Konfitura z pigwy - przepis na turecki dżem pigwowy Konfitura z pigwy z dodatkiem gruszek smakuje obłędnie. Bardzo aromatyczna, z wyraźną miodową nutą pasuje do kanapek, deserów i jako dodatek do deski serów. Można nią przekładać ciasta i stosować jako nadzienie do słodkich wypieków. Jest przy tym bardzo prosta do zrobienia, a dzieci wprost uwielbiają naleśniki z konfiturą(...)żeby dodać goździki i cynamon. I był to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Zresztą nie ma się co dziwić - Turcja zajmuje pierwsze miejsce na świecie w produkcji pigwy. Dodatek gruszek to już mój autorski patent. Konfitura z pigwy - składniki 1,5 kg pigwy od 700 do 900 g cukru, w zależności od tego jak słodkie przetwory z pigwy lubicie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy Na farsz : 800 g jabłek lub gruszek 3 łyżki cukru białego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek
Moja Książka KucharskaClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu(...)popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie
Chilli Czosnek i OliwaTakie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce. O tej porze roku ogólnie dostępne są jabłka, czy gruszki. Wiosną polecam truskawki
Kuchnia z widokiem na ogródrazem wybór padł na gruszki. Naszą propozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym. Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym
Lekcje w kuchniBIAŁYM WINIE KANAPKA ZE STEKIEM PODSTAWOWY PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ (SHAKSHUKĘ) TARTA Z CUKINIĄ DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTAC DESERY RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI PIECZONE GRUSZKI W MIODZIE TIRAMISU PROSTA SZARLOTKA RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERNIK TRADYCYJNY DOMOWA CHAŁWA TRUSKAWKI Z KRUSZONKĄ Artykuł Przepisy na kolację walentynkową pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plcukier, imbir. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 10-12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę). Piec w temperaturze 190ºC przez 25-30 minut
Czerwień i błękitHej! Dzisiejszy wpis jest specjalnie dla mojej koleżanki, która bardzo lubi ciasteczka z płatkami owsianymi. Według niej dzień bez płatków owsianych jest dniem straconym. Ta propozycja
Tylko pyszniefanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej
Cooking Monsterfanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej
Cooking Monsterraczej 2 tarty. Wyszło smakowicie, a nie poświęciłam na to zbyt wiele energii - deser iście ekspresowy. :) Na 2 tarty: 3 jabłka (myślę, że gruszki też świetnie sprawdziłyby się w tym przepisie) 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 łyżki serka naturalnego (lub twaróg sernikowy) 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek cukru trzcinowego 1 jajko
Cooking Monsterroku robię gruszki w syropie, bo to one w zimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików, przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie jakoś
Blondynka GotujeZawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3 Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru(...)prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące
R'n'G Kitchensłodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana jest przepisem z bloga 'Gruszka z fartuszka'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na około 15 kawałków Baklavy:250 g ciasta filo150 g orzechów włoskich100 g migdałów100 g masła, najlepiej klarowanego2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki cukruSłodki syrop, wersja 1:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki wodyskórka
My Culinary Art