oknem. Robiłam już różne wersje sernika a ten będzie z gruszkami, w ogóle lubię moją małą domową cukiernie, bo można być kreatywnym nie tylko kulinarnie ale również wizualnie. Zapraszam Was serdecznie po przepis, niech i w Waszych kuchniach rozgości się jesień!. Składniki na formę keksową o długości 25 cm: Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła(...)grudki sera, ale jeśli chcecie możecie zblędować masę na gładko. 2. Gruszki obieramy z łupin i układamy w formie, zalewamy masą serową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 70-80 minut, aż sernik zacznie się rumienić i dobrze się zetnie w środku. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na 10-15 minut aby odpoczęło, a następnie wyjmujemy
Apetyczna babeczkasłodko z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Od pewnego jednak czasu u nas serwowane są w wersji wytrawnej. Do przygotowania ciasta używam mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem soli i pieprzu. Podaję je ze świeżymi gruszkami i serem Brie oraz szklanką soku pomarańczowego Tymbark. Takie śniadanie nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie i może być serwowane nie tylko w sobotę
Wiem co jemjeszcze nie widział to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda? A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka kokosowego 1/2 oleju kokosowego 2 jajka 2/3 szklanki cukru
Życie zaczyna się w kuchniwiesz, co podać niespodziewanym gościom? Nie chcesz ciastek ze sklepu ani gotowych paczkowanych ciast? Upiecz francuskie ciasteczka miodowo-orzechowe. Jakiś czas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego
Codzienna kuchnia niecodziennaZdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 % ok. 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki cynamonu 4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySzarlotka, która jest tak bardzo popularna w Polsce, tak naprawdę pochodzi z Francji. Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Najczęściej są to jabłka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych owoców np. gruszek, moreli, czy brzoskwiń. W kuchni polskiej jabłka przyprawiane są cynamonem i goździkami. Tyle jeśli chodzi o teorię Moja szarlotka oprócz jabłek
PatiGotujeSkładniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione(...)ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt
Niezły Młynekzdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm....Składniki:kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu<dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła(...)pół litra mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,4 czubate łyżki cukru waniliowego,1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy.Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części
Codzienna kuchnia niecodziennasię o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit. Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie): wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6 g białka, 39 g węglowodanów, 17 g tłuszczu około 1 kg gruszek (5-6 sztuk) 100 g mielonych migdałów
greenscarfpolecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce. Gruszki 6 gruszek sok z połowy cytryny kawałek marcepanu/masy marcepanowej * Gruszki umyć, obrać, wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny
Słodkie inspiracjeproszku do pieczenia – opcjonalnie migdały i krople czekoladowe do dekoracji Gruszkę wyszorować, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. W misce rozbełtać jajka ze słodzidłem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać gruszkę i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, przelać ciasto na patelnię i wyrównać. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką
Smaki ArmineTen sernik miał być gruszkowy, jednak gruszki się nie upiekły więc w ich miejsce wlałam mus malinowy . Sernik smakował wszystkim. SKŁADNIKI 1 kg, sera z
W kuchennym oknie Ewysię z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami ( przepis - klik ), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej
Chilli Czosnek i Oliwasię skurczy. Składniki na spód: 150g mąki pełnoziarnistej żółtko 75g masła 2 łyżki zimnej wody sól Składniki na nadzienie: 100g camemberta gruszka 2 jajka 100ml mleka gałka muszkatołowa pieprz Sposób przygotowania: Spód do tarty: Zagnieć ciasto z wszystkich składników. Wyłóż do foremki i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej na noc. Następnie podpiecz spód w piekarniku
wysmienityNutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy i układamy wiśnie
UgotujmyTo.pl