostatni blat z wierzchu dekorujemy przekrojoną świeżą żurawiną
Słodkie Przyjemności