mojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka wlać około litr zimnej wody, zagotować, zmniejszyć gaz żeby woda lekko pyrkała
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka wlać około litr zimnej wody, zagotować, zmniejszyć gaz żeby woda lekko pyrkała
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka wlać około litr zimnej wody, zagotować, zmniejszyć gaz żeby woda lekko pyrkała
moj przepis nagruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder(...)garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Ciasto czekoladowe: Włóż do garnka połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz trzy łyżeczki kakao i łyżeczkę przyprawy
ale Pysznieziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki
Kuchnia w oparachkandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy(...)części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem
SMYKWKUCHNImikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao
W Mojej Kuchni Lubięokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was jedn ą z naszych ulubionych wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem wędzonej szynki tzw. speck, śmietankowego sera brie oraz słodkiej gruszki. Nie może oczywiście zabraknąć ciągnącej się mozzarelli i aromatycznego oregano. Pyszne połączenie smaków warte spróbowania. Nie pozostaje mi nic innego niż życzyć Wam s macznego(...)średnicy 30 cm. Ciasto układamy na blaszce posmarowanej oliw ą . Na pizzy układamy mozzarell ę pokrojoną w kostkę oraz plasterki wędzonej szynki i sera brie. Pizz ę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podpieczon ą pizz ę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy plasterkami gruszki, polewamy 1-2 łyżkami oliwy
La grande e la piccola cuocaDotąd beza kojarzyła mi się raczej z latem, bitą śmietaną i świeżymi owocami; postanowiłam przełamać ten stereotyp. Przygotowałam ciasto bezowe w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie, z pachnącym cynamonem dżemem z gruszek i dyni , przełożone gęstym ale lekkim kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym
6niebopadło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko
Poezja smakuJabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej(...)Następnie dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, wybijamy jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i wyrabiamy rękami na gładkie, luźne ciasto. Ciasto można godzinę schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy owoce. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła
Kulinarne przemysleniaNa tako idyja1 prziszoł żech już połra lołt nazod2 i rołz3 za jaki czas moja Baba mie projsi, żebych ji zajś upiyk ta gruchotka. Tak [...] Artykuł
Chop w kuchniłyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru Starta skórka z 1 dużej limonki 1 duża gruszka obrana, pokrojona i pozbawiona gniazda nasiennego, 15 liczi obranych i wypestkowanych Przygotowanie: 1/ Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 stopni, następnie łączymy składniki na spód ciasta zagniatając je intensywnie rękoma w misce. 2/ Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na kształt blaszki - nie musi być(...)masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki. 7/ Na ostudzony spód rozkładamy łyżką zmiksowaną gruszkę z liczi a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy masę serową wygładzając powierzchnię łyżką. 8/ Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na termoobiegu i pieczemy ponad 60 minut. Upieczone ciasto zostawiamy przy uchylonym piekarniku. Kroimy ostudzone (można
Kuchnia PROzdrowotnawspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was. Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako
Kuchnia w oparach