smaki doskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdym czegoś mi brakło . Nigdy nie piekłam nic z dyni. Walczyłam z nią 30 min aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem. Polecam ;) Składniki: 300 g musu z dyni 200 g margaryny lub masła szklanka cukru
Wypieki Uliprostu pycha! Składniki: ser pleśniowy (np. Roquefort, Lazur) gruszka połówki orzechów włoskich wykałaczki Przygotowanie: Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Na wykałaczkę nadziewać kolejno: ser, gruszkę i połówkę orzecha włoskiego. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla
Oryginalny smakCiasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez
Qlinarnie i Qlinarniezrobionego samodzielnie, z gotowanego słodkiego mleka skondensowanego. Tutaj macie opis jak samemu zrobić karmel - > tuBlaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą jest karmel, później ponownie budyń z pokrojonymi gruszkami, następnie dżem porzeczkowy, znowu budyń i ostatni blat z wierzchu pozostawiamy nienaruszony. Podajemy schłodzony*, lecz nie dłużej niż
Słodkie Przyjemnościdlatego to właśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni. Ciasto z owocami na oleju Składniki: 4 duże
KulinarneImpresje.plOrkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów
Kuchnia PROzdrowotnazeszycie jest to ciasto bez dodatków, ale ja od niepamiętnych czasów piekę je najczęściej z połówkami gruszek świeżych lub z kompotu. Dziś nie ma w domu gruszek, za to w spiżarce znalazła się puszka ananasa. Sprawdził się doskonale. Murzynek to jedno z popularniejszych ciast, większość przepisów różni się tylko detalami. Na moją wersję przygotować należy: - 250g masła(...)pokaźne łyżki ciemnego kakao - 0.5 szklanki wody - 2 szklanki mąki - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka Opcjonalnie: - owoce np. świeże albo odsączone z kompotu lub puszki (gruszka, brzoskwinia, ananas) - 100ml śmietanki słodkiej - tabliczka czekolady - płatki migdałowe lub posiekane orzechy Piszę, że to opcja, bo podstawowy przepis obywa się bez nich, jednak u mnie zawsze są użyte zarówno
I tu będę miała takie tepozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki 4 jabłka 1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder do posypania A jak to zrobić: Jabłka i gruszki obrać
Kuchnia w opałachW tą mroźną niedzielę chciałbym Wam zaproponować bardzo zdrowe śniadanie. Jak wiadomo owsianka jest w trójce najzdrowszych potraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele potraw
Ania i Marcin gotująwielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką Delikatny i puszysty sernik cytrynowy Pyszna i szybka babka bez miksera
Słodkie okruszkinastępnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut
Poranek na słodkozleciał! Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej przeszukujecie blog w poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji. Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem i orzechami. Takie połączenie brownie
Ostra na Słodkokolejny mamy gruszki w roli głównej. Tym razem będą to gruszki w syropie. Takie owoce często wykorzystuję w zimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie. Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki
Kuchenne WariacjeDziś zapraszam na ciasto imieninowe. Przepis na ciasto znalazłam u Sylwii - Smaki Maroka i nie tylko...! a jest to przepis mojego ulubionego Mistrza Yotama Ottolenghi. Sylwia radzi i ja też tak zrobiłam aby mąkę migdałową zrobić samemu, najpierw podprażyć migdały na suchej patelni a potem zmielić. Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki temu. Ja użyłam tutaj fig świeżych jak w oryginale(...)popróbuję jeszcze zrobić z jabłkami albo gruszkami. Dam znać jak upiekę. Dziś zapraszam na najpyszniejsze ciasto z figami. Ciasto migdałowe z figami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie