robi się na kruchym lub półkruchym cieście a jabłecznik jest to ogólnie ciasto z jabłkami tzn. mówiąc szarlotka wiemy, że jest to konkretnie ciasto kruche z owocami najczęściej są to jabłka ale mogą być też brzoskwinie, gruszki czy morele ale tak naprawdę z każdym owocem można zrobić :) Mówiąc jabłecznik nie wiemy co się kryję pod tą nazwą :) Może to być
Kuchnia Vikicieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne. Dzięki temu są tak pyszne, że można by je jeść nawet bez żadnych dodatków, ale ze względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście(...)jogurt naturalny do podania Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z jogurtem i wodą. Następnie dodajemy mąkę i ksylitol. Po dokładanym wymieszaniu wykładamy ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem (1-2 minuty z obu stron). Z podanej ilości otrzymałam 6 naleśników. Gruszki kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy ksylitolem. Naleśniki faszerujemy gruszkami i składamy w kwadraty. Na patelni roztapiamy ok. 1 łyżkę
rabarbarowostopni, smarujemy formę na tartę masłem, ciasto rozwałkowujemy na umączonym blacie na grubość 2 mm i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut.W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką
W kuchni wieczoremChyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Ja najczęściej zajadałam się nimi u babci, która serwowała je z jabłkami. U mnie – gruszki. Racuchy pięknie urosły i nawet na zimno pozostały dość wysokie. Dawno nie jadłam nic tak smacznego (pewnie dlatego, że na parę miesięcy odstawiłam nadmiar mąki i cukru). Klasyczna petarda i tyle w temacie. Ps. Cukru pudru oczywiście możecie(...)masę. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Artykuł Racuchy z gruszkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyGruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki
https:KKuchniaMniamwarto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone w delikatnym żelu (konsystencja przypomina kisiel). Frużelina świetnie się trzyma i nic nie wypływa w trakcie pieczenia. Nie zawiera ani grama cukru, słodzona jest erytrytolem. Jest niskokaloryczna, a zawartość(...)porównaniu z innymi dostępnymi na rynku. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków, placuszków, naleśników, zdrowych śniadań i fit deserów. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza Składniki (6 sztuk): Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: frużelina Apple & Pear in Jelly 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki
Oryginalny smakupiec - co jest czasochłonne 😉 Warto jednak poczekać bo efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru
Kuchnia MagdaLenyskładniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej od wewnątrz masłem oraz posypanej grysikiem lub bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy truskawki obok siebie i jedna na drugiej. Truskawek nie wciskamy w ciasto. Podczas pieczenia one same się zanużą w cieście. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)około 50~60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku 10 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik do połowy i po krótkiej chwili wyciągamy. Ciasto wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy na kratce do wystudzenia . Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Uwagi: - masło można zastąpić olejem roślinnym. - zamiast ekstraktu cytrynowego można dać waniliowy, rumowy
Rita creativeProste i szybkie ciasto, do którego będziemy potrzebowali tylko dwóch jajek. Dzięki dodatku jogurtu naturalnego pozostaje lekko wilgotne. U nas zniknęło w jeden wieczór :-) Po prostu przepyszne! Wypróbujcie sami. Składniki (tortownica 25cm): 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g mąki 40 g ciemnego kakao aromat waniliowy 125 ml oleju rzepakowego 125 g jogurtu greckiego - można wyjąć wcześniej z lodówki(...)zmiksować. 3. Partiami na zmianę dodawać mieszankę z mąką i jogurt. Miksować na wolnych obrotach. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w średniej grubości plastry gruszki. 5. Piec w 180*C przez 50 minut - do suchego patyczka. Smacznego!!! Źródło: na-talerzu.pl
Kuchnia domowa Anikremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan 30 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego masa: 3 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana) 250 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego(...)łyżek) 70 g cukru (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż
greenscarfmożesz cieszyć się ich doskonałym smakiem i masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz(...)styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak: jabłka, gruszki, ananasy, mandarynki, grejpfruty, suszone owoce, mango, pomarańcze, awokado, cytryny. Kupując je w sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek
Rozdomowionaniego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które jestem w stanie upiec w zasadzie w każdej chwili, gdyż potrzebne składniki przeważnie mam w domu
Patchworkniego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które jestem w stanie upiec w zasadzie w każdej chwili, gdyż potrzebne składniki przeważnie mam w domu
Patchworkkostki chudego twarogu 100 g. 0.5 jaja 25 g. 2 łyżki mąki 20 g. 1 łyżeczka roztopionej margaryny light5 g. 1 Gruszka 150 g. Zielona herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************************** Pierogi przygotować z twarogu , jajka i mąki.Zagnieść ciasto ,zrolować jak na kopytka i nożem kroić pierożki.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić.Polać roztopioną margaryną.Podawać z gruszką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie. Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu 0% (z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka (M) 1 gruszka Sok z ½ limonki 0,5 szklanki cukru trzcinowego(...)końcu wlewamy mus z gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy
VioletoweKucharzenie