naszą rodzinę wielodzietna na edukacji domowej ratuje w codzienne, zabiegane dni. Pieczona owsianka smakuje niczym pyszne ciasto – nie dodaję do niej cukru, zatem bez wyrzutów i bez limitu dzieci mogą się częstować jeśli tylko chcą. PRZEPIS PIECZONA OWSIANKA Z GRUSZKĄ Składniki: 5 gruszek 5 czubatych łyżek płatków owsianych 1 garstka rodzynek 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego
Dorota SmakujeSkładniki na spód: • 350 g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane + 2 łyżki kakao) • 120 g masła Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło. Tortownicę
KUCHNIA POLSKAuwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie
Ostra na Słodkociacho z malinami, ponieważ mam je jeszcze pod ręką, ale wy możecie skorzystać z jakichkolwiek innych owoców. Mogą to być jabłka czy gruszki, pojawiające się już truskawki czy nawet wiśnie z kompotu (ale odsączone). Samo ciasto wychodzi idealne i nie ma na nim nawet śladu zakalca, jest puszyste i jednocześnie nie jest suche. Serdecznie polecam!!! Ciasto ucierane z malinami
Relaxtimecukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 -4 krople soku z pomarańczy 3 łyżki mleka Mus gruszkowo - jabłkowy 3 dojrzałe gruszki 3 dojrzałe jabłka łyżeczka cynamonu łyżka miodu 0,5 szklanki przegotowanej wody łyżeczka masła Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego: do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz jajek. Miksujemy (lub ucieramy - jak kto woli) na gładką masę. Następnie możemy dodać jajka(...)później miksujemy jeszcze przez kilka minut. Ciasto odstawiamy na bok i możemy zająć się twarogiem. Wszystkie składniki nadzienia serowego łączymy i miksujemy na gładką masę. Mus gruszkowo-jabłkowy to równie szybka sprawa. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na drobną kostkę. wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masełkiem. Podsmażamy ok. 6-7 min. Następnie wlewamy wodę. Dusimy
Kuchnia moimi oczamiOstatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci Waszych domowników i gości. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru
Apetyczna babeczkapowyższych składników wychodzi około 8 pizzerinek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy je na 8 równych części(...)Kawałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i całość przykrywamy ściereczką na 15 minut. Po tym czasie kawałki ciasta smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy pozostałe dodatki: porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, pokrojony w drobną kostkę ser pleśnIowy, gruszkę i posiekane orzechy. Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół
Przepiski.pldodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego(...)śmietany 18% - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Całość wymieszaj dokładnie na gęsty krem. Dwa blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki białej kiełbasy, gałązki rozmarynu, listki cząbru, obgotowane i osuszone kurki (obgotowujemy przez 2 minuty), posypujemy obficie parmezanem. Dwa kolejne blaty smarujemy sosem, dodajemy plastry gruszki, zioła, białą kiełbasę, ser brie, ser parmezan. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temp 230 stopni C, temp
SMYKWKUCHNIciast rzadko dodajemy zioła, a rozmaryn właśnie przecudownie łączy się z owocami takimi jak gruszki czy jabłka. W zasadzie wie to większość zamiłowanych w gotowaniu i pieczeniu, jednak jakoś omijamy takie kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych
Sztuka gotowania w/g Samiryposypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście, ale w planach mam też focaccię na zakwasie... Polecam również przepisy na pizzę Ciasto na pizzę Pizza bianca z białym sosem Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą(...)mąki wymieszać, przykryć i odstawić na 3-4godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dodać pozostałą mąkę, wymieszać (tylko do połączenia składników), przykryć, odstawić na 30 minut. Sól posypać na ciasto, skropić łyżeczką wody, ciasto zagnieść, aż stanie się miękkie i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na ok 2 godziny
Obiad gotowytartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję(...)papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15-20 minut aż się zrumieni. Ser mielę, zrobiłam to za pomocą blendera bo potrzebujemy małą ilość sera. Przekładam do miski, dodaję
wesoła kuchniaświeżego chlebka z kozim lub pleśniowym serem, rukolą i soczystą gruszką skropioną octem balsamicznym, smakuje obłędnie! Chleb wspaniale nadaje się również na chrupiące i rumiane tosty ! Dla osób, które lubią słodkie smaki, polecam kanapkę ze świeżym twarożkiem , karmelizowaną gruszką w miodzie 🙂 Chleb z orzechami jest dość czasochłonnym przepisem. Przygotowanie ciasta trzeba rozłożyć na kilka godzin i najlepiej piec go weekendowo
SprawdzonaKuchnia.plmiski i dokładnie mieszasz. Następnie dodaj mokre składniki do suchych składników oraz mało dokładnie wymieszaj. Nie musisz otrzymać jednolitej masy, wystarczy aby nie było na dnie suchej mąki. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo suche (nie będziesz mógł go wymieszać) możesz dodać odrobinę mleka. Całość przełóż do specjalnej formy do muffinek (gdzie wcześniej umieściłeś papilotki) lub silikonowych foremek. Całość powinna się piec(...)wstawieniem ciasta do piekarnika. Możesz wykorzystać gorzką czekoladę, muffiny z pewnością będą “zdrowsze” ;-). Jeśli nie masz bananów możesz zastąpić je jabłkiem, gruszką lub kombinacją tych owoców. Dzięki temu każde muffiny zrobione przez Ciebie będą wyjątkowe! Przed włożeniem ciasta do papilotek, połowę możesz odlać do drugiej miski i zmieszać z 3-4 łyżeczkami kakao. Wlewając do jednej papilotki dwa kolory ciasta
Przesmaczniełyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masa gruszkowa: 1 kg gruszek (waga po obraniu) 5 łyżeczek żelatyny cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: 330 g śmietany 30% 1 łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) 1 galaretka cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować(...)minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Do gorących gruszek dodać ciepłą żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę miksować. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć ciemnym ciastem. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej
talerz przyjemnościWchodzę do marketu jak gdyby nigdy nic, jak zawsze skupiona na tym, co stoi na półkach. Jak zawsze zastanawiająca się, co z czego można by stworzyć
W kuchni Karmel-itki