26.08.2019 Tarta z gruszkami powstała bardzo spontanicznie i bez planowania. I po raz kolejny dochodzę do wniosku, że wszystkie moje przypadkowe przygody kulinarne to najlepsze przepisy
gotuj ze mnąsmażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut z obu stron na rumiano. Podaję
Zasmakuj Kuchnisiemienia lnianego? Siemię lniane zalewamy pół szklanki wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Następne siemię razem z wodą i ziarenkami blendujemy na gładką masę z gruszką, zielonym proszkiem i esencją waniliową. Podajemy z zielonym ciastem szpinakowym (tutaj przepis ). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Zielony kisiel z siemienia lnianego i mermaid toast pochodzi
Ugotowane pozamiataneDodatkowo: sos czekoladowy Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki układamy na talerzu
Bajeczna Kuchniacukrem pudrem. Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie
Milion SmakówDrożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryWszystko zaczęło się od owsianki. Wstałam rano i zapałałam ochotą na banana. Hmm, trochę to zabrzmiało. Owsianka, banan i... no właśnie. Gruszka zjedzona. Jabłko dla Gizmola. Truskawki wylądowały wczoraj w cieście.Otworzyłam ponownie lodówkę. I... uśmiechało się do mnie. Wołało. Zjedz mnie! Masło orzechowe. Taaak! Dopełniło pustą fałdkę w mych bioderkach. A później się doczytałam
bastalenażółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec
Kulinarny karnet Christopheragotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie 50 x 25 cm) Nadzienie: krem angielski według tego przepisu ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone) cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej. Kroimy ciasto w kwadraty wybranej wielkości. Można kroić
Lamarida.plbazie jej przepisu upiec ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami. Nie jestem jakimś szalonym fanem świeżych truskawek, a że paręnaście sztuk walało się po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. I z agrestem(...)lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do tego mąkę, wyrośnięte drożdże i stopione masło z mlekiem. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy – drewnianą pałką lub mikserem. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od ścianek miski. Foremkę smarujemy cienko odrobiną masła, posypujemy mąką. Do foremki wkładamy ciasto (będzie się kleić, uprzedzam), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć
KardamonovySkładniki na blaszkę ok 21 x 25cm: 6 kostek czekolady gorzkiej drobno połamanych 3 nieduże gruszki 3 małe jabłka kilka łyżeczek powideł śliwkowych 1/3 szklanki rodzynek obsypanych odrobiną mąki pszennej Ciasto kruche: 27 łyżek przesianej mąki tortowej (ok 270 g) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 5,5 łyżki miodu ok 130 g zimnej margaryny
Anioszek w kuchniJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam
Chocolate Muffin Bloglepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane
UgotujmyTo.plpopularnością. Gościom bardzo smakował i prosili o dokładkę. Moje ciasto kreta jest delikatnie śmietankowe i waniliowe. Biszkopt jest wilgotny, dlatego ciasta już nie nasączałam. Jeśli nie lubimy bananów możemy zastąpić je ulubionym dżemem lub innymi miękkimi owocami np. gruszki z puszki, brzoskwinie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kopiec Kreta
Mała Cukierenkamoja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis
Marder&Marder Manufactureotulać się ciepłymi kocykami z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne(...)oleju kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta
Health-Fit-Life